• Home
  • Torta
  • Fahéjas mousse banánnal és csokis tükörglazúrral

Fahéjas mousse banánnal és csokis tükörglazúrral

Recept:

Hamis csokis daquise:

  • 100 g tojás fehérje
  • 50 g cukor
  • 65 g liszt
  • 20 kakaó

A tojás fehérjét és cukrot elkezdjük habosítani.
Közben egy tálban összekeverjük a kimért lisztet és kakaóport. Nem kell nagyon kemény habot verni, közepes keménységű teljes mértében megfelel a daquise-hez.
Beleszórjuk a lisztes kakaós keveréket, és laza mozdulatokkal, hogy minél kevésbé törjön a hab, eldolgozzuk. Habzsákba töltjük, amelybe egy 6 mm-es sima (nem csillagcső) csövet helyeztünk.
Egy 16 cm átmérőjű, 2 cm magas  tortakarikába szépen egyenletesen, körkörös mozdulatokkal nyomjuk a daquise -t. Kis hajlított kenőkéssel simára igazítjuk. 160 C° -on, légkeveréssel 5-7 perc alatt kisütjük.

Banán töltelék:

  • 400 g érett banán
  • 50 g barna cukor
  • 2 g pektin
  • 3 db lapzselatin (7,5 g por)

A banánt feldaraboljuk, nem kell nagyon apróra, inkább rusztikusra. Egy edénybe feltesszük főni alacsony hőfokon, majd enyhén rotyogtatjuk, míg szét nem fő teljesen. A cukorban elkeverjük a 2 g pektint és hozzákeverjük a banánhoz és még kb. 5 percig rotyogtatjuk.
Amikor elkészült, levesszük a tűzről. Jéghideg vízbe áztatjuk a zselatin lapokat 6-7 percre, kinyomkodjuk és a még meleg banánfőzethez adjuk és elkeverjük. Egy 16 cm átmérőjű és 2 cm magas tortakarikának befolpackozzuk az alját, és beletöltjük a banántöltelékünket. Hűtőben teljesen kihűtjük.

Fehér csoki fahéj mousse:

  • 1 db tojás
  • 75 g fehér csoki
  • ízlés szerint őrölt fahéj
  • 300 g félig felvert tejszín
  • 3 db zselatin lap (7,5 g porzselatin)

1 db tojást fehér csokival és fahéjjal feltesszük vízgőz fölé melegedni. (kb. 55 -60 C° -ig melegítjük) Levesszük a tűzről és lehűtjük szobahőmérsékletűre.
A tejszínhabot félig felverjük és hozzákeverjük a tojásos fehércsokis fahéjas masszához.
A zselatint beáztatjuk jéghideg vízbe, kb. 5-7 percig. Kivesszük az átázott lapokat, kinyomkodjuk a felesleges vizet és egy edényben felolvasztjuk kis tűzön. Az olvadt zselatint közvetlenül a töltés előtt rakjuk a mousse-ba.

Csokis tükörglazúr:

  • 360 g cukor
  • 280 ml víz
  • 240 g tejszín
  • 120 g kakaópor
  • 12 db lap zselatin
  • 80 g jégzselé (készen vásárolható, vagy elkészíthető)

A zselatint beáztatjuk hideg vízbe, félre tesszük. A vizet a cukorral együtt felforraljuk. Ha felforrt levesszük, a tüzet takarékra és bele szórjuk a kakaóport. Habverővel simára keverjük. Állandó keverés mellet 103 C°-ig melegítjük fel. Mikor elérte a 103 C°-ot levesszük, hozzáadjuk a tejszínt, a jégzselét végül a jól kinyomkodott zselatint.
Habverővel nagyon alaposan összekeverjük.
Ahhoz, hogy még szebb eredményt kapjunk, botmixerrel is egyneműsítjük, de ügyeljünk arra, hogy ne sok levegőt keverjünk bele.
Finom szitán átszűrjük, 30-33 C°-on használjuk majd fel.

Összeállítás:

Kikészítjük a szilikon formánkat egy stabil, vízszintes alapra (pl. tálca, tepsi stb.). A banántölteléket kivágjuk a karikából és kiszúrjuk a közepét, hogy a formánkba tudjuk helyezni. Így teszünk a csokis daquise-szal is.
Amikor ezekkel az előkészülettel megvagyunk, akkor mehet a moussé-ba a zselatin gyorsan és alaposan elkeverjük. A formánkat majdnem félig megtöltjük krémmel, óvatosan beleigazítjuk a banán tölteléket, majd a többi mousse-val megtöltjük és végül a daquise-val lezárjuk.
Minimum egy éjszakára fagyasztóba tesszük, de benn maradhat akár több napig is.
Amikor kifagyott, kihámozzuk a formából és csokis tükörglazúrral áthúzzuk. Fontos, hogy áthúzáskor a mousse fagyos legyen, a tükörglazúr pedig 30-33 C°-os, mert így fog szépen megtapadni és elterülni rajta.
 Szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni, kb. 2-2,5 óra múlva szeletelhető.
Felengedés után már hűtőben tárolandó.

Tipp: Ha, marad valamelyik alapanyagból, akkor hűtőben tárolhatjuk egy ideig (tükörglazúr, banántöltelék) és másik süteményhez felhasználhatjuk.

(Visited 759 times, 1 visits today)

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás