Csokoládé mousse szelet erdei gyümölcsökkel
Olyan desszertet hoztunk, amit azok a lelkes sütikészítők is el tudnak készíteni, akiknek nincsenek speciális eszközeik (szilikon forma, festékfújó stb.), vagy nem szeretik a bonyolult lépéseket követni.
Az ízek és a látvány természetesen ennél a desszertnél is maximális!
Plusz infó: szilikon formában vagy pohárdesszertként is elkészíthető, csak a képzeletünk szab határt!
Csokis felvert:
4 db egész tojás
80 g cukor
80 g liszt
40 g kakaópor
140 g tojásfehérje
40 g cukor
40 g olvasztott vaj
A 4 db egész tojást 80 g cukorral elkezdjük egy üstben habosítani. Közben kimérjük egy edénybe a lisztet és a kakaó port, melyeket kissé elkeverünk egymással. Mikor a tojás és cukor felhabosodott, kisebb sebesség mellett, hozzászórjuk a lisztes-kakaós keveréket és csak rövid ideig keverjük, nehogy összeessen a hab.
Levesszük és félre tesszük addig, míg a fehérjéből és a 40 g cukorból habot verünk. Nem kell, sokáig verni, elég egy közepes keménységű hab. Amikor felverődött, akkor az egész tojásos részhez adjuk, óvatosan elkeverjük benne a fehérje habot, majd végül az olvasztott vajat csurgatjuk bele. Egy 30*50 cm-es sütőlemezre sütőpapírt teszünk, és erre kenjük el a masszánkat. Célszerű peremes lemezt használni mert eléggé folyékony a felvert. 170 C° -on 11 perc alatt sütjük ki.
Csokoládé mousse:
- 300 g aprított csokoládé
- 3 db egész tojás
- 1 l félig felvert tejszín
- 10 db lap zselatin
Az aprított csokoládét és az egész tojásokat vízgőz felett 55-60 C° -ig állandó keverés mellett felmelegítjük. Levesszük a gőzről és szobahőmérsékletig visszahűtjük. Mikor visszahűlt akkor keverjük hozzá a félig felvert tejszínt majd végül a 6-7 percig jéghideg vízben hidratált és felolvasztott zselatin kerül bele.
Csokis tükörglazúr:
- 360 g cukor
- 280 ml víz
- 240 g tejszín
- 120 g kakaópor
- 12 db lap zselatin
- 80 g jégzselé (készen vásárolható, vagy elkészíthető) recept: http://desszertmesek.hu/recipe/csokis-tukorglazur-2/
A zselatint beáztatjuk hideg vízbe, félre tesszük. A vizet a cukorral együtt felforraljuk. Ha felforrt levesszük, a tüzet takarékra és bele szórjuk a kakaóport. Habverővel simára keverjük. Állandó keverés mellet 103 C°-ig melegítjük fel. Mikor elérte a 103 C°-ot levesszük, hozzáadjuk a tejszínt, a jégzselét végül a jól kinyomkodott zselatint.
Habverővel nagyon alaposan összekeverjük.
Ahhoz, hogy még szebb eredményt kapjunk, botmixerrel is egyneműsítjük, de ügyeljünk arra, hogy ne sok levegőt keverjünk bele.
Finom szitán átszűrjük, 30-33 C°-on használjuk majd fel.
Összeállítás:
Felvertről levesszük a papírt és egy mélyebb tepsibe, vagy egy állítható keretbe helyezzük. Felolvasztunk 250 g csokit és vékonyan, egyenletesen a felvertre kenjük.
Tegyük 20 percre hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen. Mikor megdermedt akkor a csokoládé mousse-t helyezzük a csokival lekent felvertünkre. Igyekezzünk szép simára kenni, mert erre kerül a tükörglazúr.
1 órára fagyasztóba helyezzük. Ha letelt az egy óra, mehet rá a 30-32 C°-os csokis tükörglazúr. A képen lévő szelet 9*2,7 cm-re vágtam.
Díszítő elemek:
Vegyes erdei gyümölcs
Citromillatú kakukkfű
Csoki cremeux
Karamellizált réteslap http://desszertmesek.hu/recipe/karamellizalt-reteslap/