Karamellizált banán szelet borhabbal
Elkészítés
Úgy látjuk, hogy nagyon népszerűek látogatóink körében a banános desszertek, torták. Ezért most is banánosat hoztunk nektek. Ez a desszert karamellizált banánnal és finom borhabbal készül. Készíthetjük namelaka krém és angyalhaj nélkül is, úgy is nagyon finom.
Aki a teljes tányérdesszertet elkészíti, nem bánja meg, hiszen egy fenséges ízekkel teli desszerttel találkozhat. Nem csak a látvány gazdagabb, hanem az ízek is, hiszen a fehér csoki édessége, a borhab enyhe savassága és a karamellizált banán aromája felülmúlhatatlan.
Higgyétek el, megér egy próbát!
Fehér csokis namelaka
- 150 g tej
- 15 g glükóz
- 2 lap zselatin
- 250 g fehér csoki
- 300 g tejszín
A zselatint hideg vízbe áztatjuk 5-7 percre, a tejjel és a glükózzal együtt 50 fokig melegítjük.
A fehér csokoládét mikróban vagy vízgőz felett megolvasztjuk úgy, hogy a hőmérséklete ne menjen 35 fok fölé.
Lassú, állandó keverés mellett hozzáadjuk a csokihoz a tejes, zselatinos egyveleget és simára keverjük. Ez után a folyékony tejszínt adjuk hozzá, folyamatos keverés mellett. A végén botmixerrel átdolgozzuk, átszűrjük és egy fedeles edényben, vagy lefóliázva 24 órán át a hűtőben pihentetjük.
Csokis felvert
- 4 tojás
- 80 g cukor
- 90 g liszt
- 4 tojás fehérje
- 50 g cukor
- 40 g vaj
- 30 g kakaó
A 4 egész tojást és a 80 g cukrot a konyhagép üstjében habosra keverjük. Közben kimérjük a lisztet és a kakaót, amit egymással lazán elkeverünk. Ez után hozzáadjuk a cukros tojásos keverékhez. Félretesszük.
A 4 tojásfehérjét felverjük az 50 g cukorral habbá, majd amikor elkészült, laza óvatos mozdulatokkal belekeverjük a félretett masszába. Végül a felolvasztott vajat csorgatjuk hozzá.
Egy 30 x 50 cm-es sütőpapírral kibélelt sütőlemezre egyenletes vastagságúra kenjük, és 165 C-on 10 perc alatt készre sütjük.
Borhab krém
- 4 tojás sárgája
- 100 g cukor
- 1,5 dl száraz fehér bor
- 500 g habbá vert tejszín
- 5 zselatin lap
A tojássárgáját cukorral és a borral, vízgőz felett, állandó keverés mellett habosra keverjük és sűrítjük. Félretesszük kihűlni. (ha gyorsítani szeretnénk a hűtést, jeges, vagy hideg vizes tál fölé tehetjük) Díszítés céljára vegyük ki belőle kb. egy harmadát.
Ha kihűlt, hozzákeverjük a tejszínhabot és az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd felmelegített zselatin lapokat.
Karamellizált banán krém
- 3 db érett banán
- 2 tojás
- 70 g cukor
- 750 g tejszínhab
- 7 lap zselatin
- 150 g cukor a karamellizáláshoz
24 cm-es serpenyőben lassan elkezdjük felolvasztani a cukrot. Amikor felolvadt beletesszük a banánt. Időnként megforgatva, 15-20 percig alacsony tűzön karamellizáljuk.
Ha elkészült, kivesszük és pürésítjük. Egy üstbe tesszük a tojást, cukrot és a banánpürét. 60 C-ig felfőzzük, majd lehűtjük. Amikor lehűlt, belekeverjük a tejszínhabot és a hideg vízbe áztatott és felmelegített zselatint.
Angyalhaj
- 150 g cukor
Egy nyeles lábasban karamellizáljuk a cukrot. Megvárjuk, hogy 125-130 fokra hűljön és egy vagy két villa segítségével, hosszú szálakat húzunk belőle. Igyekezzünk minél vékonyabbakat húzni. Egy tepsi hátoldalára tehetjük a kész szálakat. Amikor kész, akkor óvatosan össze lehet hajtogatni és egy zárható dobozba tenni, hogy ne érhesse pára tálalásig.
Összeállítás és tálalás
Az összeállítást megelőző napon elkészítjük a namelakát.
A piskótát elfelezzük és egy állítható keretbe tesszük. Az első réteg a borhabos krém, amit szépen egyenletesen eligazítunk. Erre a második piskótalap kerül. Következő réteg a karemellizált banán, szépen eligazítva. Tegyük be 3 órára a hűtőbe, hogy megdermedjen. Amikor letelt a 3 óra felszeleteljük. A fotón lévő 3 cm x 8 cm méretű. A namelaka krémet tálalás előtt nyomjuk rá habzsákból csillagcső, vagy más mintázatú cső segítségével.
A tetejét angyalhajjal díszítjük. Ha előre elkészítjük az angyalhajat, akkor azt mindenképp zárható dobozba tegyük, mert a levegő nedvességtartalma miatt elolvadhat.
Tányérdesszertként elkészítve, az előzőleg félretett borhabot, picit felhígítjuk egy kevés tejszínnel, majd egy kanállal a tányérra helyezünk és rácsapunk a kanál hátuljával. Így egy nonfiguratív, igen tetszetős forma alakul ki.
Ha otthoni fogyasztásra készítjük, akkor akár a namelaka krém és angyalhaj nélkül is készíthetjük, úgy is nagyon finom.