Csokoládé mousse szelet erdei gyümölcsökkel

Olyan desszertet hoztunk, amit azok a lelkes sütikészítők is el tudnak készíteni, akiknek nincsenek speciális eszközeik (szilikon forma, festékfújó stb.), vagy nem szeretik a bonyolult lépéseket követni.
Az ízek és a látvány természetesen ennél a desszertnél is maximális!
Plusz infó: szilikon formában vagy pohárdesszertként is elkészíthető, csak a képzeletünk szab határt!

Csokis felvert:

4 db egész tojás

80 g cukor

80 g liszt

40 g kakaópor

140 g tojásfehérje

40 g cukor

40 g olvasztott vaj

A 4 db egész tojást 80 g cukorral elkezdjük egy üstben habosítani. Közben kimérjük egy edénybe a lisztet és a kakaó port, melyeket kissé elkeverünk egymással. Mikor a tojás és cukor felhabosodott, kisebb sebesség mellett, hozzászórjuk a lisztes-kakaós keveréket és csak rövid ideig keverjük, nehogy összeessen a hab.
Levesszük és félre tesszük addig, míg a fehérjéből és a 40 g cukorból habot verünk. Nem kell, sokáig verni, elég egy közepes keménységű hab. Amikor felverődött, akkor az egész tojásos részhez adjuk, óvatosan elkeverjük benne a fehérje habot, majd végül az olvasztott vajat csurgatjuk bele. Egy 30*50 cm-es sütőlemezre sütőpapírt teszünk, és erre kenjük el a masszánkat. Célszerű peremes lemezt használni mert eléggé folyékony a felvert. 170 C° -on 11 perc alatt sütjük ki.

Csokoládé mousse:

  • 300 g aprított csokoládé
  • 3 db egész tojás
  • 1 l félig felvert tejszín
  • 10 db lap zselatin

Az aprított csokoládét és az egész tojásokat vízgőz felett 55-60 C° -ig állandó keverés mellett felmelegítjük. Levesszük a gőzről és szobahőmérsékletig visszahűtjük. Mikor visszahűlt akkor keverjük hozzá a félig felvert tejszínt majd végül a 6-7 percig jéghideg vízben hidratált és felolvasztott zselatin kerül bele.

Csokis tükörglazúr:

A zselatint beáztatjuk hideg vízbe, félre tesszük. A vizet a cukorral együtt felforraljuk. Ha felforrt levesszük, a tüzet takarékra és bele szórjuk a kakaóport. Habverővel simára keverjük. Állandó keverés mellet 103 C°-ig melegítjük fel. Mikor elérte a 103 C°-ot levesszük, hozzáadjuk a tejszínt, a jégzselét végül a jól kinyomkodott zselatint.
Habverővel nagyon alaposan összekeverjük.
Ahhoz, hogy még szebb eredményt kapjunk, botmixerrel is egyneműsítjük, de ügyeljünk arra, hogy ne sok levegőt keverjünk bele.
Finom szitán átszűrjük, 30-33 C°-on használjuk majd fel.

Összeállítás:

Felvertről levesszük a papírt és egy mélyebb tepsibe, vagy egy állítható keretbe helyezzük. Felolvasztunk 250 g csokit és vékonyan, egyenletesen a felvertre kenjük.
Tegyük 20 percre hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen. Mikor megdermedt akkor a csokoládé mousse-t helyezzük a csokival lekent felvertünkre. Igyekezzünk szép simára kenni, mert erre kerül a tükörglazúr.
 1 órára fagyasztóba helyezzük. Ha letelt az egy óra, mehet rá a 30-32 C°-os csokis tükörglazúr. A képen lévő szelet 9*2,7 cm-re vágtam.

Díszítő elemek:

Vegyes erdei gyümölcs

Citromillatú kakukkfű

Csoki cremeux

Karamellizált réteslap http://desszertmesek.hu/recipe/karamellizalt-reteslap/

(Visited 1 232 times, 1 visits today)

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás