Erdeigyümölcs-bomba – 24db

A nyári estékre kiválóan passzol ez a könnyű, hűs, gyümölcsös-joghurtos bomba. Fénylő tükörglazúrral áthúzva sokat ígér a szemnek és az érzékeknek is! Te kit lepnél meg vele?

Erdeigyümölcs-bomba-24db

Felvert:

  • 3 db tojássárgája
  • 3 db tojásfehérje
  • 90 g cukor
  • 70 g cukor
  • 20 g kakaópor
  • 30 g olvasztott vaj

A tojássárgáját habosra keverjük és félre tesszük. Tojásfehérjét és a cukrot közepesen kemény habbá verjük. A száraz összetevőket (liszt, kakaó por) kimérjük és elkeverjük egymással. Amikor a fehérje felverődött, laza mozdulattal a sárgájához keverjük, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjön össze a hab.

Ez után a lisztes keverék kerül bele, végül pedig az olvasztott vaj. Sütőpapírra akkora flekket kenünk belőle, amennyiből kijön 24 db 4,5 cm-es korong. 165 fokon 11 percig sütjük.

Omlós tészta:

  • 550 g liszt
  • 185 g porcukor
  • 240 g vaj
  • 2 db egész tojás

A hozzávalókat a tojás kivételével, egy edényben vagy egy üstben elkezdjük összedolgozni. Amikor elkezd morzsás állagú lenni, mehetnek hozzá a tojások.

Csak addig kell gyúrni, míg össze nem áll a tészta. Félórát pihentetjük a hűtőben. Két sütőpapír között kb. 3mm vastagra nyújtjuk és megint félóra pihentetés következik. Ha ez megtörtént, akkor egy kiszúróval 24 db, a szilikon forma nagyságával megegyező méretre szúrjuk ki. Én úgy szoktam, hogy eleve a sütőpapírra vagy szilikonlapra helyezem a lehűtött tésztát és ott szúrom ki. A felesleget eltávolítom, de a kiszúrt formákat nem babrálom, így szép kerek formájukat megőrzik.  Szilikon lapon vagy sütőpapíron kb. 10-12 perc alatt kisütjük.

Konfitált erdei gyümölcs:

  • 500 g erdei gyümölcs keverék
  • 100 g cukor
  • 50 g cukor
  • 5 g pektin
  • 5 db lapzselatin

A gyümölcskeveréket feltesszük főni a 100 g cukorral együtt. Ezt alacsony hőfokon tegyük meg (86-88 fok) és hagyjuk főni 1,5 órán át.

50 g cukorral elkeverjük az 5 g pektint és ha letelik a másfél óra akkor beleszórjuk, alaposan elkeverjük. A hőfokot feljebb tekerjük és 5 percig rotyogtatjuk. Levesszük és hagyjuk hűlni. Olyan 50 fok környékén beledobjuk és elkeverjük a jéghideg vízben hidratált zselatin lapokat.

Joghurt mousse:

  • 500 g joghurt
  • 500 g félig felvert tejszínhab
  • 2 db tojásfehérje
  • 80 g cukor
  • citromhéj
  • 10 db lapzselatin

Elkeverjük a joghurtot és a félig felvert tejszínt, hozzá adjuk a lereszelt citromhéjat. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni és apró adagokban adjuk hozzá a cukrot. Ha elkészült a hab, egy kézi habverő segítségével óvatosan beleforgatjuk a joghurtos-tejszínes alapunkhoz. Akinek esetleg így nem elég édes az adhat hozzá porcukrot az ízlésének megfelelően.

A beáztatott és felolvasztott zselatint csak a betöltés előtt csurgassuk bele.

Fehér csokis tükörglazúr

  • 75 ml víz
  • 150 g cukor
  • 150 g glükóz szirup
  • 120 g sűrített tej
  • 5 db lap zselatin
  • 165 g fehér csoki

A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben) Fractal gélt (fehéret és lilát) használtam a színezéshez.

Összeállítás:

A lefőzött erdei gyümölcsöt tölthetjük egy kisebb félgömb alakú formába, mint a bomba lesz, de ha nincs ilyen formánk, akkor a piskótára is önthetjük egy kerettel körbe véve, hogy ne folyjék szét. Fagyasztóba helyezzük egészen addig, míg meg nem fagy annyira, hogy szépen ki jöjjenek a formából. (ez a félkör formára vonatkozik) Ha keretbe helyeztük, akkor elég a hűtőbe tenni, és ha megkötött a zselatin akkor, már méretre is szúrhatjuk. A félgömb formából kivett töltetléket a méretre szúrt piskóta korongokra helyezzük.

A joghurt mousse-hoz adjuk a felolvasztott zselatint. Próbaként csak egy bomba formát töltsünk meg kb. ¾-ig, és helyezzünk bele egy konfitált tölteléket . Utána pontosan tudjuk, meddig kell tölteni a formákat. Ha mindet betöltöttük, akkor mehetnek a fagyasztóba. Egy éjszakára hagyjuk benn, hogy rendesen kifagyjon. Amikor kifagyott kivesszük a formából, rácsra helyezzük és tetszés szerinti mintában áthúzzuk 30-33 fokos tükörglazúrral. Ha lecsurgott a felesleges glazúr, hurkapálca segítségével az omlós tésztakorongokra helyezzük. Díszítjük és kb. 2 óra múlva már fogyaszhatjuk is.

(Visited 2 356 times, 1 visits today)

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás