Feketeerdő torta tükörglazúrral
Elkészítés
Végre itt a gyümölcsszezon! Egymást érik a finomabbnál finomabb friss gyümölcsök, hol ez érik, hol az érik. Érdemes az idénygyümölcsöket kihasználni, mert olyankor a legfinomabbak, amikor csordultig telnek napsütéssel! Persze tartósíthatjuk is őket, főzhetjük, fagyaszthatjuk, száríthatjuk, hogy az év bármely szakában újra a szánkban érezzük ízüket.
Feketeerdő piskóta
- 3 tojás sárgája
- 75 g vaj
- 3 tojás fehérje
- 60 g cukor
- 60 g liszt
- 15 g kakaó
- egy csipet sütőpor
A szoba hőmérsékletű vajat kihabosítjuk a tojás sárgájával. Amikor elkészült a tojás fehérjét felverjük a cukorral, amíg a fehérje verődik, kimérjük és elkeverjük a száraz hozzávalókat (liszt kakaó, sütőpor).
Szépen lazán belekeverjük a tojássárgájás vajba a fehérjét. Végül hozzáadjuk a lisztes keveréket. Ehhez a szilikonformához, amibe majd töltjük a tortát, 1 db 14 cm átmérőjű és egy db 18 cm átmérőjű piskótára lesz szükségünk, ezért ekkora karikába töltjük egyenlő arányban a piskótát. 160 C-on 5-6 perc alatt kisütjük.
Meggytöltelék
- 200 g meggy (lehet mirelit is)
- 25 g + 25 g cukor
- gyűszűnyi meggypálinka
- 1,5 g pektin
- 2 lap zselatin
A meggyet feltesszük 25 g cukorral főni, majd 1,5 órán át lassan rotyogtatjuk. Elkeverjük a 25 g cukrot a 1,5 g pektinnel, hozzáadjuk, majd magasabb hőfokon még 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a hideg vízbe áztatott zselatint. Ízlés szerint egy kis meggypálinkával is megbolondíthatjuk.
14 cm –es tortakarikát folpackba csomagolunk (az alját). A kisült 14 cm átmérőjű piskótát elfelezzük, az egyik felét a becsomagolt tortakarikába helyezzük, beleöntjük a meggytölteléket majd ráhelyezzük a másik kisült piskótát.
Hűtőbe téve hagyjuk megszilárdulni.
Krém
- 100 g cukrászkrém (recept itt)
- 350 ml enyhén felvert tejszín
- porcukor ízlés szerint
- 5 lap zselatin
A cukrászkrémet simára keverjük, hozzáadjuk az enyhén felvert tejszínt, majd közvetlenül töltés előtt hozzáadjuk a hideg vízbe áztatott és felolvasztott zselatint.
Ennél a pontnál választhatunk, hogy a barna tükörglazúrt a fehércsokis tükörglazúrból készítjük színezéssel, vagy készítünk hozzá csokisat.
Tükörglazúr
- 75 ml víz
- 150 g cukor
- 150 g glükóz szirup
- 120 g sűrített tej
- 5 db lap zselatin
- 165 g fehér csoki
- Titánium dioxid (egy nagyobb késhegynyi)
A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehércsokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. A titánium dioxid közvetlenül az áthúzás előtt kerül a tükörglazúrba. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)
Csokis tükörglazúr
- 75 ml víz
- 150 g cukor
- 150 g glükóz szirup
- 100 g sűrített tej
- 5 db lap zselatin
- 150 g étcsokoládé
- igény szerint Fekete gél festék
A vízből, cukorból és glükózból 103 C°-os cukor szirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben) Igény szerint fekete festéket tehetünk bele, hogy sötétebb legyen a glazúr és ettől szebb a fénye is. Én Fractal fekete gélfestéket használok.
Összeállítás
Kerek kuglófformát (Fánk formájú szilikon forma) rárakjuk egy tepsire, a krémbe belekeverjük a hideg vízbe beáztatott és felolvasztott zselatint. A fagyasztóból kivesszük a tortakarikába helyezett meggytöltelékes piskótát, kivágjuk a formából. Kiszúrjuk a közepét, olyan nagyságúra, hogy kényelmesen beleférjen a kuglóf formánkba a töltelék. (nagyobb legyen ez a kiszúrás, mint amekkora a lyuk a tortaformán)
A krémmel kezdjük a töltést. Kb. a feléig töltjük, elsimítjuk, majd a töltelékes piskóta következik. Kicsit odaütögetjük az asztalhoz, hogy eltávolítsuk a levegő buborékokat. A krémmel folytatjuk a töltést, egészen a forma tetejéig. Fagyasztóba tesszük egy éjszakára, hogy kifagyjon.
12 óra múlva kivesszük a fagyasztóból a betöltött tortánkat. De, mielőtt kivesszük a fagyasztóból a tortát, előkészítjük az előzőleg elkészített tükörglazúrt. (Felmelegítjük mikróban, de ügyelünk arra, hogy buborékmentes legyen, és 35 C-nál ne legyen melegebb.
Kikeverjük a megfelelő színeket (nagyobb részt fehér, kb. fél dl piros és barna, de adhatunk hozzá lilát is) Barnánál nem muszáj csokis tükörglazúrt készíteni (bár picit szebb), el lehet készíteni a sima tükörglazúrból is és Fractal gélfestékkel színezhetjük.
Áthúzás: Egy kancsóba beleöntjük a fehér glazúrt, a színeseket pedig vékony csíkban a kancsóba csorgatjuk. Nem kell elkeverni. A tortára öntjük, kicsit oda vissza mozgatva, hogy csíkos legyen a végeredmény. Amíg szilárdul a glazúr, előkészítjük a 18 cm-es piskótát. Kiszúrunk egy akkora kört a közepéből, mint amekkora lyuk van a torta közepén.
Amikor lecsorgott a tükörglazúr a tortáról, óvatosan felemeljük, a felesleges folyásokat eltávolítjuk és ráhelyezzük a piskótára. A tetejét nem szükséges díszíteni, látványos külsőt ad a csíkos tükörglazúr.