Krémes recept
Elkészítés
A krémesnek nagyon sok verzióját ismerjük. Mi ezt a változatot szeretjük legjobban, mert finom krémes, nem darabos,
nem „vágható” villával.
A bledi krémeshez hasonló, de tejszín réteg nélkül. Aki nem krémes rajongó, az is megszereti ezt a süteményt!
A legfinomabb eredmény eléréshez mi magunk készítjük a leveles tésztát is, természetesen vajjal.
Leveles tészta
- 160 g finomliszt
- 100 g rétesliszt
- 35 g olvasztott vaj
- 10 g só
- 125 ml víz
- 215 g vaj (hajtogatáshoz)
- teáskanálnyi ecet
Kimérjük a liszteket, elkeverjük a két fajta lisztet.
35 g lisztkeveréket kiveszünk, amit a hozzáadunk a 215 g hajtogatáshoz előkészített vajhoz és jól elkeverjük. Ezt a lisztes vajat téglalap alakúra formáljuk, és a hűtőbe tesszük.
A maradék lisztkeverékhez hozzáadjuk a sót, 35 g olvasztott vajat, pici ecetet. Konyhagépben elkezdjük keverni, majd lassan hozzáadagoljuk a vizet. Sima tésztává gyúrjuk. Amikor kész, bucit formálunk belőle, folpackba csomagoljuk vagy olajjal lekenjük, hogy ne száradjon ki. 45 percig szobahőmérsékleten pihentetjük.
Amikor a pihenőidő letelt, egy nyújtódeszkára helyezzük. Négy „sarkát” kihúzva, keresztet formázunk a tésztából, kicsit nyújtófával kiigazítjuk. Ez után a közepére helyezzük a hűtőben megpihent, téglalapra formázott lisztes vajat.
A tészta 4 oldalát ráhajtjuk a vajra. Nyújtófa segítségével kilapítjuk a tésztába burkolt vajat úgy, hogy minél jobban a tészta széle felé terüljön. Ez után a nyújtás majd a hajtogatás következik.
Először egy szimplát hajtunk, ami azt jelenti, hogy az egyik oldalát behajtjuk 1/3-ig, majd ráhajtjuk a másik oldalt is.
Dupla hajtás következik: 90 fokkal elforgatjuk, újra kinyújtjuk, jó hosszú téglalap formára ráhajtjuk a dupla hajtást (A két szélét a közepéig behajtjuk majd még ezt is ketté).
Elforgatjuk, egy picit nyújtunk rajta. Fél órára a hűtőbe helyezzük pihenni.
A hűtőből kivéve megismételjük a szimpla, majd a dupla hajtást. Kettévágjuk és két db tepsi nagyságú lapot nyújtunk belőle.
Megszurkáljuk, és fél órát pihentetjük sütés előtt. 180 fokon kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Cukrásztipp: Mielőtt készre sülne, egy kevés porcukrot szitáljunk a tetejére, hogy rákaramellizálódjon a sütőben, ezzel is emelve az ízélményt.
Krém
- 750 ml tej
- 50 cukor (1)
- 6 tojás sárgája
- 100 g cukor (2)
- 100 g rétesliszt
- 1 db vanília rúd
- 50 g vaj
- 250 ml tejszínhab
A tejet, az 50 g cukorral és a vanília rúddal feltesszük főni. (A vanília rudat kikaparjuk, de a szárat is beletehetjük főni.)
A konyhagépben a tojássárgáját habosra keverjük, hozzáadjuk a 100 g cukrot, habosra keverjük, majd hozzáadjuk a réteslisztet.
Amikor felforrt a cukros vaníliás tej, lassú fordulatra vesszük a konyhagépet és lassan hozzá csorgatjuk a forró tejet. Ha az összes belekerült, a krémet visszatöltjük abba az edénybe, amiben a tejet forraltuk. Visszatesszük a tűzhelyre, közepes lángon kézi habverővel folyamatosan keverve sűrű krémet főzünk belőle.
Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről és belekeverjük az 50 g vajat.
Egy másik edényben teljesen kihűtjük úgy, hogy lefóliázzuk, hogy ne bőrösödjön. Ha kihűlt, simára keverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy megáll a krémünk, tehetünk hozzá 2-3 lap zselatint. (Hideg vízben áztatott majd kissé felmelegített zselatin lapot)
Betöltés
Ajánlatos keretben betölteni, mert az szépen megtartja a krémest.
Egy tepsire rátesszük az egyik krémes lapot, rásimítjuk a krémet. Hűtőbe helyezzük. Ha kihűlt, levesszük róla a keretet, ráhelyezzük a másik krémlapot, segítségként egy másik tepsit és a kettőt összefogva átfordítjuk a krémest. Így a tetejére kerül az a krémlap, ami alul volt és már szépen kisimult. Szeleteljük, majd porcukorral a tetejét meghintjük.
2 Comments Hide Comments
Isteni finom.
Köszönjük szépen!