Csoki symphonia tányérdesszert
Hozzávalók
-
Csokoládé fagylalt
-
460 ml (3,5%) tej
-
22,5 ml tejszín
-
100 g cukor
-
50 g tojás sárgája
-
75 g étcsokoládéjó minőségű
-
1 teás kanál basic textur állományjavító
-
Csoki ropogós
-
120 g cukor szirup60 g cukor és 60 g víz összefőzve
-
60 g glükóz szirup
-
120 g kakaó por
-
Csokis brownie
-
90 g vaj
-
100 g olvasztott csokoládé
-
150 g tojás
-
200 g cukor
-
200 g liszt
-
Csokis szivacs piskóta
-
120 g tojás fehérje
-
80 g tojás sárgája
-
40 g liszt
-
80 g porcukor
-
15 g kakaó por
-
Egyszerű csokis piskóta
-
4 db tojás fehérje
-
4 db tojás sárgája
-
120 g cukor
-
80 g liszt
-
40 g kakaó por
-
40 g vajolvasztott
-
Dobos torta krém
-
3 db tojás
-
200 g cukor
-
150 g csokoládé
-
500 g vaj
-
Csokiföld
-
180 g vaj
-
185 g liszt
-
120 g cukor
-
60 g kakaó por
-
4 g só
-
Macaron
-
225 g mandula liszt
-
20 g kakaó por
-
225 g porcukor
-
40 g étkezési (kukorica) keményítő
-
155 g tojás fehérje
-
230 g cukor
-
víz
-
Macaron töltelék
-
500 g étcsokoládé
-
500 ml tejszín
-
50 g glükóz szirup
Elkészítés
Aki a csokit szereti, nem csak Gombóc Artúr lehet 🙂 Különböző textúrák, formák, de van bennük egy közös: a csokoládé!
Selymes, roppanós, ropogós…
Csokoládé fagylalt
A tejet, cukrot és a tejszínt felfőzzük. Egy másik edényben a tojássárgáját, basic textur-t, (itt rendelhető: https://amzn.to/2I8L1Qz ) elkeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott csokit is. Ha a tej felforrt, lassan hozzáadjuk a tojásos csokihoz, ezzel hőkiegyenlítést hajtunk végre. Simára keverjük, majd botmixerrel egyneműsítjük. A PacoJet edénybe finom szűrőn keresztül töltjük bele. 24 órára fagyasztóba tesszük. Felhasználás előtt kb. egy órával kivesszük a fagyasztóból és PacoJettel készre keverjük.
Csoki ropogós
A kakaó nélkül az összes hozzávalót egybe tesszük, felmelegítjük, amikor felforrt, levesszük a tűzhelyről és addig hagyjuk hűlni, míg 60 fokos nem lesz. Ez után keverjük bele a kakaó port. Igen sűrű masszát kapunk, ha túl sűrű, akkor tehetünk hozzá egy kis vizet, hogy kenhető állagú legyen.
Szilikon lapra, kb. 1 mm vastagon kenjük fel a krémet. Ez a recept kb. egy sütőlapnyi mennyiség. Kenés előtt érdemes előtte forma leválasztó sprayt használni.
Előmelegített sütőben 160 fokon, 5-8 perc alatt ropogósra sütjük. Amikor kihűlt, közepes méretűre tördeljük (kb. gyufásdoboznyi méretűre).
Csokis brownie
A szobahőmérsékletű vajat és a felolvasztott csokit habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot majd óvatosan apró adagokban a tojást adjuk hozzá. Végül a liszt kerül bele.
Az elkészült masszát sütőformába helyezzük (ez a recept 25 x 30 cm mérethez ideális) , szépen eligazítjuk egyenletes vastagságúra.
160 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük.
Kihűlés után 1 x1 cm kockára vágjuk, amit a díszítéshez használunk fel.
Csokis szivacs piskóta
A tojásfehérje, tojássárgája és a porcukor megy a robotgépbe, enyhén habosra keverjük. A fordulatot levéve hozzáadjuk a lisztben elkevert kakaóport is. Sima masszává keverjük majd finom szűrőn keresztül egy hab szifonba töltjük. Én az ISI-t nagyon szeretem, nagyon megbízható márka. Magyarországon az Aldiban lehet időnként patront venni hozzá. Három patront csavarunk bele, majd 10 perc pihentetés után 2 dl-es papír poharakba töltjük a pohár 1/3-ig. Még a pohárba adagolás előtt a papírpohár oldalának alsó harmadán késsel beleszúrunk, hogy a keletkező gőz ki tudjon áramolni.
Mikróba tesszük és kb. 40 másodperc alatt készre sütjük. Amikor kihült kivágjuk a pohárból és 2 cm-es darabokra tépkedjük, amit utána sütőben 50 fokon ropogósra szárítunk. Látványos eleme a tányérunknak. Ha nem csokisat készítünk, akkor a kakaó helyett tegyünk bele lisztet és színezéket. Finom ízhatást érhetünk el gyümölcsporokkal (málnapor) vagy nagyon apróra őrölt mogyoróval is.
Egyszerű csokis piskóta
A tojássárgáját kihabosítjuk és félre tesszük. A tojás fehérjét a cukorral felhabosítjuk, ügyelve arra, hogy ne verjük túl a fehérjét. A tojáshabot hozzákeverjük a tojássárgájához óvatosan, hogy ne törjük a habot. Ez után a lisztet és a kakaóport keverjük bele. Utoljára a felolvasztott vaj kerül bele.
