Csoki mousse torta szilikon formában készítve – recepttel
Elkészítés
Finom csoki mousse tortával készültünk most nektek. Segítségül egy kis időzítési, előkészületi tervet is írtunk hozzá, ami bármely ilyen mousse jellegű tortánál hasznos segítség lehet.
Készítsétek el, nagyon finom!
Előkészületek- ütemezési terv
Előző nap: Tükörglazúr elkészítése, piskóta kisütése, ha van betét, akkor annak az összeállítása, igény szerint dermesztése, fagyasztása
6 órával az összeállítás előtt: mousse elkészítése, torta összeállítása – fagyasztóba vele!
2 órával a tálalás előtt: áthúzzuk a tükörglazúrral (szobahőmérsékleten két óra múlva tálalható)
Tipp: Ha hétvégére készítjük a tortát, akkor akár már a hét elején elkezdhetjük az összetevők előkészítését. Az összeállított mousse torta pár hétig a fagyasztóban is elvan, elkészíthetjük jó előre. Sőt, javaslom, hogy egyszerre akár több adagot is készítsünk el, mert így csak az áthúzással kell aznap foglalkozni, (illetve előző nap, vagy az előző héten a tükörglazúr elkészítésével) és így pár hét múlva is van friss tortánk.
Csoki mousse torta szilikon formában készítve – recepttel
Piskóta:
- 3 tojás sárgája
- 60 g liszt
- 15 g kakaó
- 60 cukor
- 3 tojás fehérje
- 1 csipet sütőpor
- 75 g vaj
A tojás sárgáját fehéredésig habosítjuk, közben a lisztet, kakaót és a sütőport szárazon elkeverjük.
Következő lépésben felverjük a tojásfehérjét a cukorral, amikor kész, hozzáadjuk a tojássárgájához és elkeverjük ügyelve arra, hogy a hab ne törjön össze. Ekkor kerül bele a száraz hozzávalókból álló keverék.
Utoljára a folyékonyra langyosított vajat adjuk a masszához.
A keveréket két felé osztjuk: Egy 2 cm magas, 14 cm átmérőjű tortakarikát teli töltjük, (ez lesz majd a betét a tortában) a maradék masszát pedig 18 cm átmérőjű karikába töltjük. (Ez fogja a torta alját képezni).
160 C° fokon kb. 7-8, illetve 5-6 percig sütjük.
Csoki mousse
- 1 db tojás
- 80 g étcsokoládé
- 3-4 dl tejszín
- 4 db lap zselatin
A zselatinlapokat jéghideg vízben leáztatjuk.
Az étcsokit a tojással 50-60 fokig vízgőz felett melegítjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot a tál jeges fürdőbe való állításával gyorsíthatjuk. Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a félig felvert tejszínt majd elkeverjük. Utolsó lépésként, a töltés előtt hozzáadjuk felolvasztott zselatint.
Csokis ganache (ganázs)
- 120 g étcsokoládé
- 120 ml tejszín
- 1 teáskanálnyi glükóz szirup
- A tejszínt és a glükóz szirupot felforraljuk, amikor kész, ráöntjük a csoki lencsére (aprított csokoládéra). Egy-két percig állni hagyjuk, hogy felolvadjon a csoki, majd óvatosan habverővel keverjük, hogy minél kevesebb levegő jusson bele. Botmixerrel is ajánlatos keverni, mert sima, egynemű és levegő mentes marad. Kihűtjük.
Csokoládés tükörglazúr
- 75 ml víz
- 150 g cukor
- 150 g glükóz szirup
- 100 g sűrített tej
- 5 db lap zselatin
- 150 g étcsokoládé
- igény szerint Fekete gél festék
A vízből, cukorból és glükózból 103 C°-os cukor szirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben) Igény szerint fekete festéket tehetünk bele, hogy sötétebb legyen a glazúr és ettől szebb a fénye is. Én Fractal fekete gélfestéket használok.
Összeállítás:
Előkészítjük a piskóta betétet:
Amikor kisül a piskóta, kivesszük a formából. A kisebb formából kivett piskótát elfelezzük, hogy két karika legyen. A tortakarika alját becsomagoljuk folpackba, egyenes felületre helyezzük és beleöntjük a ganázst. Erre tesszük az egyik piskótát, amit elfeleztünk. Hűtőbe helyezzük, hogy a ganázs megdermedjen. (Vízszintes felületre tegyük, hogy szép egyenletes végeredményt kapjunk.)
Töltés:
Torta aljába kevés mousse-t töltünk (kb. az ¼-ig), erre jön az előkészített ganázsos tortabetét.
(Itt még van egy kis teendőnk. Amennyiben ilyen kuglóf formájú szilikonformát használunk, mint a fotón, akkor a 14 cm-s piskótának és a ganázsos piskótának is ki kell szúrnunk, vagy vágnunk a közepét, megfelelő méretre, hogy bele tudjuk helyezni a formába.)
Az első réteg ganázsos tortabetétre egy cm vastagságban mousse-t kenünk, majd következik a másik tortabetét, ami már csak piskóta, de ennek is ki kell szúrni a közepét. Végül a mousse-t töltjük, szépen eligazgatjuk, hogy a szélén is szépen elterüljön és a tetejét is befedje. Teljesen tele tesszük a formát. Fagyasztjuk kb. 4 órán át.
A 18 cm-es piskótára ráhelyezzük a formából kivett, kifagyott tortánkat. Kivágjuk a közepét. A széle szépen illeszkedik, ha megfelelő méretű karikában sült a piskóta.
Az előző nap előkészített tükörglazúrral áthúzzuk a tortát. Áthúzáshoz 35 C-os hőmérsékletű tükörglazúr az ideális.
Az AliExpressen nagyon jó áron, sok féle formában vásárolható szilikon tortaforma:
Kuglóf formájú szilikon torta forma