Karamellás körte szelet – recept
Hozzávalók
-
Csokis felvert
-
2 db tojás
-
40 g cukor
-
50 g mandula liszt
-
70 g tojás fehérje
-
20 g cukor
-
20 g liszt
-
25 g kakaó por
-
20 g vajolvasztott
-
Eszterházy felvert
-
120 g tojás fehérje
-
140 g cukor
-
140 g diódarált
-
25 g liszt
-
fahéj
-
Karamellás tükörglazúr
-
120 g cukor
-
100 g glükóz szirup
-
150 g tejszín
-
40 g fehér csoki
-
4 db lap zselatin
-
Vanília krém
-
100 g cukrászkrém
-
200 g tejszínhab
-
3 db lap zselatin
-
Karamell töltelék
-
270 g cukor
-
50 g glükóz szirup
-
50 g vaj
-
290 ml tejszín
-
3-4 db körteapróra vágva
-
5 g agar-agar
-
4 db lap zselatin
Elkészítés
Ősz van, tombol a zamatos körte szezon. Vajon mi lenne, ha karamellel és egy kis pörkölt dióval párosítanánk ezt a finom gyümölcsöt?
Megmutatom!
Az összetevők telefonon nézve a lap alján találhatók.
Csokis felvert
Az egész tojásokat 40 g cukorral kihabosítjuk, belekeverjük a mandula lisztet és félre tesszük.
A tojásfehérjét a 20 g cukorral habbá verjük. Lazán összekeverjük az egész tojásos masszát a tojásfehérjével és hozzáadjuk a kakaós lisztet. Összedolgozzuk és mehet hozzá az olvasztott vaj.
160 C°-on 8-10 perc alatt készre sütjük.
Eszterházy felvert
Az előzőleg enyhén megpirított diót ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A cukrot a tojás fehérjével habbá verjük majd, hozzáadjuk a diós lisztet.
A 30 x 24 cm –es keretet sablonként használva, belekenjük a piskótát sütőpapírra vagy szilikon lapra, majd leemeljük róla a sablont.
A felvertet 165 C °- légkeverésen kb. 12 percig sütjük.
Karamellás tükör glazúr
A cukrot a glükóz sziruppal karamellizáljuk, majd mehet bele a felforrósított tejszín. Simára keverjük és hozzáadjuk a fehér csokit és a beáztatott zselatint. Átszűrjük és a felhasználásig hűtőbe helyezzük hogy lehűljön, mert 33-35 fokon fogjuk használni.
Vanília krém
A cukrászkrém elkészítése:
Hozzávalók:
1 liter tej
100 g vaníliás puding por
3 tojás sárgája
50 g vaj
150 g cukor
kikapart vanília rúd
A tejet a cukorral és a kikapart vaníliával feltesszük a tűzhelyre melegedni. A kimért pudingport és a tojás sárgáját és kb. 1 dl langyos tejet botmixerrel simára keverjük. Ha felforrt a tej, hozzáadjuk ezt a keveréket. Forrásig főzzük. Üstben lassú keveréssel hűtjük, amikor nagyjából 60 fokos, hozzáadjuk a vajat és tovább hűtjük. A keverve hűtés előnye, hogy szép, egynemű krémet kapunk. Tároláskor fóliát tegyünk az edény tetejére, hogy ne „bőrösödjön”. Ez a cukrászkrém recept nagyobb adag (kb. 1,2 liter)
A cukrászkrémet tejszínhabbal simára keverjük, majd hozzáadjuk a hideg vízbe áztatott és felolvasztott zselatint.
Karamell töltelék
A cukrot és a glükóz szirupot felolvasztjuk egy magas falú edényben. Ha karamellizálódott, akkor mehet bele a vaj. Utána a tejszín következik. Tipp: Ha a tejszínt felforraljuk, nem fog annyira csapkodni, ha beleöntjük a forró karamellbe.
Amikor simára kevertük, akkor finom szűrőn keresztül leszűrjük és hozzáadjuk a körtét és az agar-agart. Felfőzzük, amikor egyet rottyan levesszük, és az időközben hidegvízben leáztatott zselatin lapokat is hozzá adjuk.
Összeállítás
Csokis lapot tesszük le az aljára, erre rakjuk a karamellás körtét. Mehet a hűtőbe egy fél órára. Utána az Eszterházy lapot helyezzük rá arra pedig a vanília krémet.
Próbáljuk minél szebben egyenesre simítani, hogy a glazúr szépen egyenletesen fedje be.
Végül a karamellás tükör glazúrt a többinél hasonló módon felmelegítjük 33-35 fokra, botmixerrel simára és levegő mentesre keverjük, majd a vanília krémre öntjük.
Kb. 3 órát pihentetjük a hűtőben, utána szépen szeletelhető.
Recept értékelések
Hozzávalók
Csokis felvert |
|
2 db tojás | |
40 g cukor | |
50 g mandula liszt | |
70 g tojás fehérje | |
20 g cukor | |
20 g liszt | |
25 g kakaó por | |
20 g vaj | |
Eszterházy felvert |
|
120 g tojás fehérje | |
140 g cukor | |
140 g dió | |
25 g liszt | |
fahéj | |
Karamellás tükörglazúr |
|
120 g cukor | |
100 g glükóz szirup | |
150 g tejszín | |
40 g fehér csoki | |
4 db lap zselatin | |
Vanília krém |
|
100 g cukrászkrém | |
200 g tejszínhab | |
3 db lap zselatin | |
Karamell töltelék |
|
270 g cukor | |
50 g glükóz szirup | |
50 g vaj | |
290 ml tejszín | |
3-4 db körte | |
5 g agar-agar | |
4 db lap zselatin |