• Home
  • Torta
  • Csokis epres tortácska tükörglazúrral
0 0
Csokis epres tortácska tükörglazúrral

Csokis epres tortácska tükörglazúrral

Elkészítés

Megoszt

A tavaszi nap egyre melegebben csiklandozza az ébredező természetet. Lassan virágba borulnak a gyümölcsfák, de a fóliasátor alatt már érett gyümölcsöt is találhatunk.
Az év első gyümölcse, az eper pirosan, fényesen, illatosan kínálja magát a piacokon. Vegyünk belőle, élvezzük frissességét!  Hétvégére pedig készítsük el ezt a finom csokis epres tortácskát!

 

Csokis piskóta

  • 4 tojás
  • 120 g cukor
  • 80 g liszt
  • 40 kakaó
  • 40 g olvasztott vaj

A tojásokat szétválasztjuk három felé: fehérje, sárgája, héja. A tojáshéjat kidobjuk. J
A tojássárgáját elkezdjük habosítani, amikor kicsit habos félre tesszük. A tojásfehérjét feszes habbá verjük. (Jól felvert, de nem túlzottan, amikor már „törik” a hab) (Megjegyzés: cukrászfeleségként most hallom ezt a kifejezést először)

Laza mozdulatokkal belekeverjük a tojás sárgájába a fehérjét, hogy ne törjön a massza. Ez után következik a liszt és a kakaó, amit először egymással keverünk el, majd a masszához adjuk. Közben a vajat felolvasztjuk és azt is a keverékhez adjuk.

Egy sütőpapírra szép egyenletesen elkenjük, 160 C°-on 12 perc alatt kisütjük.

 

Csoki mousse:

  • 150 g csoki
  • 2 db tojás
  • 450 g félig felvert tejszínhab
  • 6 db lapzselatin

A zselatinlapokat jéghideg vízben leáztatjuk.
Az étcsokit a tojással 50-60 fokig vízgőz felett melegítjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot a tál jeges fürdőbe való állításával gyorsíthatjuk. Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a félig felvert tejszínt, majd elkeverjük. Utolsó lépésként, a töltés előtt felolvasztott zselatin kerül bele.

 

Eper töltelék:

  • 200 g eper
  • 40 g +20 g cukor
  • 2 g pektin
  • 3 db lap zselatin
  • 1 db menta szár

Az epret és a 40 g cukrot feltesszük főzni a menta szárral együtt. Alacsony hőfokon, lassan 1-1,5 órán át épp, hogy rotyogtatjuk. Amikor majdnem kész 20 g cukorba elkeverjük a pektint, hozzáadjuk és 5 percig főzzük egy picit nagyobb lángon. Végül az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatint adjuk hozzá. Ez után betöltjük a félkör formába és fagyasztóba tesszük. Nem kell neki túl sok idő, 1-3 óra alatt fagyasztásra kész.

 

Csokis tükörglazúr

  • 150 ml víz
  • 300 g cukor
  • 300 g glükóz szirup
  • 200 g sűrített tej
  • 10 db lap zselatin
  • 300 g étcsokoládé
  • igény szerint Fekete gél festék

A vízből, cukorból és glükózból 103 C°-os cukor szirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben) Igény szerint fekete festéket tehetünk bele, hogy sötétebb legyen a glazúr és ettől szebb a fénye is. Én Fractal fekete gélfestéket használok.

 

Összeállítás:

A kisült piskótából olyan nagyságú köröket szúrunk ki, ami szépen illeszkedik a tortácska forma aljába. A félkör formából kiemeljük a fagyott eper tölteléket és a piskótára helyezzük.
A tortácska formát kb. félig töltjük csoki mousse-al. Én úgy szoktam, hogy egy formánál kipróbálom, hogy mennyi mousse kell bele és utána tudok viszonyítani. Ebbe a mousse-ba kerül a piskóta, amin az epertöltelék csücsül. A cél, hogy a piskóta alja, pontosan a forma szélével egy szintben legyen. Egy tálcára ültetve helyezem a fagyasztóba. A következő napon, amikor kifagyott, rácsra helyezzük és áthúzzuk csokoládés tükörglazúrral. Friss eperrel díszítjük, az alsó szélét pedig csokireszelékkel panírozzuk. Szilikon forma tortácskához

Az eper frissességét, szépségét jégzselével tudjuk megőrizni.
Jégzselé:

  • 250 ml víz
  • 200 ml cukor
  • 20 g glükóz szirup
  • 50 g cukor
  • 8 g pektin
  • 2 g citromsav vagy citrom lé

A vizet cukorral és a glükóz sziruppal együtt felforraljuk. Ha forr lassan állandó keverés (habverő) mellett beleszórjuk a cukor és pektin elegyét. Kisebb gázon 4-5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük még a citromsavat vagy levet. Félre tesszük kihűlni.

epres csoki tortácska
epres csoki tortácska
(Visited 378 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Kókusz ananász tartlet
previous
Ananász kókusz tartlet
Dupla csokis mousse bársony fújással
következő
Dupla csokis mousse torta bársony fújással
  • 378 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Kókusz ananász tartlet
previous
Ananász kókusz tartlet
Dupla csokis mousse bársony fújással
következő
Dupla csokis mousse torta bársony fújással

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás