Joghurtos mousse-torta áfonyával

Ha modern desszertet szeretnénk készíteni válasszunk egy tügörglazúrral bevont mousse tortát. Az áfonyás joghurtos íz igazán frissítő kombináció, bármely ünnepségen megállja a helyét. Ha nem áll rendelkezésünkre ez a fánk formájú szilikon forma, akkor normál tortaformában is elkészíthetjük.

Joghurtos mousse-torta áfonyával
Joghurtos mousse-torta áfonyával

Felvert:

  • 2 db egész tojás
  • 40 g cukor
  • 55 g liszt
  • 70 g tojás fehérje (ez kb. 3 db)
  • 20 g cukor
  • 20 g olvasztott vaj

Az egész tojásokat elkezdjük habosítani a 40 g cukorral együtt. Amikor megfelelően felhabosodott, alacsonyabb fordulatra váltunk és beleszórjuk a lisztet. Rövid ideig keverjük, nehogy nagyon összeessen a létrehozott hab. Félre tesszük. A tojásfehérjét és a 20 g cukrot közepes habbá verjük fel. Amikor elkészült, akkor óvatosan beledolgozzuk a felvert tojásos-lisztes masszába.

Végül a felolvasztott vajat csorgatjuk és keverjük el a masszában.

Én egy 2 cm magas és 16 cm átmérőjű karikában sütöttem ki, de akinek nincs ilyen karikája az egy sima 16 cm-es tortakarikában is kisütheti. Egy habzsák és egy vastagabb 15-20 mm-es sima cső nagy segítségünkre lehet, hogy egyenletes legyen a kész felvertünk, de ezek nélkül is megoldható. A sütési idő minden esetben 10-13 perc 165 fokon.

Konfitált áfonya:

  • 300 g fagyasztott áfonya
  • 70 g cukor
  • 30 g cukor
  • 3 g pektin
  • 2 db lapzselatin jéghideg vízbe áztatva

Az áfonyát feltesszük főni 70g cukorral. Nem kell nagy hőfokon, inkább alacsonyabb legyen kb. (90fok körül.) Így hagyjuk főni 1,5 órán keresztül, úgy, hogy néha megkeverjük. A 30 g cukorba elkeverjük a pektin és az idő lejártával, állandó keverés mellett az áfonyához öntjük. Alaposan elkeverjük és további 5 percig rotyogtatjuk. Levesszük a tűzről és kimérünk belőle 250 g-ot, ez lesz  a tortánk áfonyarétege.

Áfonya mousse:

  • maradék áfonya
  • 100 g félig felvert tejszín
  • 1 db tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 2 db lapzselatin jéghideg vízbe áztatva

A tojásfehérjéből közepesen kemény habot verünk a csipet sóval együtt. Ezt belekeverjük a lefőzött áfonyánkba, majd a félig felvert tejszínnel is ugyan így járunk el. A jéghideg vízbe beáztatott zselatint felolvasztjuk és ezt is beledolgozzuk.

Joghurt mousse:

  • 200 g joghurt
  • 50 g porcukor
  • 200 g félig felvert tejszín
  • citromhéj reszelve, ízlés szerint
  • vanília
  • 5db lapzselatin jéghideg vízbe áztatva

A joghurtba elkeverjük a porcukrot, citromhéjat és a vaníliát.   Hozzáadjuk a félig felvert tejszínt, melyet szinten elkeverünk benne. A beáztatott zselatinokat csak közvetlen a betöltés előtt adjuk hozzá.

Fehér csokis tükörglazúr

  • 75 ml víz
  • 150 g cukor
  • 150 g glükóz szirup
  • 120 g sűrített tej
  • 5 db lap zselatin
  • 165 g fehér csoki

A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét, melyet szépen simára keverünk a szirupban. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben) Fractal gélt használtam a színezéshez.

Összeállítás:

A felvertet kivágjuk a karikából vagy kiszúrjuk 16 cm-es nagyságúra, attól függően, hogy milyen formában sütöttük. Ha nem lett szép egyenletes vastagságú, akkor ezt orvosoljuk, szépen kiigazítjuk.

Egy normál méretű, 16*5 cm-es karika alját befedjük folpackkal és egy tálcára helyezzük. Ebbe kerül a felvert lap. Erre fogjuk a konfitált áfonyát önteni, melyet eligazgatunk, hogy szép egyenletes réteget kapjunk. Fagyasztóban vagy hűtőben pihentetjük egy fél órát, hogy kicsit meghúzzon a rétegünk. Amikor ez megtörtént, akkor az áfonya mousse réteg következik. Itt is ügyeljünk az egyenletességre. Mehet vissza a hűtőbe esetleg a fagyasztóba egészen addig, míg meg nem köt teljesen. Előkészítjük a formát, egy stabil lapra, amellyel együtt majd a fagyasztóba helyezzük.

Kivesszük a megdermedt betétünket a hűtőből, kivágjuk a karikából, és a közepét is kiszúrjuk, hogy bele tudjuk helyezni a fánk formájú szilikon formába.

A joghurt mousse-ba belecsurgatjuk a felolvasztott zselatint és a formát megtöltjük ¾-ig. Fogjuk a tortabetétünket és beleigazítjuk a szilikonformánkba. Ezzel a mozdulattal egyúttal le is zárjuk a tortát. Fagyasztóba tesszük egy éjszakára, hogy teljesen kifagyjon.

Amikor kifagyott, kivesszük a tortát a formából, egy rácsra helyezzük és áthúzzuk 31-33 C hőfokú tükörglazúrral.

A tükörglazúr lehet egyszínű, vagy többszínű is, mint képen látszik.

 A színesnél két színt készítettem: pirosat és fehéret. Ezeket egy kiöntő edénybe töltöttem, fele-fel arányban. A kiöntőedényben lévő tükörglazúr tetejére nyomtam még lila és egy pici fekete Fractal gélt is. Egy hurkapálcika segítségével elkevertem és úgy öntöttem a tortára.

A torta szobahőmérsékleten tárolva kb. 2,5-3 óra múlva lesz szeletelhető. A maradékot hűtőben tároljuk!

(Visited 259 times, 1 visits today)

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás