0 0
Almás mákos kocka (25 szelet)

Almás mákos kocka (25 szelet)

Elkészítés

Megoszt

„Törömtöröm a mákot, Sütök neked kalácsot”… szól a népszerű mondóka 🙂 Törjünk mi is mákot és süssünk belőle almás mákos kockát!
Finom réteges, almás, vaníliás ízekben gazdag, finom ropogóssal a tetején. Próbáljátok ki!

 

Piskóta

  • 250 g tojás fehérje
  • 200 g cukor
  • 200 g mák
  • 80 g liszt
  • citromhéj

A fehérjét a cukorral habbá verjük. A mákot a lisztet és a citromhéjat kimérjük és elkeverjük. Amikor a hab felverődött, a száraz hozzávalókat finoman hozzákeverjük, majd egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre kenünk. (2 db 25 x 25 cm-es piskótánk legyen)

160 fokon 10-12 perc alatt kisütjük.

 

Almatöltelék

 

  • 1 kg tisztított alma
  • 100 + 50 g cukor (alma fajtájától függően lehet több vagy kevesebb a cukor)
  • 3 g  pektin
  • 5 lap zselatin
  • reszelt narancshéj
  • vanília

 

Elkészítése: Az almát a 100 g cukorral, narancshéjjal és a vaníliával feltesszük főni alacsony hőfokon. Saját levében egy-másfél órán át lassan főzzük. Mielőtt elkészül, az 50 g cukrot elkeverjük 3 g pektinnel és még 5 percig nagyobb tűzön rotyogtatjuk. A tűzről levéve a jéghideg vízbe áztatott zselatint is hozzáadjuk.

 

Vanília krém

A cukrászkrémet simára keverjük, hozzáadjuk óvatosan a tejszínhabot, majd végül a hideg vízbe áztatott felmelegített zselatint.

 

Mákos ropogós dísz

  • 30 g narancslé
  • 30 g vaj
  • 75 g porcukor
  • 40 g mák
  • 20 g liszt

 

A narancslevet a vajjal együtt megmelegítjük, hogy a vaj felolvadjon. Tűzről levéve belekeverjük a porcukrot, és a lisztes mákot.
Egy habzsákba öntjük a masszát, amiben egy kb. 4 mm lyuknagyságú cső van. Egy szilikon lapra kb. 1 cm-es pöttyöket nyomunk, jó nagy távolságra egymástól. 170 C fokon 7-8 perc alatt kisütjük. Kihűlés után vékony pengéjű kés segítségével leválasztjuk a szilikon lapról. (Adagolás és sütés előtt érdemes a szilikon lapot formaleválasztó spray-el  lefújni) Zárható dobozban egy hónapig eláll.

 

Összeállítás

A piskótát két lapra osztjuk. Állítható keretbe helyezzük az egyik piskótát. Erre az almatölteléket halmozzuk, majd szépen eligazítjuk. Hűtőbe tesszük kihűlni. Amikor hideg, a vanília krém 1/3-át rákenjük az almatöltelékre, majd a második piskóta kerül rá. Erre a maradék vanília krém. A hűtőbe visszatesszük, hogy a zselatin tegye a dolgát.
A fotón 5 x 5 cm-es kockákra vágott süteményt láthatunk. A tetejét a mákos ropogóssal díszítettük.

Állítható sütemény keret

Osztható, állítható sütemény keret

Állítható süteménykeret

(Visited 3 662 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Áfonyás joghurt alagút
previous
Áfonyás joghurt alagút
Kakaós képviselőfánk vörös áfonyával
következő
Kakaós képviselőfánk vörös áfonyával
  • 3 662 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Áfonyás joghurt alagút
previous
Áfonyás joghurt alagút
Kakaós képviselőfánk vörös áfonyával
következő
Kakaós képviselőfánk vörös áfonyával

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás