Csoki torta eperrel
Elkészítés
Igaz, hogy még nem jött el az eperszezon ideje, de nem árt jó előre begyűjteni a recepteket hozzá! Fagyasztott eperből is nagyon finom, úgyhogy akinek lapul a fagyasztóban, kapja ki gyorsan, emiatt a torta miatt megéri!
Eszközök és szilikon formák: http://desszertmesek.hu/piacter-aliexpress-linkek/
Csoki torta eperrel
Csokis daquoise:
- 100 g tojás fehérje
- 50 g cukor
- 20 g liszt
- 20 g kakaópor
- 50 g mandula liszt
A tojás fehérjét cukorral elkezdjük habbá verni, közben kimérjük a száraz összetevőket és összekeverjük. Ha felverődött a tojás fehérje hozzáadjuk a lisztből, kakaóporból és mandula lisztből álló keveréket. Kézzel lazán beleforgatjuk. 2 db 14 cm átmérőjű és 2 cm magas karikába osztjuk el a daquoise-t. 160 fokon kb. 7-8 perc alatt készre sütjük.
Eper töltelék:
- 200 g eper
- 40 g +20 g cukor
- 2 g pektin
- 2 db lap zselatin
- 1 db menta szár
Az epret és a 40 g cukrot feltesszük főzni a menta szárral együtt. Alacsony hőfokon, lassan 1-1,5 órán át épp, hogy rotyogtatjuk. Amikor majdnem kész 20 g cukorba elkeverjük a pektint, hozzáadjuk és 5 percig főzzük egy picit nagyobb lángon.
Csoki ganázs:
- 75 g csoki
- 75 g tejszín
- 10 g glükóz szirup
A forró tejszínt és a glükóz szirupot ráöntjük a apróra darabolt csokira, állni hagyjuk majd simára keverjük.
Csoki mousse:
- 90 g csoki
- 1 db tojás
- 400 g félig felvert tejszín
- 4 db lapzselatin
A zselatinlapokat jéghideg vízben leáztatjuk.
Az étcsokit a tojással 50-60 fokig vízgőz felett melegítjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot a tál jeges fürdőbe való állításával gyorsíthatjuk. Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a felvert tejszínt, majd elkeverjük. Utolsó lépésként, a felolvasztott zselatin kerül bele, közvetlenül a betöltés előtt.
Tükör glazúr:
- 75 ml víz
- 150 g cukor
- 150 g glükóz szirup
- 120 g sűrített tej
- 5 db lap zselatin
- 165 g fehér csoki
A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)
Összeállítás:
Az egyik daquoise-t félbe vágjuk, felét az egyik 14 cm-es torta karikába helyezzük, aminek az alját folpackkal zártuk le hogy nehogy ki folyjon az eper töltelék.
Ráöntjük az epertöltéket, hűtőbe tesszük, hogy kihűljön, majd a csoki ganázst öntjük rá és a másik a daquoise-t ráhelyezzük és a hűtőbe rakva megvárjuk, míg kidermed.
A szilikon formát egy olyan alapra (tálca, tányér) helyezzük, amivel együtt majd a fagyasztóba tesszük. Közvetlenül töltés előtt beleöntjük és elkeverjük a mousse-ba az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatint.
A forma aljába kb. fele mousse-t öntünk, mehet rá az előkészített tortabetét (daquoise+eper+ganázs), aminek a közepét kiszúrjuk, hogy a formába tudjuk helyezni. Szépen eligazgatjuk. Ha a helyén van, mehet rá a többi mousse, ügyeljünk arra, hogy a mousse kitöltse a formát. A tetejét simára igazítjuk. Fagyasztóba helyezzük és kifagyasztjuk. Amikor elkészült tükör glazúrral áthúzzuk. Ha szeretnénk, hogy csíkos legyen, akkor minimum két színt kell egyszerre önteni egy kancsóból. A fotón szereplő tortához 4 különböző színű tükörglazúrt használtam. Az áthúzott tortát a maradék daqouise-ra helyezzük aminek szintén kiszúrtuk a közepét.
Eszközök és szilikon formák: http://desszertmesek.hu/piacter-aliexpress-linkek/