Karamellizált körte tartlet mogyoróval és tejkrémmel
Elkészítés
Diós, körtés, tejkrémes, ropogós, krémes…Finom!
Tart tészta:
- 235 g liszt
- 120 g vaj
- 90 g porcukor
- 40 g mandula liszt
- 1 db egész tojás
A lisztet, porcukrot és a mandula lisztet beletesszük a konyhagép üstjébe és keverőkarral elkezdjük keverni. Hozzáadjuk a kockára vágott vajat majd legvégül az egész tojást. Mikor a tészta összeállt, kivesszük az üstből és fél órára betesszük pihentetni a hűtőbe. Két sütőpapír között kb. 2-3 milliméteresre nyújtjuk, és pár percre a fagyasztóba tesszük (könnyebb vele dolgozni). Kiszúrjuk olyan nagyra, amekkora a tartlet forma alja, majd kb. 2 cm széles csíkot vágunk és a tartlet forma oldalát is kibéleljük. Óvatosan nekinyomjuk, méretre vágjuk és az alját is apró mozdulatokkal egybe dolgozzuk. Végül a felesleget levágjuk a tetejéről. A szép kis kosárkát alufóliával kibéleljük és babot vagy rizst szórunk rá, hogy sülés közben megőrizze a formáját. (A formatartáshoz használt babot, tegyük el, mert még sokszor felhasználhatjuk) 160-170 fokon 15 perc alatt kisütjük, ha kihűlt, akkor óvatosan kés segítségével kiemeljük a formából.
Tartlet forma Aliexpressről olcsón
Körte töltelék:
- 3-4 db körte
- barna cukor
- pirított, durvára tört mogyoró
- diónyi vaj
A körtéket meghámozzuk és feldaraboljuk, egy serpenyőbe tesszük a vajat és tűzre rakjuk. Ha felhevült, akkor mehet bele a körte, közepes tűzön pároljuk saját levében míg meg nem puhul. Ez után nagyobb tűzre kapcsolunk, hogy elforrjon a leve és mehet bele a barna cukor, erős tűzön karamellizájuk a körtével együtt. Végül hozzáadjuk a mogyorót.
Tejkrém:
- 3 dl tej
- 30 g kukorica keményítő
- 60 g cukor
- 30 g vaj
- 0,5 l felvert tejszín
- 3 db lap zselatin
A tejet a cukorral felforraljuk, a keményítőt elkeverjük 4-5 evőkanál tejjel. Ha felforrt beleöntjük a keményítőt és pár pillanatig főzzük. Konyha gép üstjébe rakjuk és állandó keverés mellet hűtjük. Mikor kb. 60-65 fokos akkor hozzáadjuk a vajat. Ha kihűlt akkor belekeverjük a tejszínhabot (kézzel, nem a gép üstjében) és az előzőleg hideg vízbe beáztatott zselatint.
Körte chips:
- 2 db körte
- 300 g cukor
- 300 g víz
- 4 g aszkorbinsav
- A vizet, cukrot és az aszkorbinsavat egy fazékban felfőzzük. A forráspont elérése és a cukor oldódása után tartsuk a tűzhelyen, hogy forró maradjon.
- Mossuk meg a körtét és 1 maximum 2 mm vastagra szeljük. Ehhez szeletelőt használhatunk, így biztosan egyenletes lesz a végeredmény.
- A szirupot ráöntjük a körtére, majd hagyjuk benne kihűlni. Ügyeljünk arra, hogy a gyümölcsöt teljesen befedje a szirup. Egy éjszakára berakhatjuk a hűtőbe. Másnap kiszedjük a szeleteket a szirupból és egy konyharuhán lecsepegtetjük. Nem kell teljesen szárazra, mert ha rátapad egy picit a szilikon lapra, akkor szép egyenletes formája marad és nem lesz hullámos a széle.
- Ennél a receptnél még a sütőbe helyezés előtt átszúrtam kis bambusz fogvájókra, amitől vitorlaszerűek lettek. Aliexpressen ez is jó áron kapható: Bambusz party fogvájó
- A szilikon lapon fekvő, kissé megszikkadt körtét betesszük a sütőbe 65 fokra kb. 3,5-4 órára.
- Elkészült a körte chipsünk! Melegen könnyebb leszedni, mert rugalmas és nem fog törni. Ha elmulasztottuk melegen leszedni, akkor sincs gond, hidegen alá kell vágni egy késsel a szeletkéknek és szépen leválik a szilikonlapról. (Vagy ismét pár percre felmelegítjük a sütőben és újra rugalmassá válik.
Összeállítás:
A körte tölteléket elosztjuk a kisült tartlet formába, szépen elegyengetjük, és ha meleg még a töltelék akkor hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Ha kihűlt, akkor a forma tetejéig megtöltjük tejkrémmel és simára húzzuk. A maradék krémünket pedig díszítésre használjuk fel, bármilyen csillagcsövet használhatunk, csak a fantáziánk szab határt. Megszórjuk még egy kis pirított mogyoróval, beleszúrjuk a körte chipset és el is készültünk a látványos desszertünkkel!