Fahéjas mousse banánnal és csokis tükörglazúrral
Recept:
Hamis csokis daquise:
- 100 g tojás fehérje
- 50 g cukor
- 65 g liszt
- 20 kakaó
A tojás fehérjét és cukrot elkezdjük habosítani.
Közben egy tálban összekeverjük a kimért lisztet és kakaóport. Nem kell nagyon kemény habot verni, közepes keménységű teljes mértében megfelel a daquise-hez.
Beleszórjuk a lisztes kakaós keveréket, és laza mozdulatokkal, hogy minél kevésbé törjön a hab, eldolgozzuk. Habzsákba töltjük, amelybe egy 6 mm-es sima (nem csillagcső) csövet helyeztünk.
Egy 16 cm átmérőjű, 2 cm magas tortakarikába szépen egyenletesen, körkörös mozdulatokkal nyomjuk a daquise -t. Kis hajlított kenőkéssel simára igazítjuk. 160 C° -on, légkeveréssel 5-7 perc alatt kisütjük.
Banán töltelék:
- 400 g érett banán
- 50 g barna cukor
- 2 g pektin
- 3 db lapzselatin (7,5 g por)
A banánt feldaraboljuk, nem kell nagyon apróra, inkább rusztikusra. Egy edénybe feltesszük főni alacsony hőfokon, majd enyhén rotyogtatjuk, míg szét nem fő teljesen. A cukorban elkeverjük a 2 g pektint és hozzákeverjük a banánhoz és még kb. 5 percig rotyogtatjuk.
Amikor elkészült, levesszük a tűzről. Jéghideg vízbe áztatjuk a zselatin lapokat 6-7 percre, kinyomkodjuk és a még meleg banánfőzethez adjuk és elkeverjük. Egy 16 cm átmérőjű és 2 cm magas tortakarikának befolpackozzuk az alját, és beletöltjük a banántöltelékünket. Hűtőben teljesen kihűtjük.
Fehér csoki fahéj mousse:
- 1 db tojás
- 75 g fehér csoki
- ízlés szerint őrölt fahéj
- 300 g félig felvert tejszín
- 3 db zselatin lap (7,5 g porzselatin)
1 db tojást fehér csokival és fahéjjal feltesszük vízgőz fölé melegedni. (kb. 55 -60 C° -ig melegítjük) Levesszük a tűzről és lehűtjük szobahőmérsékletűre.
A tejszínhabot félig felverjük és hozzákeverjük a tojásos fehércsokis fahéjas masszához.
A zselatint beáztatjuk jéghideg vízbe, kb. 5-7 percig. Kivesszük az átázott lapokat, kinyomkodjuk a felesleges vizet és egy edényben felolvasztjuk kis tűzön. Az olvadt zselatint közvetlenül a töltés előtt rakjuk a mousse-ba.
Csokis tükörglazúr:
- 360 g cukor
- 280 ml víz
- 240 g tejszín
- 120 g kakaópor
- 12 db lap zselatin
- 80 g jégzselé (készen vásárolható, vagy elkészíthető)
A zselatint beáztatjuk hideg vízbe, félre tesszük. A vizet a cukorral együtt felforraljuk. Ha felforrt levesszük, a tüzet takarékra és bele szórjuk a kakaóport. Habverővel simára keverjük. Állandó keverés mellet 103 C°-ig melegítjük fel. Mikor elérte a 103 C°-ot levesszük, hozzáadjuk a tejszínt, a jégzselét végül a jól kinyomkodott zselatint.
Habverővel nagyon alaposan összekeverjük.
Ahhoz, hogy még szebb eredményt kapjunk, botmixerrel is egyneműsítjük, de ügyeljünk arra, hogy ne sok levegőt keverjünk bele.
Finom szitán átszűrjük, 30-33 C°-on használjuk majd fel.
Összeállítás:
Kikészítjük a szilikon formánkat egy stabil, vízszintes alapra (pl. tálca, tepsi stb.). A banántölteléket kivágjuk a karikából és kiszúrjuk a közepét, hogy a formánkba tudjuk helyezni. Így teszünk a csokis daquise-szal is.
Amikor ezekkel az előkészülettel megvagyunk, akkor mehet a moussé-ba a zselatin gyorsan és alaposan elkeverjük. A formánkat majdnem félig megtöltjük krémmel, óvatosan beleigazítjuk a banán tölteléket, majd a többi mousse-val megtöltjük és végül a daquise-val lezárjuk.
Minimum egy éjszakára fagyasztóba tesszük, de benn maradhat akár több napig is.
Amikor kifagyott, kihámozzuk a formából és csokis tükörglazúrral áthúzzuk. Fontos, hogy áthúzáskor a mousse fagyos legyen, a tükörglazúr pedig 30-33 C°-os, mert így fog szépen megtapadni és elterülni rajta.
Szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni, kb. 2-2,5 óra múlva szeletelhető.
Felengedés után már hűtőben tárolandó.
Tipp: Ha, marad valamelyik alapanyagból, akkor hűtőben tárolhatjuk egy ideig (tükörglazúr, banántöltelék) és másik süteményhez felhasználhatjuk.