Almás diós tartlet recept
Elkészítés
Ismét francia finomságot készítettünk. Az almás diós tartlet valójában egy kis nyitott tetejű pite. Igen, ám, de milyen töltelékkel! Isteni, ropogós, krémes, karamellás…. Meg kell, hogy kóstoljátok!
Tart tészta:
235 g liszt
120 g vaj
90 g porcukor
40 g mandula liszt
1 db egész tojás
A lisztet, porcukrot és a mandula lisztet beletesszük a konyhagép üstjébe és keverőkarral elkezdjük keverni. Hozzáadjuk a kockára vágott vajat majd legvégül az egész tojást. Mikor a tészta összeállt, kivesszük az üstből és fél órára betesszük pihentetni a hűtőbe. Két sütőpapír között kb. 2-3 milliméteresre nyújtjuk, és pár percre a fagyasztóba tesszük (könnyebb vele dolgozni). Kiszúrjuk olyan nagyra, amekkora a tartlet forma alja, majd kb. 2 cm széles csíkot vágunk és a tartlet forma oldalát is kibéleljük. Óvatosan nekinyomjuk, méretre vágjuk és az alját is apró mozdulatokkal egybe dolgozzuk. Végül a felesleget levágjuk a tetejéről. A szép kis kosárkát alufóliával kibéleljük és babot vagy rizst szórunk rá, hogy sülés közben megőrizze a formáját. (A formatartáshoz használt babot, tegyük el, mert még sokszor felhasználhatjuk) 160-170 fokon 15 perc alatt kisütjük, ha kihűlt, akkor óvatosan kés segítségével kiemeljük a formából.
Tart forma Aliexpressről olcsón
Karamell szósz
- 145 g tejszín
- 135 g cukor
- 25 g glükóz szirup
- 25 g vaj
- 3 db lap zselatin (használat előtt hideg vízbe áztatjuk)
A tejszínt felforraljuk és félre rakjuk (így nem fog annyira fröcsögni, ha majd az olvadt cukorhoz öntjük). A cukrot a glükóz sziruppal egy magas falú edénybe tesszük és elkezdjük felolvasztani. Nem kell nagy tűzön, hanem csak lassan, ügyelve arra, hogy ne égjen meg a cukor, mert akkor keserű lesz. Ha felolvadt akkor hozzá adjuk a vajat, elkeverjük és hozzáöntjük a forró tejszínt, majd simára keverjük. Hozzáadjuk még a hideg vízbe beáztatott zselatint. Félretesszük.
Karamell zselé
- 70 g cukor
- 400 ml víz
- 5 db lap zselatin (használat előtt hideg vízbe áztatjuk)
A cukrot karamellizáljuk, hozzáöntjük a vizet és addig főzzük, míg az összes cukor fel nem olvad. Hozzáadjuk a hideg vízbe beáztatott zselatint és egy egyenes felületre öntjük pl. egy tepsi és hagyjuk hűtőben kidermedni a zselét. Érdemes a tepsit vagy a felületet előzőleg forma leválasztó spray-jel lefújni, mert könnyebben tudjuk majd a zselét felvenni róla.
Kiszúró készlet olcsón az Aliexpressről
Cukrozott dió:
- 150 g dió
- 150 g cukor
- fahéj
- 70 ml víz
Egy teflonos serpenyőbe szórjuk a cukrot, hozzáadjuk a vizet és a fahéjat majd elkezdjük főzni. Mikor 130 fokos lesz, akkor belerakjuk a diót is és folyamatosan keverjük. Nem sokára, amikor elkezd kristályosodni a cukor, bevonva a diót, levesszük a tűzről és egy tepsire Öntjük hogy kihűljön. Más olajos magvakkal is elkészíthető, és adható hozzá más fűszer is.
Lezárható dobozba sokáig eláll, baráti-családi összejöveteleken finom nasi, de szép kis üvegbe vagy dobozkába helyezve ajándéknak is megállja a helyét.
Parafadugós üveg szett a cukros diónak
Alma töltelék:
- alma
- cukor, ízlés szerint
- fahéj
- reszelt narancshéj
- vaj
Kb. fél almát számolunk egy tartlet-ra. Az almát meghámozzuk és feldaraboljuk apróbb darabokra. Cukorral, fahéjjal és narancshéjjal ízlés szerint ízesítjük. Egy serpenyőben vajat olvasztunk és az alma tölteléket megpirítjuk benne. Amikor elkészült, akkor lecsepegtetjük, hogy ne áztassa el túlságosan a tésztát.
Vanília krém:
- 200 g cukrász krém (recept:Cukrász krém, alap krém, vanília krém recept )
- 300 g tejszínhab
- 4 db lap zselatin (használat előtt hideg vízbe áztatjuk)
Cukrászkrémet simára keverjük, hozzáadjuk a tejszínhabot és a hideg vízbe áztatott és felolvasztott zselatint. Elkeverjük és kész is van!
Összeállítás:
A tartlet formák aljába alma tölteléket halmozunk, szépen eligazítjuk, öntünk rá egy kis karamell szószt (ha megdermedt, akkor egy kicsi melegítsünk rajta, hogy folyékony legyen).
A cukrozott dióból egy pár darabot késsel nagyobb darabra aprítsunk fel és szórjuk rá a karamellre, amit vanília krémmel fedünk le szépen egyenesre igazítva. Ez után a tartlet nagyságának megfelelően kiszúrt karamell zselé következik. Nyomjunk rá egy kis vanília krémet, szórjuk rá a maradék diót és kész is a finom tartlet!
Nekem volt még narancs chipsem, ezért azzal is díszítettem. Elkészítése ugyanolyan mint a Citrom chips