Sacher torta málnával és tükörglazúrral
Elkészítés
Persze-persze, tudom a barack lekváros az igazi, de úgy gondolom ennek a Sacher tortának igazán jót tett a „frissítés”. Mind ízében, mind megjelenésében különleges. A csoki és a málna íze kiválóan illik egymáshoz, teszteljétek!
Sacher felvert (24 cm-es karikára):
- 300 g marcipán
- 120 g porcukor
- 200 g tojás sárgája
- 150 g egész tojás
- 200 g tojás fehérje
- 120 g cukor
- 100 g liszt
- 100 g vaj
- 100 g kakaó
A marcipánt diónyi darabokra tördeljük, a konyhagép üstjébe tesszük a porcukorral együtt és elkezdjük lassan keverni. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd az egész tojásokat és habosra keverjük.
A tojás fehérjét cukorral habbá verjük, majd lazán hozzákeverjük a marcipános masszához. Belekeverjük a lisztes kakaós keveréket majd az olvasztott vajat. Egy 24 cm átmérőjű 5 cm magas formát sütőpapírba csomagolunk, és úgy öntjük bele ezt a csodát. 160 fokon 50-60 percig sütjük. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy készen van, akkor egy hurkapálcával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Kivesszük és lefordítva hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
Málna lekvár:
- 350 g málna (lehet mirelit is)
- 220 g +50 g cukor
- 3,5 g pektin
A málnát és a cukrot felrakjuk főni, és lassan 1 órán át főzzük, ez után hozzáadjuk az 50 g cukrot és a 3,5 g pektint. Ez után még 5 percig rotyogtatjuk. Kiveszünk a lekvárból egy evőkanálnyit amit a piskóta áztatásra fogjuk felhasználni.
A málna lekvárt javasolt egy szűrőn át passzírozni, hogy ne legyenek benne magok, de ez persze nem kötelező.
Áthúzó ganázs:
- 300 g tejszín
- 250 g csokoládé
- 80 g vaj
A tejszínt felforraljuk és ráöntjük a feldarabolt csokira, simára keverjük majd a vajat is hozzáadjuk. Melegen fogjuk felhasználni a torta elő áthúzására. Sokkal szebb lesz ettől a tükör glazúr majd a tortán.
Az áthúzó ganázzsal nem csak szebb lesz a torta, hanem ha kihűl akkor kisebb javításokat is meglehet csinálni vele ha véletlenül nem egyenletes a torta.
Csokis tükörglazúr:
- 360 g cukor
- 280 ml víz
- 240 g tejszín
- 120 g kakaópor
- 12 db lap zselatin
- 80 g jégzselé (készen vásárolható, vagy elkészíthető)
A zselatint beáztatjuk hideg vízbe. A vizet a cukorral együtt felforraljuk. Ha felforrt levesszük a tüzet takarékra és bele szórjuk a kakaóport. Habverővel simára keverjük. Állandó keverés mellet 103 C°-ig melegítjük fel. Mikor elérte a 103 C°-ot levesszük, hozzáadjuk a tejszínt, a jégzselét végül a jól kinyomkodott zselatint.
Habverővel nagyon alaposan összekeverjük. A végén, hogy szebb eredményt kapjunk, még botmixerrel is egyneműsítjük .
Ügyeljünk arra, hogy ne sok levegőt keverjünk bele . Finom szitán átszűrjük, 30-33 C°-on használjuk fel.
Jégzselé (ha házilag szeretnénk elkészíteni)
- 250 ml víz
- 200 ml cukor
- 20 g glükóz szirup
- 50 g cukor
- 8 g pektin
- 2 g citromsav vagy citrom lé
A vizet cukorral és a glükóz sziruppal együtt felforraljuk. Ha forr lassan állandó keverés (habverő) mellett beleszórjuk a cukor és pektin elegyét. Kisebb gázon 4-5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük még a citromsavat vagy levet. Félre tesszük kihűlni.
Összeállítás :
A kisült Sacher felvertet kivágjuk a karikából, figyeljünk arra, hogy szépen tegyük meg, hogy szép legyen a torta, hiszen ennél a tortánál nincs krém, amivel javíthatnánk.
Félbe vágjuk és lekvárból kivett egy kanálnyit elkeverjük 1 dl vízzel és a felvert mind a két felét beáztatjuk vele.
A lekvár szépen egyenletesen rákenjük az aljára és rárakjuk a tetejét.
Áthúzzuk a ganázzsal és 2 órára fagyasztóba tesszük.
Végül a csokoládés tükörglazúrral húzzuk át, hogy gyönyörű csillogó felületet kapjunk. Én itt rózsaszín és fehér színnel díszítettem.
A díszítés megnézhető a giffen: Sacher torta málnával és tükörglazúrral díszítés
Csatlakozz csoportunkhoz: Facebook Mesés desszertek – legyen otthon is tökéletes desszerted
2 Comments Hide Comments
Tükörglazúron, hogy készítetted, a fehér illetve rózsaszín résztvrajta??
Köszi ☺️
Kedves Dóri!
Ezen a kis vedeón látható a mozdulat: https://www.facebook.com/watch/?v=2689239274648635&extid=y2FSvbCd1mNahxuJ