
Csokoládés narancsos tart recept
Elkészítés
Mi tudná jobban felvidítani az embert egy téli estén mint egy csokis, narancsos zamatos sütemény. Karácsony közeledtével még aktuálisabb narancs és fahéj illatával behinteni az otthonunkat. Az édes várakozás és édes készülődés időszaka ez! Készítsétek el, nagyon finom!
Cukrozott narancshéj
Narancshéj előkészítése: zöldséghámozóval lehámozzuk a jól megmosott narancsot, vékony gyufaszálnyi csíkokra vágjuk és vízben feltesszük főni. Amikor felforr, leszűrjük a vizet róla és még egyszer megismételjük ez a fázist. Így kioldódik a keserű íz. Miután másodszor is leszűrtük, feltesszük főni, fele cukor, fele víz keverékébe. Forrás után lassú tűzön 10-15 percig még főzzük. Ideális esetben több órát pihentetjük a cukros főző lében.
Tart tészta
- 120 g liszt
- 50 g porcukor
- 20 g mandula liszt
- 60 g vaj
- 1 tojás sárgája
- pici só
Elkészítés: A száraz anyagokat elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, elkezdjük összegyúrni, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját is.
Amikor homogén masszává állt össze, fél órára a hűtőbe helyezzük pihenni.
Csokoládé crémeux (crémő)
- 125 g tej
- 125 g tejszín (35%)
- 25 g cukor
- 50 g tojás sárgája
- 110 g jó minőségű, magas kakaó tartalmú csokoládé
Csoki nélkül, az összes hozzávalót összekeverjük, állandó keverés mellett felfőzzük 83 C °-ig. Vigyázzunk, hogy ne legyen magasabb a hőfok, mert akkor kicsapódik a tojás és darabos lesz a krém. Amikor elkészült, finom szűrőn keresztül hozzáadjuk a csokoládéhoz. Sima masszává keverjük habverővel, de botmixerrel is keverhetünk rajta.
Olcsó hőmérő az Aliexpress-ről
Narancs lekvár
- 500 g narancs hús (filézett, tisztított, hártya nélkül)
- 50 g citrom hús
- 150 g cukor (1)
- 50 g cukor (2)
- 10 g pektin
- 1 narancs héja
A narancshúst, citromhúst és a 150 g cukrot és az előkészített narancshéj felét felforraljuk, a tüzet visszavéve egy órán át nagyon lassan főzzük. Az 50 g cukorban elkevert pektint beletesszük és 5 percig, kicsit nagyobb lángon főzzük. Ízlés szerint tehetünk a lekvárba egy fahéj rudat.
Összeállítás:
A hűtőből kivett tésztát átgyúrjuk, két sütőpapír között 2 mm vastagra kinyújtjuk. Egy 18 cm átmérőjű tart formát kibéleljük a tésztával. A felesleget levágjuk. Az alját villával megszurkáljuk, alufóliát teszünk a tetejére. Ebbe vagy szárazbabot, vagy rizst teszünk nehezéknek, hogy a tészta sütés közben is tartsa a formáját. Légkeverésen 160 C°-on 15 percig sütjük. Amikor kisült és kihűlt, óvatosan leemeljük a tésztát a formáról. A babot vagy rizst többször is felhasználhatjuk.
A forma alját vastagon kikenjük narancslekvárral (természetesen bolti is lehet, de érdemes kipróbálni ezt a lekvárt, mert nagyon finom!). Ha maradt ki előkészített narancshéj, abból is az aljába szórhatunk.
A lekvár után a csokis crémeux következik. Összeállítás után hűtőbe helyezzük 2-3 órára.
A tetejét narancshéjjal díszítjük.