Joghurtos mousse-torta áfonyával
Ha modern desszertet szeretnénk készíteni válasszunk egy tügörglazúrral bevont mousse tortát. Az áfonyás joghurtos íz igazán frissítő kombináció, bármely ünnepségen megállja a helyét. Ha nem áll rendelkezésünkre ez a fánk formájú szilikon forma, akkor normál tortaformában is elkészíthetjük.
Felvert:
- 2 db egész tojás
- 40 g cukor
- 55 g liszt
- 70 g tojás fehérje (ez kb. 3 db)
- 20 g cukor
- 20 g olvasztott vaj
Az egész tojásokat elkezdjük habosítani a 40 g cukorral együtt. Amikor megfelelően felhabosodott, alacsonyabb fordulatra váltunk és beleszórjuk a lisztet. Rövid ideig keverjük, nehogy nagyon összeessen a létrehozott hab. Félre tesszük. A tojásfehérjét és a 20 g cukrot közepes habbá verjük fel. Amikor elkészült, akkor óvatosan beledolgozzuk a felvert tojásos-lisztes masszába.
Végül a felolvasztott vajat csorgatjuk és keverjük el a masszában.
Én egy 2 cm magas és 16 cm átmérőjű karikában sütöttem ki, de akinek nincs ilyen karikája az egy sima 16 cm-es tortakarikában is kisütheti. Egy habzsák és egy vastagabb 15-20 mm-es sima cső nagy segítségünkre lehet, hogy egyenletes legyen a kész felvertünk, de ezek nélkül is megoldható. A sütési idő minden esetben 10-13 perc 165 fokon.
Konfitált áfonya:
- 300 g fagyasztott áfonya
- 70 g cukor
- 30 g cukor
- 3 g pektin
- 2 db lapzselatin jéghideg vízbe áztatva
Az áfonyát feltesszük főni 70g cukorral. Nem kell nagy hőfokon, inkább alacsonyabb legyen kb. (90fok körül.) Így hagyjuk főni 1,5 órán keresztül, úgy, hogy néha megkeverjük. A 30 g cukorba elkeverjük a pektin és az idő lejártával, állandó keverés mellett az áfonyához öntjük. Alaposan elkeverjük és további 5 percig rotyogtatjuk. Levesszük a tűzről és kimérünk belőle 250 g-ot, ez lesz a tortánk áfonyarétege.
Áfonya mousse:
- maradék áfonya
- 100 g félig felvert tejszín
- 1 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 2 db lapzselatin jéghideg vízbe áztatva
A tojásfehérjéből közepesen kemény habot verünk a csipet sóval együtt. Ezt belekeverjük a lefőzött áfonyánkba, majd a félig felvert tejszínnel is ugyan így járunk el. A jéghideg vízbe beáztatott zselatint felolvasztjuk és ezt is beledolgozzuk.
Joghurt mousse:
- 200 g joghurt
- 50 g porcukor
- 200 g félig felvert tejszín
- citromhéj reszelve, ízlés szerint
- vanília
- 5db lapzselatin jéghideg vízbe áztatva
A joghurtba elkeverjük a porcukrot, citromhéjat és a vaníliát. Hozzáadjuk a félig felvert tejszínt, melyet szinten elkeverünk benne. A beáztatott zselatinokat csak közvetlen a betöltés előtt adjuk hozzá.
Fehér csokis tükörglazúr
- 75 ml víz
- 150 g cukor
- 150 g glükóz szirup
- 120 g sűrített tej
- 5 db lap zselatin
- 165 g fehér csoki
A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét, melyet szépen simára keverünk a szirupban. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben) Fractal gélt használtam a színezéshez.
Összeállítás:
A felvertet kivágjuk a karikából vagy kiszúrjuk 16 cm-es nagyságúra, attól függően, hogy milyen formában sütöttük. Ha nem lett szép egyenletes vastagságú, akkor ezt orvosoljuk, szépen kiigazítjuk.
Egy normál méretű, 16*5 cm-es karika alját befedjük folpackkal és egy tálcára helyezzük. Ebbe kerül a felvert lap. Erre fogjuk a konfitált áfonyát önteni, melyet eligazgatunk, hogy szép egyenletes réteget kapjunk. Fagyasztóban vagy hűtőben pihentetjük egy fél órát, hogy kicsit meghúzzon a rétegünk. Amikor ez megtörtént, akkor az áfonya mousse réteg következik. Itt is ügyeljünk az egyenletességre. Mehet vissza a hűtőbe esetleg a fagyasztóba egészen addig, míg meg nem köt teljesen. Előkészítjük a formát, egy stabil lapra, amellyel együtt majd a fagyasztóba helyezzük.
Kivesszük a megdermedt betétünket a hűtőből, kivágjuk a karikából, és a közepét is kiszúrjuk, hogy bele tudjuk helyezni a fánk formájú szilikon formába.
A joghurt mousse-ba belecsurgatjuk a felolvasztott zselatint és a formát megtöltjük ¾-ig. Fogjuk a tortabetétünket és beleigazítjuk a szilikonformánkba. Ezzel a mozdulattal egyúttal le is zárjuk a tortát. Fagyasztóba tesszük egy éjszakára, hogy teljesen kifagyjon.
Amikor kifagyott, kivesszük a tortát a formából, egy rácsra helyezzük és áthúzzuk 31-33 C hőfokú tükörglazúrral.
A tükörglazúr lehet egyszínű, vagy többszínű is, mint képen látszik.
A színesnél két színt készítettem: pirosat és fehéret. Ezeket egy kiöntő edénybe töltöttem, fele-fel arányban. A kiöntőedényben lévő tükörglazúr tetejére nyomtam még lila és egy pici fekete Fractal gélt is. Egy hurkapálcika segítségével elkevertem és úgy öntöttem a tortára.
A torta szobahőmérsékleten tárolva kb. 2,5-3 óra múlva lesz szeletelhető. A maradékot hűtőben tároljuk!