Képviselő fánk
Hozzávalók
-
Képviselő fánk tészta
-
70 g vajvagy margarin
-
80 ml víz
-
80 ml tej
-
20 g cukor
-
2 g só
-
100 g liszt
-
2-3 db tojás
-
Képviselőfánk krém
-
1 l tej
-
200 g cukorA
-
1 rúd vanília
-
80 g puding por
-
40 g rétes liszt
-
4 db tojás sárgája
-
4 db tojás fehérje
-
40 g cukorB
Elkészítés
Képviselőfánk tészta
1. Kimérjük az alapanyagokat. Vizet, tejet, vajat (margarint), sót és cukrot egy edényben feltesszük melegedni. Lassú tűzön, kevergetve melegítsük, hogy a vaj (margarin) is felolvadjon. A cél, hogy egynemű állag, ne legyenek benne hideg vaj vagy margarin darabkák.
2. Mikor felforrt és egynemű a folyadék, akkor beletesszük a lisztet. Gyorsan elkeverjük fakanállal és addig főzzük, míg el nem válik az edény falától. Ha elválik, akkor levesszük a tűzről és a konyhagép üstébe rakjuk. Habverővel elkezdjük keverni közepes sebességgel, az egyész tojásokat lassan egyenként rakjuk bele még mig meleg a massza. Mérettől függően 2-3 tojás kell bele, közepesen kemény tésztát kell hogy kapjunk.
3. A kikevert tésztát egy habzsákba tesszük, amelybe igény szerint rakhatunk sima vagy csillag csövet. Sütőpapírral bélelt lemezre vagy tepsire nyomjuk. Számítsunk rá, hogy a háromszorosára fogy megnőni, tehát elegendő helyet kell hagyni a fánkok között. Süssük 180 C-on kb. 30 percig, nagyságtól függően. Ha nem vagyunk biztosak, hogy kész van akkor vegyük vissza a hőfokot és hagyjuk még 10 percig sülni (száradni). Ha idő előtt rányitjuk a sütőt, összeeshet a szépen felduzzadt fánkunk.
4. Száraz helyen egy hétig tudjuk tárolni a kisült képviselő fánkot (töltelék nélkül).
Képviselőfánk krém
1. A tojásokat szétválasztjuk, fehérjét lassú sebességgel elkezdjük habbá verni és hozzáadjuk a cukrot (40 g) is. Kimérjük a tejet és a cukrot (200 g), beletesszük a vaníliát és felforraljuk.
2. Közben a tojássárgájára kimérjük a pudingport és a lisztet. Ha a tej langyos kiveszünk 3-4 decit belőle és ráöntjük a pudingporos tojás sárgájára, amit habverővel összekeverünk (botmixerrel is összekeverjük), így biztos, hogy csomómentes lesz.
3. Amikor a tej felforrt ezt egy mozdulattal hozzáöntjük, és a tűzről levéve simára keverjük. Ha nem elég sűrű a krém közepes lángra visszatesszük a tűzhelyre és besűrítjük, úgy hogy a krém megálljon.
4. Még ilyen forrón beletesszük a felvert tojásfehérjét, aminél arra kell ügyelni hogy ne verjük túl keményre, mert akkor nem lesz szép sima, homogén a krém.
5. Az elkészült krémet a hűtőben vagy hűvös helyen hagyjuk kihűlni. Ha melegen töltenénk a képviselőfánkba akkor elfolyna a krém és eláztatná a tésztát. Hidegen, nagyon szépen megáll a töltelék és tetszetős lesz a végeredmény. Tipp: ha átkeverjük betöltés előtt a krémet, akkor szép sima állagot kapunk. Én tejszínhabot szoktam még a tetejére nyomni, amit kis porcukorral édesítek és habfixálóval picit megfogatom.
Ebből az adagból kb. 20 közepes nagyságú képviselőfánkot készíthetünk.
Recept értékelések
Hozzávalók
Képviselő fánk tészta |
|
70 g vaj | |
80 ml víz | |
80 ml tej | |
20 g cukor | |
2 g só | |
100 g liszt | |
2-3 db tojás | |
Képviselőfánk krém |
|
1 l tej | |
200 g cukor | |
1 rúd vanília | |
80 g puding por | |
40 g rétes liszt | |
4 db tojás sárgája | |
4 db tojás fehérje | |
40 g cukor |