Málnás máktorta tükörglazúrral
Elkészítés
Elárulok egy titkot: Sanyi nagyon szereti a mákot. Kb. annyira mint Gombóc Artúr a csokoládét, minden formában jöhet. Lehet torta, guba, tészta, núdli vagy bármelyik mákos desszert. Ennél a tortánál a málna frissessége és krémessége jól kiegészíti a mák édes töménységét.
Konfitált málna (torta töltelék mousse ízesítésére)
- 250 g málna
- 50 g + 25 g cukor
- 1 g pektin
A málnát (lehet fagyasztott is) és az 50 g cukrot feltesszük főni. 60 percig alacsony hőfokon főzzük. (87-90 C° fokon) Mielőtt kész, hozzáadjuk a 25 g cukorban elkevert pektint majd 5 percig nagyobb lángon fűzzük, hogy besűrűsödjön.
Mákos daqouisse
- 300 g tojás fehérje
- 150 g cukor
- 200 g darált mák
- 20 g liszt
- reszelt citromhéj
A tojást a cukorral habbá verjük, vigyázzunk, hogy ne verjük túl. Hozzáadjuk a mákot és a citromhéjat. Ez a mennyiségű tészta 2 db 18 cm átmérőjű és 2 cm magas tortakarikához megfelelő. Ebből a kisült piskóta kettévágásával négy karika lesz. 165 C° fokon lékeveréses sütőben 10 perc.
Elkészíthetjük úgy is a kerek formát, hogy megrajzoljuk egy sütőpapírra, majd habzsákból, kb. 8 mm átmérőjű csővel spirál formában rányomjuk a tésztát. Ha így készítjük, akkor négy kört kell készítenünk. Ilyen módon 165 C°fokon légkeveréses sütőben 6 – 7 percig sütjük. Sülés után szúrjuk ki egy karikával, mert bele kell férnie a 20 cm átmérőjű szilikon formába.
Málna mousse
- 100 g konfitált málna
- 1 tojás fehérje
- 20 g cukor
- 300 ml félig felvert tejszín
- 3 lapzselatin
A tojás fehérjét cukorral habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a konfitált málnába, majd hozzá keverjük a felvert tejszínt. A hideg vízbe áztatott, majd felmelegített lapzselatint közvetlenül a töltés előtt adjuk a mousse-hoz.
Tükörglazúr
- 150 ml víz
- 300 g cukor
- 300 g glükóz szirup
- 240 g sűrített tej
- 10 db lap zselatin
- 330 g fehér csoki
A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)
Összeállítás
A mákos piskótát betöltjük a félretett konfitált málnával. Ha a 2 cm–es karikában sütöttük, akkor kettévágjuk, és úgy töltjük, ha két karikát sütöttünk, akkor pedig az egyiket megkenjük és a másikat ráhelyezzük. Ez után érdemes betenni a fagyasztóba egy órára, mert könnyebb lesz beleilleszteni a szilikon formába a töltés során. Itt találhatsz olcsó tortaformát: Torta szilikon forma
Elővesszük a szilikon formát, rátesszük egy tálcára, amin majd a fagyasztóba helyezzük.
A mousse-hoz hozzáadjuk a zselatin lapot (előzőleg hideg vízbe áztatjuk, majd felmelegítjük). A szilikon formát kb. félig töltjük a mousse-al (Ez a majdan belekerülő piskóta vastagságától is függ). A mousse után a fagyasztóban pihenő betöltött piskóta következik. Helyezzük rá a mousse-ra. Ütögessük, rázogassuk a formát, nyomogassuk bele a piskótát. A cél, hogy a szilikonforma teli legyen úgy, hogy ne legyen levegős rész benne. A felesleges mousse-t lehúzzuk és 12 órára fagyasztóba helyezzük.
Tükörglazúrral húzzuk át, én piros, fehér és kevés fekete gélfestéket használtam.
Díszítés: Friss málna, tojáshabból készült rudacskák és darált mák.
Olcsó eszközök az elkészítéshez: Piactér Aliexpress linkek