Sütőpapírral kibélelt sütőlemezre egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben 165 fokon 15 perc alatt készre sütjük.
Amikor kihűlt kb. 3 cm-es karikákat szúrunk belőle (ha díszítőelemnek szánjuk).
Dobos krém
A tojást, cukrot és a csokit vízgőz felett kb. 60 fokra melegítjük. Ez után jégfürdőben lehűtjük, olyan hőmérsékletűre, mint a vaj. A vajat elkezdjük habosítani és lassan hozzáadjuk a hasonló hőmérsékletű keverékünket. A kész krémet egy vastag sima csőből az előzőleg kiszúrt piskóta korongokra nyomjuk. Pici kakaóval megszórjuk.
Csokiföld
A hozzávalókat összekeverjük, omlós tésztát készítünk belőle. Kisujjnyi vastagra nyújtjuk. 160 fokos előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Késsel beirdaljuk, majd tovább sütjük 130 fokon 10-12 percig.
Amikor kihűlt nyújtófával morzsává zúzzuk. Lezárt dobozban egy hétig tárolhatjuk.
Macaron
A 180 gr cukrot annyi vízben, ami ellepi, 118 fokos szirupot főzünk belőle. Miközben a szirup fő, a 80 gr tojásfehérjét az 50 gr cukorral gyenge habbá verjük. Ha a szirup eléri a megfelelő hőfokot, az üst oldalára vékony sugárba csurgatva alacsony sebesség mellett hozzáadjuk a tojásfehérjéhez.
Amikor belekerült az összes szirup, a gépet nagy sebességre kapcsolva szobahőmérsékletűre hűtjük a tojáshabot. Akkor jó a keverék, ha a habverőről csúcsosan visszahajlik.
Közben a mandulalisztet összekeverjük a porcukorral, a kakaóval és az étkezési keményítővel (szárazon), majd hozzáadjuk a 75 gr tojásfehérjét, és marcipán keménységű masszává gyúrjuk.
A mandulás keverékünkhöz úgy adagoljuk a tojásfehérjés habot, hogy először egy harmadát keverjük bele, majd lassan hozzáadjuk a többit is. Akkor készült el, ha a spatuláról szalagosan folyik le. Az a jó macaron massza, amely a szilikon lapra nyomástól számítva 3-4 másodperc múlva felveszi a macaron formát. Ha nem terül, akkor keverni kell még picit, hogy hígabb legyen.
Habzsákkal segítségével szilikon lapra macaron formákat nyomunk. Segítség lehet a macaron sütő szilikon lap. A kinyomott macaronokat 1-2 órán keresztül szárítjuk. (olyan helyiségben, ahol magas a páratartalom több időre is szükség lehet)
Amikor megszáradt a teteje, érintésre bőrös tapintású, 150 fokon 15 perc alatt készre sütjük.
Kihűlés után töltjük meg.
Csokis macaron töltelék (Ganache)
A tejszínt és a glükóz szirupot felforraljuk, amikor kész, ráöntjük a csokilencsére (aprított csokoládéra). Egy két percig állni hagyjuk, hogy felolvadjon a csoki, majd óvatosan habverővel keverjük, hogy minél kevesebb levegő jusson bele. Botmixerrel is ajánlatos keverni, mert sima, egynemű és levegő mentes marad. Kihűtjük. Ennél a receptnél szobahőmérsékletű állapotban használjuk (Nem túl szilárd, kenhető)
Az egyik legegyszerűbb és leginkább sokoldalú cukrászati fékész termék. Használhatjuk sütemények töltésére, bevonására. Készülhet étcsokoládéból, tejcsokoládéból és fehér csokoládéból is.
Recept értékelések
Hozzávalók
Csokoládé fagylalt |
|
460 ml (3,5%) tej | |
22,5 ml tejszín | |
100 g cukor | |
50 g tojás sárgája | |
75 g étcsokoládé | |
1 teás kanál basic textur állományjavító | |
Csoki ropogós |
|
120 g cukor szirup | |
60 g glükóz szirup | |
120 g kakaó por | |
Csokis brownie |
|
90 g vaj | |
100 g olvasztott csokoládé | |
150 g tojás | |
200 g cukor | |
200 g liszt | |
Csokis szivacs piskóta |
|
120 g tojás fehérje | |
80 g tojás sárgája | |
40 g liszt | |
80 g porcukor | |
15 g kakaó por | |
Egyszerű csokis piskóta |
|
4 db tojás fehérje | |
4 db tojás sárgája | |
120 g cukor | |
80 g liszt | |
40 g kakaó por | |
40 g vaj | |
Dobos torta krém |
|
3 db tojás | |
200 g cukor | |
150 g csokoládé | |
500 g vaj | |
Csokiföld |
|
180 g vaj | |
185 g liszt | |
120 g cukor | |
60 g kakaó por | |
4 g só | |
Macaron |
|
225 g mandula liszt | |
20 g kakaó por | |
225 g porcukor | |
40 g étkezési (kukorica) keményítő | |
155 g tojás fehérje | |
230 g cukor | |
víz | |
Macaron töltelék |
|
500 g étcsokoládé | |
500 ml tejszín | |
50 g glükóz szirup |