
Cukorablakos mézeskalács recept
Elkészítés
A Karácsony a mézeskalács sütés ideje. Minden évben sül nálunk is a gyerekek nagy örömére. Sokféle módon díszítettük már, gyakran készült házikó is.
Idén egy különleges mézessel készültünk, aminek cukorból kis ablaka van. Ismeritek, próbáltátok már?
- 500 g rozsliszt,
- 125 g kristálycukor
- 125 g virágméz
- 3 nagyobb tojás
- 50 g vaj vagy margarin
- 3 TK szódabikarbóna
- 2 EK mézessütemény fűszerkeverék,
- kevés tej
- töltetlen keménycukorka több féle színben
Elkészítés:
A lisztet, cukrot, a szódabikarbónát és a mézessütemény fűszerkeveréket összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a mézet és a puha vajat, majd tésztává gyúrjuk össze. Folpackkal lefedjük a tésztát, fél óráig pihentetjük.
Lisztezett gyúródeszkán kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd formákat szaggatunk ki belőle úgy, hogy legyen egy kis lyuk a közepén (mint a fotón). Lehet ugyanannak a formának a kisebb változata is, de más forma is.
A keménycukorkát mozsárban, vagy kloffoló segítségével durvára törtjük.
Szilikonos sütőpapíros tepsire helyezzük (vagy szilikon lapra) a formákat és a lyukakat, megtöltjük a dúrvára tört cukorkával. Annyit tegyünk bele, hogy jó púposan álljon a cukor, mert ha összeolvad, akkor majd szépen elterül. Lehet játszani a színekkel, ízekkel. Érdemes próbasütést végezni, hogy lássuk, hogy mennyi cukor elegendő.
175 fokon, 7-8 percig (légkeveréses) sütőben sütjük.
Ha ajándékba szánjuk, egyenként csomagoljuk be celofánba. Száraz helyen tartsuk, mert összeszedi a levegő nedvességtartalmát és ragadós lesz a cukor.
Aliexpressen elérhető termékek ingyenes szállítással:
Szilikon sütőlap – jó minőségű
Karácsonyi mézeskalács forma szett
Nagy hópehely mézeskalács forma
Fém mézeskalács kiszúró forma hópehely szett
Fém mézeskalács kiszúró forma különleges