2 0
Csoki symphonia tányérdesszert

Csoki symphonia tányérdesszert

Hozzávalók

  • Csokoládé fagylalt

  • Csoki ropogós

  • Csokis brownie

  • Csokis szivacs piskóta

  • Egyszerű csokis piskóta

  • Dobos torta krém

  • Csokiföld

  • Macaron

  • Macaron töltelék

Elkészítés

Megoszt

Aki a csokit szereti, nem csak Gombóc Artúr lehet 🙂 Különböző textúrák, formák, de van bennük egy közös: a csokoládé!
Selymes, roppanós, ropogós…

(Visited 1 122 times, 1 visits today)
Step 1
Mark as Complete

Csokoládé fagylalt

A tejet, cukrot és a tejszínt felfőzzük. Egy másik edényben a tojássárgáját, basic textur-t, (itt rendelhető: https://amzn.to/2I8L1Qz ) elkeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott csokit is. Ha a tej felforrt, lassan hozzáadjuk a tojásos csokihoz, ezzel hőkiegyenlítést hajtunk végre. Simára keverjük, majd botmixerrel egyneműsítjük. A PacoJet edénybe finom szűrőn keresztül töltjük bele. 24 órára fagyasztóba tesszük. Felhasználás előtt kb. egy órával kivesszük a fagyasztóból és PacoJettel készre keverjük.

Step 2
Mark as Complete

Csoki ropogós

A kakaó nélkül az összes hozzávalót egybe tesszük, felmelegítjük, amikor felforrt, levesszük a tűzhelyről és addig hagyjuk hűlni, míg 60 fokos nem lesz. Ez után keverjük bele a kakaó port. Igen sűrű masszát kapunk, ha túl sűrű, akkor tehetünk hozzá egy kis vizet, hogy kenhető állagú legyen.
Szilikon lapra, kb. 1 mm vastagon kenjük fel a krémet. Ez a recept kb. egy sütőlapnyi mennyiség. Kenés előtt érdemes előtte forma leválasztó sprayt használni.
Előmelegített sütőben 160 fokon, 5-8 perc alatt ropogósra sütjük. Amikor kihűlt, közepes méretűre tördeljük (kb. gyufásdoboznyi méretűre).

Step 3
Mark as Complete

Csokis brownie

A szobahőmérsékletű vajat és a felolvasztott csokit habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot majd óvatosan apró adagokban a tojást adjuk hozzá. Végül a liszt kerül bele.
Az elkészült masszát sütőformába helyezzük (ez a recept 25 x 30 cm mérethez ideális) , szépen eligazítjuk egyenletes vastagságúra.
160 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük.
Kihűlés után 1 x1 cm kockára vágjuk, amit a díszítéshez használunk fel.

Step 4
Mark as Complete

Csokis szivacs piskóta

A tojásfehérje, tojássárgája és a porcukor megy a robotgépbe, enyhén habosra keverjük. A fordulatot levéve hozzáadjuk a lisztben elkevert kakaóport is. Sima masszává keverjük majd finom szűrőn keresztül egy hab szifonba töltjük. Én az ISI-t nagyon szeretem, nagyon megbízható márka. Magyarországon az Aldiban lehet időnként patront venni hozzá. Három patront csavarunk bele, majd 10 perc pihentetés után 2 dl-es papír poharakba töltjük a pohár 1/3-ig. Még a pohárba adagolás előtt a papírpohár oldalának alsó harmadán késsel beleszúrunk, hogy a keletkező gőz ki tudjon áramolni.
Mikróba tesszük és kb. 40 másodperc alatt készre sütjük. Amikor kihült kivágjuk a pohárból és 2 cm-es darabokra tépkedjük, amit utána sütőben 50 fokon ropogósra szárítunk. Látványos eleme a tányérunknak. Ha nem csokisat készítünk, akkor a kakaó helyett tegyünk bele lisztet és színezéket. Finom ízhatást érhetünk el gyümölcsporokkal (málnapor) vagy nagyon apróra őrölt mogyoróval is.

Step 5
Mark as Complete

Egyszerű csokis piskóta

A tojássárgáját kihabosítjuk és félre tesszük. A tojás fehérjét a cukorral felhabosítjuk, ügyelve arra, hogy ne verjük túl a fehérjét. A tojáshabot hozzákeverjük a tojássárgájához óvatosan, hogy ne törjük a habot. Ez után a lisztet és a kakaóport keverjük bele. Utoljára a felolvasztott vaj kerül bele.
Sütőpapírral kibélelt sütőlemezre egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben 165 fokon 15 perc alatt készre sütjük.
Amikor kihűlt kb. 3 cm-es karikákat szúrunk belőle (ha díszítőelemnek szánjuk).

