Ropogós fehércsokis tortácska áfonyával – recept
Elkészítés
Gyakran nem kívánunk nagy szelet tortát, de egy kis kóstoló jó lenne, úgy hogy a krémből, a piskótából és a bevonatból is ízleljünk.
Ez a tortácska az összes feltételnek megfelel, és igazán szépséges is. Szilikon formában könnyedén elkészíthető.
Hozzávalók:
Piskóta
- 4 db egész tojás
- 80 g cukor
- 30 g darált pisztácia
- 80 g darált mandula
- 150 g tojás fehérje
- 50 g cukor
- 30 g liszt
- 40 g olvasztott vaj
4 egész tojást gramm cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a pisztáciát és a mandulát és félre tesszük. Felverjük a tojás fehérjét 50 gramm cukorral, majd laza mozdulatokkal bele keverjük a tojásos, mandulás, pisztáciás masszába. Amikor szép egynemű lett, akkor beleszórjuk a lisztet, azt is elkeverjük és végül a vajat adjuk hozzá. Sütőpapírra öntjük, szép egyenletesre igazítjuk és 165 fokon 8 perc alatt kisütjük.
Áfonya töltelék:
- 300 g áfonya
- 60 g cukor
- 2 g pektin
- 40 g cukor
- 2 lap zselatin
Az áfonyát alacsony hőfokon feltesszük főni kb. 85-90 fokon. Egy órán át, lassan pöszörögjön majd a 40 g cukorban elkeverjük a 2 gr pektint és állandó keverés mellet beleöntjük az áfonyába. Egy picit erősseb tűzön 5 percig főzzük. Levesszük és hozzáadjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatint. Ki kell számolnunk, hogy mennyi édességet szeretnénk csinálni, lemérni a szilikon forma nagyságát, eldönteni mekkora tölteléket akarunk belerakni. Ennek alapján vágunk egy ennek megfelelő nagyságú lapot a piskótából. Állítható keretbe foglaljuk és ráöntjük az áfonyatölteléket. Irány a hűtő és kidermesztjük.
Fehér csoki mousse:
- 200 g fehér csoki
- 2 db tojás
- 6 dl tejszín
- 8 db lap zselatin
A zselatinlapokat jéghideg vízben leáztatjuk.
A fehér csokit a két tojással 50-60 fokig vízgőz felett melegítjük, majd szoba hőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot a tál jeges fürdőbe való állításával gyorsíthatjuk.
Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a felvert tejszínt, majd elkeverjük. Végül belekerül a felázott zselatin. Hűtőbe helyezzük 3-4 órára, hogy a zselatin tegye a dolgát, vagyis stabil állagot adjon a mousse-nak.
Csoki bevonat kukorica pehellyel:
- 150 fehér csoki
- 150 g kakaóvaj
- 50 g kukorica pehely
- -titánium dioxid, ha szeretnénk, hogy fehérebb legyen a csoki
A kakaóvajat a csokival együtt felolvasztjuk, hogy kb. 35-40 fokosak legyenek, majd mehet bele az ételfesték (titánium-dioxid) botmixerrel elkeverjük, és hozzáadjuk a kukoricapelyhet.
Elkészítés:
Az áfonya tölteléket kivesszük a keretből, és felvágjuk annyi szeletre, amennyi édességet szeretnénk elkészíteni. Én 7*1,5 cm-re vágtam őket. A mousse-ba beletesszük a hideg vízben előzőleg beáztatott és felmelegített zselatint. Akkor jó a mousse ha kissé folyékony.
A szilikon formába kb. ¾-ig töltjük, majd egy áfonya szeletet beleigazítunk oda, ahova szeretnénk (kb. a közepére), majd egy mousse-t töltünk rá és kenő késsel simára húzzuk. Ezt addig ismételjük, míg nincs tele az összes formánk. Irány a fagyasztó.
Pár szó a szilikon formáról. Én ennél a receptnél alagút formájú, egyadagos desszertet adó formát használtam. Természetesen lehet más formát is, de ahhoz kell igazítani a töltelék formáját, nagyságát. (lehet henger forma, kocka, vagy szív is, pl. Velentin napra. Aliexpressen nagyon nagy a választék, nézzetek szét: Tortácska szilikon forma Aliexpressről
Szerencsére jó áron, általában ingyenes szállítással küldik. Én ebben készítettem:
Ha kifagyott előkészítjük neki a maradék piskótát, felvágjuk olyan nagyra vagy egy picit nagyobbra, mint a formánk. Ha ezzel megvagyunk, akkor a csokit készítjük elő. Célszerű egy olyan edényt használni, amelyikbe bele fér a kifagyott mousse és eléggé mély is, hogy bele tudjuk mártani. Kivesszük a formából egy fogpiszkálót szúrunk bele és kimártjuk, majd rögtön a piskóta lapra fektetjük. Befejezésül díszítjük a maradék mousse-al, áfonyával és kukorica pehellyel.