
Karamellel áthúzott mogyoró
Hozzávalók
-
30 db pörkölt török mogyorónem pörkölt
-
300 g cukor
Elkészítés
Ez valami gyönyörűség! A desszertünk koronája!
Elkészítés:
Ahány desszertünk van, annyi szem mogyoróra van szükség. Mindegyik mogyorószembe egy fogvájót szúrunk úgy, hogy stabilan tartsa a mogyorószemet.
A cukrot lassan sima karamellé olvasztjuk. Levesszük a tűzhelyről és elkezd hűlni. Méz sűrűségű legyen az állaga. Akkor jó a hőfoka, ha a belemártott mogyoróról nem folyik le a cukor hanem hosszú csepp formájában kezd megszilárdulni rajta. Ezen a hőfokon kb. 10 db. mogyorót tudunk elkészíteni.
Az elkészítés folyamata: előkészítünk egy kartont, amit két vödörre helyezünk. Alulról megszurkáljuk a kartont, mert majd ebbe kerülnek bele a bevont mogyorókat tartó fogvájók (lógniuk kell a bemártás után). A cukorba mártott mogyorót picit folyatjuk, de utána beszúrjuk alulról a kartonba, hogy saját súlya alakítsa a cukor csúcsát. 5-6 fellógatott mogyoró elkészültével annyira kihűl, hogy kézzel megfogjuk a csúcsát, lehúzzuk, ollóval a kívánt méretűre vágjuk. Elkészítünk még 5 db-ot. Ugyanúgy levágjuk. Amikor kezd hűlni karamellünk, ezért melegíteni kell rajta, hogy újra dolgozhassunk vele. Közben a már levágott, áthúzott mogyorót átfordíthatjuk felfelé, de maradhat lógva is. Célszerű lefújni formaleválasztó sprayal, hogy a levegő nedvesség tartalma ne tegyen kárt a művünkben. Ezzel készen áll a desszertünk ékesítésére.
Mivel egyszerre csak 10 db-ot tudunk elkészíteni, addig folytatjuk a fent leírtakat, amit a megfelelő mennyiséget el nem érjük. Az eredmény gyönyörű, egyforma méretű karamellel áthúzott mogyoró.
Recept értékelések
Hozzávalók
30 db pörkölt török mogyoró | |
300 g cukor |