Csokis-banán szelet
Elkészítés
Nagyon sokan megnéztétek és többen el is készítettétek a karemellizált banán mousse tortánkat. (recept itt) Ebből arra következtetek, hogy nem csak mi szeretjük a csoki-banán párosítást. Fogadjátok szeretettel most szelet formában ezt az ízkombinációt!
Ebből az adagból kb. 30-32 szelet sütemény
Piskóta:
- 4 db tojás
- 120 g cukor
- 90 g liszt
- 30 g kakaó por
- 40 g olvasztott vaj
A tojásokat szétválasztjuk, sárgáját elkezdjük kihabosítani, aztán a fehérjét verjük habbá a cukorral, közben kimérjük a lisztet, kakaóport és összekeverjük őket. A tojássárgájába óvatosan beleforgatjuk a felvert tojás fehérjét, ha egynemű lesz, akkor beletesszük a kakaós lisztet, majd az olvasztott vajat. Szépen egyenleten eligazítjuk és 165 fokon 10 perc alatt készre sütjük.
Banán lekvár
- 750 g banán
- 70 g+30 g cukor
- 1,5 db citrom leve
- 3 g pektin
- 4 lap zselatin
Banánt meghámozzuk és felkarikázzuk, 70 cukorral és a citrom lével feltesszük főni. Gyenge tűzön, épphogy néha egy picit rottyanjon kb. 1 órán keresztül főzzük. A banán érettségétől függ a cukor mennyisége amit, ha szükséges növelhetünk is picit.
Mielőtt kész lenne, 30 g cukorral elkeverjük a 3 g pektint és még 5 percig főzzük. A pektin elhagyható, anélkül is finom lekvár készül, csak nem lesz olyan jó az állaga. Ehhez a receptez 4 lap hideg vízbe áztatott zselatint adunk még hozzá.
Csoki mousse
- 200 g csoki
- 3 db egész tojás
- 600 g felvert tejszín
- 6 db lap zselatin
A zselatinlapokat jéghideg vízben leáztatjuk.
Az étcsokit a tojással 50-60 fokig vízgőz felett melegítjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot a tál jeges fürdőbe való állításával gyorsíthatjuk. Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a felvert tejszínt, majd elkeverjük. Utolsó lépésként, a felolvasztott zselatin kerül bele.
Csokis ganache (ganázs)
- 240 g étcsokoládé
- 240 ml tejszín
- 2 teáskanálnyi glükóz szirup
A tejszínt és a glükóz szirupot felforraljuk, amikor kész, ráöntjük a csokilencsére (aprított csokoládéra). Egy két percig állni hagyjuk, hogy felolvadjon a csoki, majd óvatosan habverővel keverjük, hogy minél kevesebb levegő jusson bele. Botmixerrel is ajánlatos keverni, mert sima, egynemű és levegő mentes marad. Kihűtjük.
Összeállítás:
Az egyik lapot tepsire rakjuk és egy állítható keretet rakunk köré. Ráöntjük a banán lekvárt, egyenletesen eligazítjuk és lefedjük a másik piskóta lappal és hagyjuk, hogy kihűljön, mert ha melegen rakjuk rá a mousse-t akkor az megolvad. Ha kihűlt, akkor mehet a mousse. A tetejét ganázzsal díszítjük. Én egy lapos recézett csövet választottam, de ha csak simán ráöntenénk a tetejére akkor célszerű előbb megvárni, hogy a mousse-ban megkössön a zselatin. Ebben az esetben fele mennyiség is elég a bevonáshoz, ahhoz képest, mintha csövet használnánk.
A piactéren több eszközt is megtaláltok, amit az Aliexpressen tudtok megrendelni: http://desszertmesek.hu/piacter-aliexpress-linkek/