• Home
  • Torta
  • Málnás máktorta tükörglazúrral
0 0
Málnás máktorta tükörglazúrral

Málnás máktorta tükörglazúrral

Elkészítés

Megoszt

Elárulok egy titkot: Sanyi nagyon szereti a mákot. Kb. annyira mint Gombóc Artúr a csokoládét, minden formában jöhet. Lehet torta, guba, tészta, núdli vagy bármelyik mákos desszert. Ennél a tortánál  a málna frissessége és krémessége jól kiegészíti a mák édes töménységét.

Konfitált málna (torta töltelék mousse ízesítésére)

  • 250 g málna
  • 50 g + 25 g cukor
  • 1 g pektin

A málnát (lehet fagyasztott is) és az 50 g cukrot feltesszük főni. 60 percig alacsony hőfokon főzzük. (87-90 C° fokon) Mielőtt kész, hozzáadjuk a 25 g cukorban elkevert pektint majd 5 percig nagyobb lángon fűzzük, hogy besűrűsödjön.

 

Mákos daqouisse

  • 300 g tojás fehérje
  • 150 g cukor
  • 200 g darált mák
  • 20 g liszt
  • reszelt citromhéj

 

A tojást a cukorral habbá verjük, vigyázzunk, hogy ne verjük túl. Hozzáadjuk a mákot és  a citromhéjat. Ez a mennyiségű tészta 2 db 18 cm átmérőjű és 2 cm magas tortakarikához megfelelő. Ebből a kisült piskóta kettévágásával négy karika lesz. 165 C° fokon lékeveréses sütőben 10 perc.

Elkészíthetjük úgy is a kerek formát, hogy megrajzoljuk egy sütőpapírra, majd habzsákból, kb. 8 mm átmérőjű csővel spirál formában rányomjuk a tésztát. Ha így készítjük, akkor négy kört kell készítenünk. Ilyen módon 165 C°fokon légkeveréses sütőben 6 – 7 percig sütjük.  Sülés után szúrjuk ki egy karikával, mert bele kell férnie a 20 cm átmérőjű szilikon formába.

 

Málna mousse

  • 100 g konfitált málna
  • 1 tojás fehérje
  • 20 g cukor
  • 300 ml félig felvert tejszín
  • 3 lapzselatin

A tojás fehérjét cukorral habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a konfitált málnába, majd hozzá keverjük a felvert tejszínt. A hideg vízbe áztatott, majd felmelegített lapzselatint közvetlenül a töltés előtt adjuk a mousse-hoz.

 

Tükörglazúr

  • 150 ml víz
  • 300 g cukor
  • 300 g glükóz szirup
  • 240 g sűrített tej
  • 10 db lap zselatin
  • 330 g fehér csoki

A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)

 

Összeállítás

Málnás máktorta tükörglazúrral
Málnás máktorta tükörglazúrral

A mákos piskótát betöltjük a félretett konfitált málnával. Ha a 2 cm–es karikában sütöttük, akkor kettévágjuk, és úgy töltjük, ha két karikát sütöttünk, akkor pedig az egyiket megkenjük és a másikat ráhelyezzük. Ez után érdemes betenni a fagyasztóba egy órára, mert könnyebb lesz beleilleszteni a szilikon formába a töltés során. Itt találhatsz olcsó tortaformát: Torta szilikon forma

Elővesszük a szilikon formát, rátesszük egy tálcára, amin majd a fagyasztóba helyezzük.

A mousse-hoz hozzáadjuk a zselatin lapot (előzőleg hideg vízbe áztatjuk, majd felmelegítjük). A szilikon formát kb. félig töltjük a mousse-al (Ez a majdan belekerülő piskóta vastagságától is függ). A mousse után a fagyasztóban pihenő betöltött piskóta következik. Helyezzük rá a mousse-ra. Ütögessük, rázogassuk a formát, nyomogassuk bele a piskótát. A cél, hogy a szilikonforma teli legyen úgy, hogy ne legyen levegős rész benne. A felesleges mousse-t lehúzzuk és 12 órára fagyasztóba helyezzük.

Tükörglazúrral húzzuk át, én piros, fehér és kevés fekete gélfestéket használtam.

Díszítés: Friss málna, tojáshabból készült rudacskák és darált mák.

Olcsó eszközök az elkészítéshez: Piactér Aliexpress linkek

(Visited 2 168 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Csokis banános cupcake
previous
Csokis banános cupcake
Epres fehércsokis képviselő
következő
Epres fehér csokis képviselő fánk
  • 2 168 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Csokis banános cupcake
previous
Csokis banános cupcake
Epres fehércsokis képviselő
következő
Epres fehér csokis képviselő fánk

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás