
Narancs lekvár recept
Elkészítés
Kedvencem a narancslekvár. Hoztunk hozzá egy kiváló receptet, nem bonyolult, biztos sikert ha pár szabályt betartunk a készítésénél. Cserébe nagyon finom kiegészítője lehet az ünnepek alatt a reggeliknek, vagy felhasználhatjuk sütik készítéséhez. Sőt, gasztro ajándékként is kiválóan megállja a helyét. A fotón ikeás üvegcsébe töltöttük.
Narancs lekvár
- 500 g narancs hús (filézett, tisztított, hártya nélkül)
- 50 g citrom hús
- 150 g cukor (1)
- 50 g cukor (2)
- 10 g pektin
- 1 narancs héja
Narancshéj előkészítése: zöldséghámozóval lehámozzuk a jól megmosott narancsot, vékony gyufaszálnyi csíkokra vágjuk és vízben feltesszük főni. Amikor felforr, leszűrjük a vizet róla és még egyszer megismételjük ez a fázist. Így kioldódik a keserű íz. Miután másodszor is leszűrtük, feltesszük főni, fele cukor, fele víz keverékébe. Forrás után lassú tűzön 10-15 percig még főzzük. Ideális esetben több órát pihentetjük a cukros főző lében. Gasztro ajándékként önmagában is megállja a helyét.
A lekvár elkészítése: A narancshúst, citromhúst és a 150 g cukrot és az előkészített cukrozott narancshéjat felforraljuk, a tüzet visszavéve egy órán át nagyon lassan főzzük. Az 50 g cukorban elkevert pektint beletesszük és 5 percig, kicsit nagyobb lángon főzzük. Ízlés szerint tehetünk a lekvárba egy fahéj rudat.