Almás mákos kocka (25 szelet)
Elkészítés
„Töröm–töröm a mákot, Sütök neked kalácsot”… szól a népszerű mondóka 🙂 Törjünk mi is mákot és süssünk belőle almás mákos kockát!
Finom réteges, almás, vaníliás ízekben gazdag, finom ropogóssal a tetején. Próbáljátok ki!
Piskóta
- 250 g tojás fehérje
- 200 g cukor
- 200 g mák
- 80 g liszt
- citromhéj
A fehérjét a cukorral habbá verjük. A mákot a lisztet és a citromhéjat kimérjük és elkeverjük. Amikor a hab felverődött, a száraz hozzávalókat finoman hozzákeverjük, majd egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre kenünk. (2 db 25 x 25 cm-es piskótánk legyen)
160 fokon 10-12 perc alatt kisütjük.
Almatöltelék
- 1 kg tisztított alma
- 100 + 50 g cukor (alma fajtájától függően lehet több vagy kevesebb a cukor)
- 3 g pektin
- 5 lap zselatin
- reszelt narancshéj
- vanília
Elkészítése: Az almát a 100 g cukorral, narancshéjjal és a vaníliával feltesszük főni alacsony hőfokon. Saját levében egy-másfél órán át lassan főzzük. Mielőtt elkészül, az 50 g cukrot elkeverjük 3 g pektinnel és még 5 percig nagyobb tűzön rotyogtatjuk. A tűzről levéve a jéghideg vízbe áztatott zselatint is hozzáadjuk.
Vanília krém
- 350 g cukrászkrém, recept itt: Cukrász krém, alap krém, vanília krém recept
- 350 g tejszínhab
- 6 lap zselatin
A cukrászkrémet simára keverjük, hozzáadjuk óvatosan a tejszínhabot, majd végül a hideg vízbe áztatott felmelegített zselatint.
Mákos ropogós dísz
- 30 g narancslé
- 30 g vaj
- 75 g porcukor
- 40 g mák
- 20 g liszt
A narancslevet a vajjal együtt megmelegítjük, hogy a vaj felolvadjon. Tűzről levéve belekeverjük a porcukrot, és a lisztes mákot.
Egy habzsákba öntjük a masszát, amiben egy kb. 4 mm lyuknagyságú cső van. Egy szilikon lapra kb. 1 cm-es pöttyöket nyomunk, jó nagy távolságra egymástól. 170 C fokon 7-8 perc alatt kisütjük. Kihűlés után vékony pengéjű kés segítségével leválasztjuk a szilikon lapról. (Adagolás és sütés előtt érdemes a szilikon lapot formaleválasztó spray-el lefújni) Zárható dobozban egy hónapig eláll.
Összeállítás
A piskótát két lapra osztjuk. Állítható keretbe helyezzük az egyik piskótát. Erre az almatölteléket halmozzuk, majd szépen eligazítjuk. Hűtőbe tesszük kihűlni. Amikor hideg, a vanília krém 1/3-át rákenjük az almatöltelékre, majd a második piskóta kerül rá. Erre a maradék vanília krém. A hűtőbe visszatesszük, hogy a zselatin tegye a dolgát.
A fotón 5 x 5 cm-es kockákra vágott süteményt láthatunk. A tetejét a mákos ropogóssal díszítettük.
Osztható, állítható sütemény keret