Step 6
Mark as Complete

Dobos krém

A tojást, cukrot és a csokit vízgőz felett kb. 60 fokra melegítjük. Ez után jégfürdőben lehűtjük, olyan hőmérsékletűre, mint a vaj. A vajat elkezdjük habosítani és lassan hozzáadjuk a hasonló hőmérsékletű keverékünket. A kész krémet egy vastag sima csőből az előzőleg kiszúrt piskóta korongokra nyomjuk. Pici kakaóval megszórjuk.

Step 7
Mark as Complete

Csokiföld

A hozzávalókat összekeverjük, omlós tésztát készítünk belőle. Kisujjnyi vastagra nyújtjuk. 160 fokos előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Késsel beirdaljuk, majd tovább sütjük 130 fokon 10-12 percig.
Amikor kihűlt nyújtófával morzsává zúzzuk. Lezárt dobozban egy hétig tárolhatjuk.

Step 8
Mark as Complete

Macaron

A 180 gr cukrot annyi vízben, ami ellepi, 118 fokos szirupot főzünk belőle. Miközben a szirup fő, a 80 gr tojásfehérjét az 50 gr cukorral gyenge habbá verjük. Ha a szirup eléri a megfelelő hőfokot, az üst oldalára vékony sugárba csurgatva alacsony sebesség mellett hozzáadjuk a tojásfehérjéhez.
Amikor belekerült az összes szirup, a gépet nagy sebességre kapcsolva szobahőmérsékletűre hűtjük a tojáshabot. Akkor jó a keverék, ha a habverőről csúcsosan visszahajlik.
Közben a mandulalisztet összekeverjük a porcukorral, a kakaóval és az étkezési keményítővel (szárazon), majd hozzáadjuk a 75 gr tojásfehérjét, és marcipán keménységű masszává gyúrjuk.
A mandulás keverékünkhöz úgy adagoljuk a tojásfehérjés habot, hogy először egy harmadát keverjük bele, majd lassan hozzáadjuk a többit is. Akkor készült el, ha a spatuláról szalagosan folyik le. Az a jó macaron massza, amely a szilikon lapra nyomástól számítva 3-4 másodperc múlva felveszi a macaron formát. Ha nem terül, akkor keverni kell még picit, hogy hígabb legyen.
Habzsákkal segítségével szilikon lapra macaron formákat nyomunk. Segítség lehet a macaron sütő szilikon lap. A kinyomott macaronokat 1-2 órán keresztül szárítjuk. (olyan helyiségben, ahol magas a páratartalom több időre is szükség lehet)
Amikor megszáradt a teteje, érintésre bőrös tapintású, 150 fokon 15 perc alatt készre sütjük.
Kihűlés után töltjük meg.

Step 9
Mark as Complete

Csokis macaron töltelék (Ganache)

A tejszínt és a glükóz szirupot felforraljuk, amikor kész, ráöntjük a csokilencsére (aprított csokoládéra). Egy két percig állni hagyjuk, hogy felolvadjon a csoki, majd óvatosan habverővel keverjük, hogy minél kevesebb levegő jusson bele. Botmixerrel is ajánlatos keverni, mert sima, egynemű és levegő mentes marad. Kihűtjük. Ennél a receptnél szobahőmérsékletű állapotban használjuk (Nem túl szilárd, kenhető)
Az egyik legegyszerűbb és leginkább sokoldalú cukrászati fékész termék. Használhatjuk sütemények töltésére, bevonására. Készülhet étcsokoládéból, tejcsokoládéból és fehér csokoládéból is.

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Málnár eclair fánk
previous
Málnás eclair fánk
Csokiföld
következő
Csokiföld
  • 1 122 Megtekintés
  • Nehéz

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Hozzávalók

Csokoládé fagylalt
460 ml (3,5%) tej
22,5 ml tejszín
100 g cukor
50 g tojás sárgája
75 g étcsokoládé jó minőségű
1 teás kanál basic textur állományjavító
Csoki ropogós
120 g cukor szirup 60 g cukor és 60 g víz összefőzve
60 g glükóz szirup
120 g kakaó por
Csokis brownie
90 g vaj
100 g olvasztott csokoládé
150 g tojás
200 g cukor
200 g liszt
Csokis szivacs piskóta
120 g tojás fehérje
80 g tojás sárgája
40 g liszt
80 g porcukor
15 g kakaó por
Egyszerű csokis piskóta
4 db tojás fehérje
4 db tojás sárgája
120 g cukor
80 g liszt
40 g kakaó por
40 g vaj olvasztott
Dobos torta krém
3 db tojás
200 g cukor
150 g csokoládé
500 g vaj
Csokiföld
180 g vaj
185 g liszt
120 g cukor
60 g kakaó por
4 g
Macaron
225 g mandula liszt
20 g kakaó por
225 g porcukor
40 g étkezési (kukorica) keményítő
155 g tojás fehérje
230 g cukor
víz
Macaron töltelék
500 g étcsokoládé
500 ml tejszín
50 g glükóz szirup

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Málnár eclair fánk
previous
Málnás eclair fánk
Csokiföld
következő
Csokiföld

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás