Créme brulée képviselő fánkban
Elkészítés
Ez a desszert nem az aminek messziről látszik! Pogácsának mutatja magát, de egészen más. Mesés vanília krémmel töltött, finom ropogós craquelinnel burkolt, vékony, roppanós karamell réteggel koronázott képviselő fánk! Királyi desszert, créme brulée kedvelőknek.
Craquelin (a fánk tetején lévő ropogós réteg):
- 100 g liszt
- 100 g barna cukor
- 80 g vaj
A hozzávalókat simán összegyúrjuk és két sütőpapír között kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 15 percre fagyasztóba helyezzük pihenni.
Égetett tészta (képviselő fánk tészta)(20-24 db)
- 60 g tej
- 60 g víz
- 2 g cukor
- 2 g só
- 80 g liszt
- 50 g vaj
- 125 g egész tojás
A tejet, vizet, cukrot, sót és a vajat feltesszük forrni. Először lassan melegítjük, hogy a vaj is elolvadjon, majd amikor a vaj elolvadt, beletesszük a lisztet. Addig reszteljük, amíg el nem válik az edény falától esetleg még utána is egy percig, hogy jól le legyen resztelve.
Konyhagép üstjébe tesszük (4-5 percig hűlni hagyjuk). Közepes sebesség mellett hozzáadjuk lassan a mixerrel elkevert tojásokat. Keverőkarral (nem a habverővel) dolgozzunk! Mielőtt felhasználnánk, egy spatulával szedjük fel az oldalára és az aljára ragadt tésztát és keverjük át még egyszer.
Egynemű masszát kapunk, nyomózsákból sima kb. 10 mm- átmérőjű csővel szilikonos sütőpapírral nyomjuk a fánkokat, figyelembe véve, hogy kb. 3-4-szer nagyobbak lesznek.
A craqulenne sütés előtt még nyersen kerül rá. Süteményszúróval kiszúrjuk a már előzőleg kinyújtott tésztát, ráhelyezzük a kinyomott képviselő tésztára majd 170 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
Csillagcsőkészlet Aliexpressről olcsón
Szilikon sütőlap Aliexpressről
Karamell a tetejére:
- 200 g cukor
A cukrot felolvasztjuk, karamellizáljuk egy edényben. Kiöntjük egy szilikon lapra, egy kicsit elsimítjuk, hogy könnyebben kihűljön. Amikor kihűlt és megkeményedett, kézzel apró darabokra törjük, hogy beleférjen az aprító gépbe.
Az aprító gépben porrá zúzzuk. Fogunk egy szilikon lapot egy pici formaleválasztó spray-el vékonyan lefújjuk és finom szitán vékonyan rászitáljuk a porított karamellizált cukrot. Lemérjük mekkorák a fánkok és akkora köröket rajzolunk a szilikon lapra szitált cukorba.
Én egy körző segítségével tettem ezt, de lehet más alternatívát is keresni pl. szabad kézzel, vagy papír sablont rajzolunk körbe hurka pálcával stb….
Erre azért van szükség, mert könnyebben le tudjuk választani a megfelelő méretű karamell lapot miután megolvasztottuk a sütőben.
Betesszük a 200 C° fokra felhevített sütőbe (nem légkeverés) hogy a cukrunk egy picit megolvadjon. Figyelni kell nagyon, max 2-3 perc és már ki is kell venni és hagyni hogy kihűljön.
Óvatosan, egy kis kés segítségével felemeljük a karamell lapokat és a fánkok tetejére tesszük. Végső lépésként, egy pillanatra mehet vissza a sütőbe ahol gyönyörű szépen ráolvad a fánkok tetejére (ez 30 másodperc).Hagyjuk kihűlni teljesen majd pedig meg töltjük a töltelékkel.
Ezzel a módszerrel nagyon vékony karamell réteget tudunk a képviselő fánk tetejére varázsolni, ami finom is és könnyen fogyasztható is.
Természetesen egyszerűbben is megoldható a képviselő fánk karamellel bevonása, pl. ki lehet mártani a meleg karamellben, de akkor jóval vastagabb lesz a réteg és nehezebben vágható, fogyasztható.(Úgy is finom, valaki úgy szereti)
Töltelék:
- 1 kg cukrászkrém Cukrász krém, alap krém, vanília krém recept
- 200 g tejszín hab
A cukrász krémet simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínbabot és azzal is simára keverjük. Egy vékony sima csövet helyezünk a habzsákba és betöltjük a fánkokat.