Erdeigyümölcs-bomba – 24db
A nyári estékre kiválóan passzol ez a könnyű, hűs, gyümölcsös-joghurtos bomba. Fénylő tükörglazúrral áthúzva sokat ígér a szemnek és az érzékeknek is! Te kit lepnél meg vele?
Felvert:
- 3 db tojássárgája
- 3 db tojásfehérje
- 90 g cukor
- 70 g cukor
- 20 g kakaópor
- 30 g olvasztott vaj
A tojássárgáját habosra keverjük és félre tesszük. Tojásfehérjét és a cukrot közepesen kemény habbá verjük. A száraz összetevőket (liszt, kakaó por) kimérjük és elkeverjük egymással. Amikor a fehérje felverődött, laza mozdulattal a sárgájához keverjük, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjön össze a hab.
Ez után a lisztes keverék kerül bele, végül pedig az olvasztott vaj. Sütőpapírra akkora flekket kenünk belőle, amennyiből kijön 24 db 4,5 cm-es korong. 165 fokon 11 percig sütjük.
Omlós tészta:
- 550 g liszt
- 185 g porcukor
- 240 g vaj
- 2 db egész tojás
A hozzávalókat a tojás kivételével, egy edényben vagy egy üstben elkezdjük összedolgozni. Amikor elkezd morzsás állagú lenni, mehetnek hozzá a tojások.
Csak addig kell gyúrni, míg össze nem áll a tészta. Félórát pihentetjük a hűtőben. Két sütőpapír között kb. 3mm vastagra nyújtjuk és megint félóra pihentetés következik. Ha ez megtörtént, akkor egy kiszúróval 24 db, a szilikon forma nagyságával megegyező méretre szúrjuk ki. Én úgy szoktam, hogy eleve a sütőpapírra vagy szilikonlapra helyezem a lehűtött tésztát és ott szúrom ki. A felesleget eltávolítom, de a kiszúrt formákat nem babrálom, így szép kerek formájukat megőrzik. Szilikon lapon vagy sütőpapíron kb. 10-12 perc alatt kisütjük.
Konfitált erdei gyümölcs:
- 500 g erdei gyümölcs keverék
- 100 g cukor
- 50 g cukor
- 5 g pektin
- 5 db lapzselatin
A gyümölcskeveréket feltesszük főni a 100 g cukorral együtt. Ezt alacsony hőfokon tegyük meg (86-88 fok) és hagyjuk főni 1,5 órán át.
50 g cukorral elkeverjük az 5 g pektint és ha letelik a másfél óra akkor beleszórjuk, alaposan elkeverjük. A hőfokot feljebb tekerjük és 5 percig rotyogtatjuk. Levesszük és hagyjuk hűlni. Olyan 50 fok környékén beledobjuk és elkeverjük a jéghideg vízben hidratált zselatin lapokat.
Joghurt mousse:
- 500 g joghurt
- 500 g félig felvert tejszínhab
- 2 db tojásfehérje
- 80 g cukor
- citromhéj
- 10 db lapzselatin
Elkeverjük a joghurtot és a félig felvert tejszínt, hozzá adjuk a lereszelt citromhéjat. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni és apró adagokban adjuk hozzá a cukrot. Ha elkészült a hab, egy kézi habverő segítségével óvatosan beleforgatjuk a joghurtos-tejszínes alapunkhoz. Akinek esetleg így nem elég édes az adhat hozzá porcukrot az ízlésének megfelelően.
A beáztatott és felolvasztott zselatint csak a betöltés előtt csurgassuk bele.
Fehér csokis tükörglazúr
- 75 ml víz
- 150 g cukor
- 150 g glükóz szirup
- 120 g sűrített tej
- 5 db lap zselatin
- 165 g fehér csoki
A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben) Fractal gélt (fehéret és lilát) használtam a színezéshez.
Összeállítás:
A lefőzött erdei gyümölcsöt tölthetjük egy kisebb félgömb alakú formába, mint a bomba lesz, de ha nincs ilyen formánk, akkor a piskótára is önthetjük egy kerettel körbe véve, hogy ne folyjék szét. Fagyasztóba helyezzük egészen addig, míg meg nem fagy annyira, hogy szépen ki jöjjenek a formából. (ez a félkör formára vonatkozik) Ha keretbe helyeztük, akkor elég a hűtőbe tenni, és ha megkötött a zselatin akkor, már méretre is szúrhatjuk. A félgömb formából kivett töltetléket a méretre szúrt piskóta korongokra helyezzük.
A joghurt mousse-hoz adjuk a felolvasztott zselatint. Próbaként csak egy bomba formát töltsünk meg kb. ¾-ig, és helyezzünk bele egy konfitált tölteléket . Utána pontosan tudjuk, meddig kell tölteni a formákat. Ha mindet betöltöttük, akkor mehetnek a fagyasztóba. Egy éjszakára hagyjuk benn, hogy rendesen kifagyjon. Amikor kifagyott kivesszük a formából, rácsra helyezzük és tetszés szerinti mintában áthúzzuk 30-33 fokos tükörglazúrral. Ha lecsurgott a felesleges glazúr, hurkapálca segítségével az omlós tésztakorongokra helyezzük. Díszítjük és kb. 2 óra múlva már fogyaszhatjuk is.