Capuccino szelet karamellás tükörglazúrral
Elkészítés
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én szeretem a kávés sütiket. Ez a capuccino szelet épp annyira kávés és krémes, amennyire kell. Kellemes az ízek összhangja, mint egy kávéházi capuccinónak.
Fehér csokis namelaka
- 100 g tej
- 20 g glükóz
- 2 lap zselatin
- 160 g fehér csoki
- 200 g tejszín
A zselatint hideg vízbe áztatjuk 5-7 percre, a tejjel és a glükózzal együtt 50 fokig melegítjük.
A fehér csokoládét mikróban vagy vízgőz felett megolvasztjuk úgy, hogy a hőmérséklete ne menjen 35 fok fölé.
Lassú, állandó keverés mellett hozzáadjuk a csokihoz a tejes, zselatinos egyveleget és simára keverjük. Ez után a folyékony tejszínt adjuk hozzá, folyamatos keverés mellett. A végén botmixerrel átdolgozzuk, átszűrjük és egy fedeles edényben, vagy lefóliázva 24 órán át a hűtőben pihentetjük.
Kávés piskóta:
- 4 db tojás sárgája
- 55 g cukor
- 5 db tojás fehérje
- 45 g cukor
- 50 g olvasztott vaj
- 1 nem forró presszó kávé (25-30 ml)
- 80 g liszt
A tojás sárgáját 55 g cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, szépen simára keverünk majd a presszó kávét és végül az olvasztott vajat adjuk hozzá. A végén egy sima egynemű masszát kell, hogy kapjunk. Félre tesszük.
A tojás fehérjéből és 45 g cukorból egy közepesen felvert habot készítünk. Óvatosan hozzá keverjük a félre tett masszához, majd sütőpapírt helyezünk egy 29*49 cm sütőlemezre. Egyenleten eligazítva légkeveréssel 165 C° fokon 12 percig sütjük.
Kávés cremeux:
- 300 g olvasztott tejcsoki
- 6 db tojás sárgája
- 50 g cukor
- 300 ml tej
- 300 ml tejszín
- 2 ek instant kávé
- 25 g szemes kávé
- -3 lap zselatin (7,5 gr por)
Összekeverjük a tejet, tejszínt, cukrot, instant kávét és a szemes kávét, majd felforraljuk. Ha felforrt lefedve kb. 15 percig állni hagyjuk, hogy a szemes kávéból jobban kioldódjanak az ízek.
A tojás sárgájákat egy habverővel elkeverjük, majd egy finom szűrőn keresztül a sárgájára öntünk egy keveset a kávés tejszínünkből és elkeverjük, hogy meg legyen a hőkiegyenlítés, majd lassan még 2 kisebb adagban a többit is hozzáöntjük.
Miután ezt szépen elkevertük visszaöntjük a főzőedénybe és kis lángon állandó keverés mellett 84 C° -ig melegítjük, utána ráöntjük az olvasztott tejcsokira, és az előzőleg jéghideg vízbe áztatott zselatint is hozzáadjuk. Habverővel elkeverjük majd botmixerrel egyneműsítjük, egy finom szitán átszűrjük.
Karamellás tükörglazúr
- 120 g cukor
- 80 g glükóz szirup
- 150 g tejszín
- 60 g fehér csoki
- 4 db lap zselatin
A cukrot a glükóz sziruppal karamellizáljuk, majd mehet bele a felforrósított tejszín. Simára keverjük és hozzáadjuk a fehér csokit és a beáztatott zselatint. Átszűrjük és a felhasználásig hűtőbe helyezzük, hogy lehűljön, mert 28-32 C°-on fogjuk használni.
Összeállítás:
A kávés piskótánkat elfelezzük. Az egyiket egy állítható keretbe helyezzük. Ráöntjük a kávés cremeux felét és berakjuk a hűtőbe hogy egy picit meg kössön a krém.
Ha ez megtörtént akkor mehet a piskóta másik fele és krém másik része is és vissza helyezzük dermedésig a hűtőbe.
Addig kihabosítjuk a namelákát, nem kell sokáig keverni gyorsan szép, selymes állagú lesz.
Egy habzsákba 8 mm-es sima csövet helyezünk, ha a második réteg krém is megkötött, akkor a zsákból szépen csíkokat húzunk, szorosan egymás mellé a namelákából, egészen addig, amíg nem lesz tele.
Egy kis hajlított kenőkéssel igazítsuk simára.
A legvégén meleg vízbe szoktam mártani a kenőkést és a végső simítást így végzem el, nagyon szép felületet lehet így kialakítani. Mehet a fagyasztóba kb. 1 órára. Ha ez letelt ráöntjük a karamellás tükörglazúrt. A képen 6cm x 3cm szeletekre vágtam fel, és 36 darab lett.
2 Comments Hide Comments
Szuper jól néznek ki a sütik!
Ezt a sütit szeretném megsütni, de nem kaptam glükóz szirupot, mivel tudnám helyettesíteni? Köszönöm
Szeretnék több sütit megosztani, de némelyik nem osztható
Gratulálok az oldalhoz!
Nem igazán lehet helyesíteni, cukrász nagykereskedelmekben kapható kisebb kiszerelésben is. A megosztás problémán dolgozunk.