Fehér csoki-mousse torta sárgabarackkal és bársonyfújással
Letisztult eleganciával és titkokkal telve várakozik ez a mousse torta, hogy az ünnepi asztal csúcspontja legyen. Bármely ünnepet megkoronáz, legyen az születésnap vagy bármely más esemény.
Az elkészítése lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de nem az. Fehér csoki mousse-ból áll, egy tortabetétből és a bevonatból.
Tortabetéthez:
Felvert:
- 75 g vaj
- 3 db tojássárgája
- 3 db tojásfehérje
- 60 g cukor
- 60 g liszt
- 40 g darált dió
- csipet fahéj
- ½ tk sütőpor
A vajat kihabosítjuk a 3 db tojás sárgájával, majd félre tesszük. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük. Kimérjük egy edénybe az összes száraz összetevőt, (liszt, dió, fahéj, sütőpor).
Amikor a tojásfehérje felverődött habbá, óvatos mozdulatokkal a sárgájához keverjük. Ez után kerül bele a lisztes keverék, amelyet finoman úgy keverünk el, hogy ne törjük össze a masszát.
Egy 16 cm-es átmérőjű és 5 cm magas karikába töltjük és 160 fokon kb. fél óra alatt kisütjük. Mielőtt kivennénk a sütőből, azért ellenőrizzük le, hogy tényleg átsült-e. (hurkapálcával)
Barack töltelék:
- 400 g mirelit felezett sárgabarack (persze ha van friss, az is tökéletes)
- 80 g cukor
- 40 g cukor
- 4 g pektin
- 3 db lap zselatin
A barackokat és a 80 g cukrot alacsony hőfokon feltesszük főni (86-90 fokon) és így hagyjuk nagyon lassan főni másfél órán át. A 40 g cukorba bekeverjük pektint, majd a főzési idő végén beleszórjuk és nagyobb hőfokon 5 percig rotyogtatjuk.
Levesszük, hagyjuk kihűlni, közben jéghideg vízbe beáztatjuk a zselatin. Mire hidratálódik a zselatin, addigra lehűl annyira a barackfőzet, hogy beletehetjük a zselatint. Arra ügyeljünk, ne kerüljön bele addig, amíg túl forró, mert akkor tönkremehet a zselatin.
Csoki mousse:
- 40 g csoki
- 1 db tojássárgája
- 100 g félig felvert tejszínhab
- 1db lapzselatin
A csoki és a tojássárgája megy egy üstben vízgőz fölé, ahol 55-60 fokig melegítjük. Hagyjuk lehűlni, miután lehűlt hozzákeverjük a tejszínhabot végül a hidratált és felolvasztott zselatint.
Fehér csoki mousse:
- 100 g fehér csoki
- 1 db egész tojás
- 400 g félig felvert tejszínhab
- 4 db lapzselatin
A fehér csokit és a tojást vízgőz felett melegítjük kevergetve 55-60 fokig. Levesszük és hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre. Ezt felgyorsíthatjuk jeges fürdőbe állítjuk a tálat, így gyorsan lehűl. Hozzákeverjük a félig felvert tejszínhabot, gyors mozdulatokkal simára dolgozzuk. A zselatin csak a betöltés előtt csurgassuk bele. (hideg vízben áztatott, majd felmelegített.)
Csoki bársonyfújáshoz
- 100 g fehér csoki
- 100 g kakaóvaj
- zsírban oldódó fehér ételfesték
Mikróban vagy vízgőz felett az összetevőket felolvasztjuk és belekeverjük a fehér festéket. Botmixerrel egyneműsítjük és 45-50 fokosan használjuk fel. Festék nélkül is készíthetjük, de akkor nem hófehér, hanem inkább natúr színű lesz.
Összeállítás:
Amikor kihűlt a felvertünk, kivesszük a karikából és 3 egyforma vastagságú lapot vágunk belőle. A karikát, amelyben sült elmossuk és befóliázzuk az alját folpackkal. Egy akkora tepsire vagy vágódeszkára helyezzük, amelyen a betöltött karikával együtt a fagyasztóba is befér.
Első rétegként felvert kerül bele. Erre töltjük a lefőzött sárgabarack felét. Ha meleg még, akkor rakjuk be pár percig a fagyasztóba (5-10 perc). A következő réteg a csoki mousse, melyet szépen egyenletesen kenünk el a karikában. Sokat segíthet, ha egy habzsákból sima csővel, körkörösen nyomjuk bele a mousse-t. Sokkal könnyebb elsimítani és szebb is lesz. Mehet a következő réteg felvert, arra pedig a sárgabarack másik fele. Ha barackfőzet közben kihűlt és megkötött benne a zselatin, akkor óvatosan melegítsük fel, ugyanúgy mintha zselatinnal tennénk. Alacsonyabb hőfokon lassan tegyük ezt.
Végül az utolsó felvert lappal zárjuk. Én a fagyasztóba szoktam betenni kb. 2 órára, mert ha megfagy egy kicsit, könnyebb vele bánni töltéskor.
Előkészítjük a szilikon tortaformát. Kivágjuk a karikából a tortabetétet, ami eddig a fagyasztóban várta a sorát.
A fehér csoki mousse-ba belekeverjük a zselatint és a formát megtöltjük vele kb.3/4-ig.
Kicsit az asztalhoz csapdossuk, hogy a levegő, ha van benne, kijöjjön. Belehelyezzük a sárgabarackos-csokis-diós tortabetétet, és ezzel le is zárjuk a tortát.
Fagyasztóba tesszük legalább egy éjszakára, hogy teljesen kifagyjon. Az sem baj, ha több napot, hetet csücsül a fagyasztóban, ha esetleg később szeretnénk elkészíteni. Amikor kifagyott, kivesszük a szilikonformából és lefújjuk fehér csokival. Szobahőmérsékleten 3-4 óra múlva tálalható.
Szilikon forma: Silikomart Gemma