1 0
Erdei gyümölcs mousse torta tükörglazúrral

Erdei gyümölcs mousse torta tükörglazúrral

Elkészítés

Megoszt

Akár lila álomként is nevezhetjük ezt a csodás mousse tortát. Finom erdei gyümölccsel készül, ami a több formában is megjelenik a desszertben: mousse, ganache, és confiture. Ugyanaz a zamat, kicsit más textúrába öntve. Egyik réteg krémesebb, másik réteg intenzívebb aromájú. Mindezt kiegészíti a mandulás daquisse „piskóta”, végül csillogó tükörglazúrba burkolózik. Érdemes kipróbálni!

Erdei gyümölcs mousse torta tükörglazúrral
Erdei gyümölcs mousse torta tükörglazúrral

 

Erdei gyümölcs confiture:

  • 300 g vegyes erdei gyümölcs
  • 70 g + 40 g cukor
  • 2 g pektin
  • 2 db lapzselatin (5 g porzselatin)

A gyümölcsöket feltesszük a 70 g cukorral alacsony hőfokon főzni. Ez kb. egy óráig tartson.
Az egy óra letelte után a 40 g cukrot és a 2 g pektint elkeverjük egymással és folyamatos keverés mellett beleöntjük a gyümölcsünkhöz. 5 percig nagyobb tűzön rotyogtatjuk és néha átkeverjük.
Amikor levesszük a tűzről, 3 felé osztjuk: 200 g kell a tortába rétegként, 40 g-ot használunk fel a ganache-hoz, a maradékból pedig a mousse-t készítjük el.

Csokis daquise:

  • 100 g tojás fehérje
  • 50 g cukor
  • 30 g liszt
  • 20 g kakaópor
  • 20 g mandula liszt
  • 30 g szeletelt mandula

A tojás fehérjét a cukorral habbá verjük. A száraz anyagokat kimérjük, összekeverjük és tojás fehérje habba laza mozdulatokkal bele forgatjuk.
Fogunk 2 db 16 cm átmérőjű és 2 cm magas karikát, egyiket  vastagabbra töltjük be, mert el fogjuk felezni, a másikat elég fele olyan vastagra, 160 C° fokon kb. 8-10 perc alatt kisütjük. Vékonyabbnak elég 8 perc is. Sütés után átfordítjuk, és úgy hűtjük ki.

 

 

Erdei gyümölcs ganache:

  • 40 g erdei gyümölcs confiture
  • 30 g tejszín
  • 80 g olvasztott fehér csoki
  • 10 g vaj
  • 1 db lapzselatin (vagy 2,5 g porzselatin)

A kimért 40 g erdei gyümölcs confiture-t és a 30 tejszínt felforraljuk. Forrón ráöntjük az olvadt fehér csokira és elkeverjük. Hozzáadjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatint és mikor 35 C° fokra lehűlt akkor belekeverjük a vajat is.

 

Erdei gyümölcs mousse:

Kb. 100 g erdei gyümölcs confiture (ez a maradék, de nem baj, ha kicsit több vagy kevesebb)

  • 1 db tojás fehérje
  • 30 g cukor
  • 300 ml félig felvert tejszín
  • 4 db lapzselatin (vagy 10 g porzselatin)

A tojás fehérjét 30 g cukorral feszes habbá verjük, majd óvatosan a confiture-hez keverjük. Következik a félig felvert tejszínhab. A hideg vízbe áztatott, majd felmelegített zselatint csak közvetlen a töltés előtt öntjük bele.

 

Tükörglazúr

  • 75 ml víz
  • 150 g cukor
  • 150 g glükóz szirup
  • 120 g sűrített tej
  • 5 db lap zselatin
  • 165 g fehér csoki

 

A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő!
Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele.
Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük.
Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)

 

Összeállítás:

A vastagabb daquise-t félbe vágjuk úgy, hogy két vékonyabb karikát kapjunk. Fogunk egy 16 cm átmérőjű tortakarikát és az alját befedjük folpackkal. Az aljába helyezzük az egyik fél lapot.
A 200 g erdei gyümölcs confiture-ba belekeverjük és zselatint, majd ráöntjük a daquise-ra. Mehet a hűtőbe hogy lehűljön. Amikor lehűlt akkor a gyümölcsös ganache-t igazítjuk szépen rá és a  daquise másik felével lefedjük. Hagyjuk, hogy a hűtőben teljesen kidermedjen. Amikor megdermedt, akkor kivesszük a karikából és kiszúrjuk a közepét olyan nagyra hogy kényelmesen bele férjen a  „fánk” formájú szilikon formába.
A mousse-ba beleöntjük a zselatint. A szilikon formát ráhelyezzük arra a lapra, amivel együtt majd a fagyaszóba fogjuk tenni.
1/3-ig megtöltjük a formát mousse-al belehelyezzük a kiszúrt daquise+erdei gyümölcs+ ganache szendvicset.
Töltünk még egy kis mousse-t erre rá majd a vékony daquise-el lezárjuk, aminek szintén kiszúrjuk a közepét. Egy vagy akár több éjszakára fagyasztóba rakjuk, mert nem muszáj azonnal másnap felhasználni. Miután kifagyott kivesszük a szilikon formából, egy rácsra rakjuk és áthúzzuk tükörglazúrral. Én 3 színt használtam: lilát, barnát és fehéret.

(Visited 17 707 times, 2 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Égetett tésztafánk (pathe á choux) kávéval és karamellel töltve
previous
Égetett tésztafánk (pathe á choux) kávéval és karamellel töltve
Sacher torta málnával és tükörglazúrral
következő
Sacher torta málnával és tükörglazúrral
  • 17 707 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Égetett tésztafánk (pathe á choux) kávéval és karamellel töltve
previous
Égetett tésztafánk (pathe á choux) kávéval és karamellel töltve
Sacher torta málnával és tükörglazúrral
következő
Sacher torta málnával és tükörglazúrral

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás