Málna mousse csokis tükörglazúrral
Elkészítés
Tudjátok, hogy miért olyan népszerűek mostanában a tükörglazúros mousse torták?
Szerintem azért, mert rendkívül mutatósak, könnyedek, finomak és gyönyörűen ragyognak!
Nem nagy ördöngösség elkészíteni, csak egy kis tervezés (és szilikon forma) szükséges hozzá. A fogyasztás előtti napon kell elkészíteni a tortát és a tükörglazúrt, majd a tálalás napján áthúzni a csillogó tükörglazúrral.
Málna mousse csokis tükörglazúrral
Csokis piskóta:
- 1 db tojás
- 30 g cukor
- 20 g liszt
- 10 g kakaópor
- 10 g olvasztott vaj
A tojás sárgáját kihabosítjuk. A tojás fehérjéhez hozzáadjuk a cukrot és közepesen kemény habbá verjük.
Laza mozdulatokkal elkeverjük a tojás sárgájával, majd hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, amiket szintén belekeverünk, úgy hogy a habunk ne essen össze.
Végül az olvasztott vaj kerül bele. Egy sütőpapírra kikenjük a nekünk megfelelő nagyságúra, ez esetünkben 7*22 cm, lehet egy picit nagyobbra is, amit majd méretre vágunk. 165 C°-on 10 perc alatt készre sütjük.
Málna töltelék:
- 300 g málna
- 80 g+20 g cukor
- 2 g pektin
- 2 db lapzselatin (5 g porzselatinnak felel meg)
A málnát a 80 g cukorral egy órán át alacsony lángon főzzük.
A 20 g cukrot és a 2 g pektint elkeverjük és az egy óra főzési idő elteltével folyamatos keverés mellet, beleszórjuk a málnába.
Egy picit nagyobb lángon 5 percig rotyogtatjuk.
200 grammot kiveszünk a kész málna konfitéből, ez lesz a málna réteg.
Ebbe a málna rétegbe kerül a 2 db lapzselatin is, amit előzőleg beáztattunk hideg vízbe.
A maradék málnát pedig finom szűrőn átpasszírozzuk, ebből lesz a málna mousse.
Málna Mousse:
- átpasszírozott málna konfité
- 1 db tojás fehérje
- 20 g cukor
- 200 ml félig felvert tejszínhab
- 3 db lapzselatin (7,5 g porzselatinnak felel meg)
A tojás fehérjét a cukorral habbá verjük. Elkeverjük a málnával, hozzá adjuk a félig felvert tejszínhabot, ezt is elkeverjük benne, majd csak a betöltés előtt adjuk hozzá a hideg vízbe áztatott és felolvasztott zselatint.
Csokis tükörglazúr 2:
- 360 g cukor
- 280 ml víz
- 240 g tejszín
- 120 g kakaópor
- 12 db lap zselatin
- 80 g jégzselé
A zselatint beáztatjuk hideg vízbe. A vizet a cukorral együtt felforraljuk. Ha felforrt levesszük a tüzet takarékra és bele szórjuk a kakaóport. Habverővel simára keverjük. Állandó keverés mellet 103 C°-ig melegítjük fel. Mikor elérte a 103 C°-ot levesszük, hozzáadjuk a tejszínt, a jégzselét végül a jól kinyomkodott zselatint.
Habverővel nagyon alaposan összekeverjük. A végén, hogy szebb eredményt kapjunk, még botmixerrel is egyneműsítjük .
Ügyeljünk arra, hogy ne sok levegőt keverjünk bele . Finom szitán átszűrjük, 30-33 C°-on használjuk fel.
Összeállítás:
A piskótát méretre vágjuk, (7*22 cm) egy állítható keretbe helyezzük. A piskótára ráöntjük a málna tölteléket (zselét) és hagyjuk megdermedni. Én fagyasztóba is be szoktam tenni, hogy egy picit megfagyjon, mert könnyebb vele dolgozni. Amikor kifagyott, előkészítjük a formát.
A fagyasztóból kivesszük a málnazselés piskótát, kivágjuk a keretből. A felolvasztott zselatint belekeverjük a málna mousse-ba, majd ¾-ig töltjük meg a szilikon formát. Belehelyezzük a málnazselés piskótát, úgy hogy a piskóta legyen felül. (Ez lesz majd a torta alja)
Tegyük a fagyasztóba egy éjszakára. Mikor kifagyott kivesszük a formából egy rácsra, vagy egy kisebb edényre állítjuk és 30-33 fokos csokis tükörglazúrral áthúzzuk. Hagyjuk egy kis ideig a rácson, hogy felesleges glazúr le tudjon csepegni róla. Ez után egy tálcára helyezzük és igény szerint feldíszítjük.
Én friss málnát, málna kaviárt, málna ganache-t, málna marshmalow-ot, habcsókot és egy kis omlós tészta csíkot használtam fel a díszítéshez.
Málnás marshmallow:
- 225 g cukor
- 65 ml víz
- 1 db tojás fehérje
- 25 g cukor
- 100 g málna püré
- 11 db lapzselatin
- 50 g porcukor
- 50 g étkezési keményítő
A zselatinokat beáztatjuk hideg vízbe. 225 g cukrot és a 65 ml vizet felrakjuk, hogy 121 C°-os szirupot főzzünk belőle. Közben elkezdjük lassan habosítani a tojás fehérjét és a 25 g cukrot. Nem kell kemény habot verni belőle, elég a közepes. Amikor elérte a szirup a kívánt hőfokot, levesszük és vékony sugárban a közepes sebességen verődő tojás fehérjéhez csurgatjuk. Ha ezzel sikeresen megvagyunk, akkor beleöntjük a málnapürét, hozzátesszük még a jól kinyomkodott zselatint és nagyobb sebességre kapcsoljuk a habverőt.
Mikor jól felhabosodott és kihűlt, de még kenhető, akkor egy edény alját megszórunk egy kis porcukor és étkezési keményítő keverékével.
Beleöntjük a marshmallow-t elsimítjuk és a tetejét is beszórjuk a porcukros keverékkel. Szobahőmérsékleten, 20 fokon hagyjuk, hogy megszilárduljon.( kb 3-4 óra)
Ez után a kívánt formára és nagyságra szeleteljük és mindegyiket megforgatjuk a porcukros keverékben.
A lekerekített hosszúkás szilikon forma itt elérhető: Lekerekített szilikon torta forma
A receptben az első formát használtuk.