Tejszínes túrótorta málnával
Elkészítés
Csalogassuk elő a tavaszt ezzel a málnás túrótortával! Friss színeivel, zamatos ízével méltó koronája lehet egy baráti, családi ünnepségeknek. Készítsétek el!
Piskóta:
- 100 g tojás fehérje
- 50 g cukor
- 40 g liszt
- 40 g mandula liszt
A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük. A lisztet és a mandula lisztet kimérjük és összekeverjük. Ha a tojásfehérje felverődött, nem kell nagyon keményre, akkor óvatosan, hogy ne nagyon törjön a hab, belekeverjük a lisztes mandulát. Kép lapot sütünk belőle, az egyiket db 14 cm átmérőjű és 2 cm magas karikába töltjük, a másikat pedig egy 18 cm átmérőjű karikába. 160 fokon 6-7 perc alatt kisütjük. A karikából kiemeljük és lefordítva kihűtjük.
Málna töltelék:
- 200 g málna
- 40 g cukor
- 1 g pektin
- 20 g cukor
- 2 lap zselatin
A málnát és a 40 g cukrot elkezdjük alacsony hőfokon főzni egy órán át. Kimérjük a 20 g cukrot és elkeverjük benne, az 1g pektint. Állandó keverés mellet hozzáadjuk a málnához és még 5 percig picit magasabb hőfokon főzzük. Közben jéghideg vízbe beáztatjuk a zselatint, és azt is a főzethez adjuk. A következő lépésként egy 14 cm átmérőjű, 2 cm magas karikát folpackkal becsomagolunk, majd beleöntjük a málnatölteléket ráhelyezzük a 14 cm-es piskótát, majd mehet a hűtőbe hogy kidermedjen.
Tejszínes túró krém:
- 100 g túró
- 50 g fehér csoki
- 400 ml tejszín
- 5 db lapzselatin
- reszelt citromhéj
- ízlés szerint cukor
A fehér csokit és egy kis tejszínt egy edénybe tűz fölött addig melegítünk, míg fel nem olvad, és el tudjuk keverni a tejszínnel. A konyhai robotgép táljában öntjük és hozzáadjuk a túrót és a citromhéjat, esetleg egy kis porcukrot. Elkeverjük az összetevőket.
A maradék tejszínt habbá verjük és a túrós masszához keverjük. Úgy jó, ha egy kicsit folyós a krémünk, mert jobban kitölti a formát. A zselatint csak közvetlenül a töltés előtt adjuk hozzá.
Színes tükör glazúr
(Az áthúzás előtti napon készítjük)
- 75 ml víz
- 150 g cukor
- 150 g glükóz szirup
- 120 g sűrített tej
- 5 db lap zselatin
- 165 g fehér csoki
- fehér és málna-piros színezék (Fractal gélfesték)
A vízből, cukorból és glükózból 103 C°-os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehércsokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. Tükörglazúr keveréséhez mérőedény
Összeállítás:
A torta karikából kivágjuk a málnatöltelékes piskótát, a közepét kiszúrjuk, hogy bele tudjuk a formába helyezni. (Fánk formájú, a receptben szereplő szilikon forma.) Torta szilikon forma
A krémbe keverjük a zselatint, és a forma kb. 1/3-ig öntjük. Beleigazítjuk a töltelékünket, málnás résszel lefelé, majd a formát teljesen megtöltjük a túrókrémmel. Praktikus már töltés előtt arra helyezni a formát, amin majd a fagyasztóba tesszük, mert nem fog elmozdulni meg kifolyni a krém.
Ha kifagyott kivesszük a formából, rácsra tesszük és áthúzzuk a tükör glazúrral, amelyet két színben, fehérben és pirosban készítünk el. El kell dönteni melyik az alapszín abból, kell több. Az alapszínbe csurgatjuk a másik színt és a kettőt együtt öntve húzzuk át a tortát.
A forma alakjának köszönhetően csíkos lesz, ahogy lecsurog rajta a glazúr. Ha megkötött egy picit a glazúr, levesszük a rácsról és a 18 cm-es piskóta karikára helyezzük, aminek szintén kiszúrtuk a közepét. Friss málnával díszítjük.
Tükörglazúr keveréséhez mérőedény