
Illatos gyümölcskenyér recept
Elkészítés
A zamatos és illatos gyümölcskenyér kiválóan illik a karácsonyi asztalra, vagy celofánba csomagolva ajándékba is adhatjuk. Az egyszerűen elkészíthető recept jó tulajdonsága, hogy az alapreceptben bátran variálhatjuk a gyümölcsök, aszalt gyümölcsök és mogyorófélék arányát az ízlésünknek megfelelően.
- 100 g vaj
- 3 tojás sárgája
- 100 g gyümölcs vegyesen lehet friss vagy aszalt vagy a kettő keveréke
- 100 g liszt
- késhegynyi sütőpor
- 40 g durvára vágott dió
- 3 tojás fehérje
- 110 g cukor
- 50 g lekvár
A vajat a tojás sárgájával kihabosítjuk.
Közben a gyümölcsöt apró kockákra vágjuk, elkeverjük a durva dióval és hozzáadunk egy nagyobb csipet lisztet is (ez segít, hogy ne csak az alján legyen gyümölcs kisülés után).
A lisztet elkeverjük a sütőporral.
A tojás fehérjét habbá verjük a cukorral, közben a vajat a tojássárgájához adjuk és a gyümölcsöt is hozzáadva elkeverjük.
Ez után lazán hozzáadjuk a tojáshabot és végül a lisztet. Vajjal kikent, liszttel behintett vagy formaleválasztó spray-vel befújt, őzgerinc formába öntjük. A masszát a széle felé kihúzzuk, hogy a közepén mélyedés legyen. Légkeverésen 160 C°-on 20-30 percig sütjük. Forrón kifordítjuk a formából úgy hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt lekenjük forró lekvárral és áthúzzuk csoki ganázzsal.
A díszítő elemek sora szinte végtelen: gyümölcs-chipsszel, cukrozott vagy friss gyümölccsel, csoki hánccsal, dió- és mogyoró félékkel stb.