Csokis-sárgabarackos macaron recept
Hozzávalók
-
Csokis macaron
-
225 g mandula liszt
-
225 g porcukor
-
90 g tojás fehérje1.
-
50 g kakaó por
-
85 g tojás fehérje2.
-
50 g cukor
-
Sárgabarckos töltelék
-
2 db tojás sárgája
-
200 g Konfitált sárgabarack
-
50 g cukor
-
300 g vaj
Elkészítés
A fekete macaron után (itt), most egy aranylóan barna, finom csokis macaront készítettünk Nektek. (Természetesen Sanyi készíette, én csak olvashatóvá teszem.) Fogadjátok és készítsétek szeretettel!
Csokoládés macaron
A 180 g cukrot annyi vízben, ami ellepi, 118 fokos szirupot főzünk belőle. Miközben a szirup fő, a 90 g tojásfehérjét az 50 g cukorral gyenge habbá verjük. Ha a szirup eléri a megfelelő hőfokot, az üst oldalára vékony sugárba csurgatva alacsony sebesség mellett hozzáadjuk a tojásfehérjéhez.
Amikor belekerült az összes szirup, a gépet nagy sebességre kapcsolva szoba hőmérsékletűre hűtjük a tojáshabot. Akkor jó a keverék, ha a habverőről csúcsosan visszahajlik.
Közben a mandulalisztet összekeverjük a porcukorral, és a kakaóporral (szárazon), majd hozzáadjuk a 85 g tojásfehérjét, és marcipán keménységű masszává gyúrjuk.
A mandulás keverékünkhöz úgy adagoljuk a tojásfehérjés habot, hogy először egy harmadát keverjük bele, majd lassan hozzáadjuk a többit is. Akkor készült el, ha a spatuláról szalagosan folyik le. Az a jó macaron massza, amely a szilikon lapra nyomástól számítva 3-4 másodperc múlva felveszi a macaron formát. Ha nem terül, akkor keverni kell még picit, hogy hígabb legyen.
Habzsákkal segítségével, macaron-sütő szilikon lapra kinyomjuk az ismert formában (gyakorlottabbaknak a sima szilikon lap is megteszi). A kinyomott macaron-okat 1-2 órán keresztül szárítjuk. (olyan helyiségben, ahol magas a páratartalom több időre is szükség lehet)
Ezt a csokis macaron nem színeztem, hiszen pont elegendő volt a kakaópor barnasága.
Amikor megszáradt a teteje, érintésre bőrös tapintású, 150 fokon 13 perc alatt készre sütjük.
Kihűlés után töltjük meg.
Sárgabarackos töltelék
A 200 g konfitált sárgabarackot (180 g sárgabarackot 60 g cukorral 1-1,5 óra alatt lassan főzzük, majd pürésítjük),
tojás sárgájával és cukorral vízgőz felett főzzük kb. 78-82 C°-ig, ekkora már be is sűrűsödik.
Hozzáadjuk a puha kockázott vajat és simára keverjük majd hűtőben kihűtjük, ez kb. 3-4 órán át tart. A kihűlt sárgabarack krémmel betöltjük a csokis macaronokat.
Recept értékelések
Hozzávalók
Csokis macaron |
|
225 g mandula liszt | |
225 g porcukor | |
90 g tojás fehérje | |
50 g kakaó por | |
85 g tojás fehérje | |
50 g cukor | |
Sárgabarckos töltelék |
|
2 db tojás sárgája | |
200 g Konfitált sárgabarack | |
50 g cukor | |
300 g vaj |