Fehércsokis eperszelet
Hozzávalók
-
Csokis joconda piskóta
-
5 db tojás
-
100 g cukorA
-
150 g mandula liszt
-
37 g kakaó por
-
35 g liszt
-
30 g vajolvasztott
-
3 db tojás fehérje
-
90 g cukorB
-
1 csipet só
-
Eper szósz
-
400 g eper
-
120 g cukor
-
4 db lap zselatin
-
Fehér csoki mousse
-
2 db tojás
-
150 g fehér csoki
-
30 g cukor
-
500 ml tejszínhablazára verve
-
5 db lap zselatin
-
Elkészítés
Vendégeket vársz? Vasárnap délutánra szeretnél egy igazán finom sütit? A fehércsokis eperszelet igazán jó választás. Próbáld ki!
Csokis joconda piskóta
Konyhai robotgépbe helyezzük az egész tojásokat, a mandula lisztet a 100 g cukorral (A) együtt. Alaposan kikeverjük, hogy habos legyen. Ebbe kerül az átszitált kakaó és a liszt. A géppel simára keverjük, majd az olvasztott vajat már spatulával adjuk a keverékhez, amit laza mozdulatokkal forgatunk bele.
A tojásfehérjét, a maradék 90 g cukrot (B) és a csipet sót habbá verjük és finoman az előző masszába keverjük.
Ez a piskóta tészta három darab 25 x 29 cm-es sütőlapra vagy tepsire elegendő. Igyekezzünk egyenlően eloszlatni a kész mennyiséget. Légkeveréses sütőben 160 fokon 12-14 percig sütjük.
Eperszósz
Az epret és a cukrot a forrástól számított fél órán át lassú tűzön főzzük majd botmixerrel pürésítjük. A zselatint hidegvízben beáztatjuk majd az eperhez adjuk.
Fehércsoki Mousse
A zselatinlapokat jéghideg vízben leáztatjuk.
A fehér csokit a két tojással 50-60 fokig vízgőz felett melegítjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot a tál jeges fürdőbe való állításával gyorsíthatjuk.
Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a felvert tejszínt majd elkeverjük. Végül belekerül a felázott zselatin. Hűtőbe helyezzük 3-4 órára, hogy a zselatin tegye a dolgát, vagyis stabil állagot adjon a mousse-nak.
Hűtőben 2-3 napig tárolható.
Összeállítás
Az elkészült jogonda piskótából egy lapot a keretbe helyezünk, erre kerül az eperszósz fele, amit így összeállítva behelyezzük 20 percre a hűtőbe. Ez idő alatt elkészítjük a fehércsoki-mousse-t.
A hűtőből kivett eperszószos piskótára kerül a mousse fele, erre újabb eperszószos piskóta, újabb piskóta majd végül legfelülre a mousse másik fele. (Lentről indulva: Piskóta, eperszósz, mousse, piskóta, eperszósz, piskóta, mousse)
Szeletelés után félbe vágott eperszemekkel díszíthetjük.
Recept értékelések
Hozzávalók
Csokis joconda piskóta |
|
5 db tojás | |
100 g cukor | |
150 g mandula liszt | |
37 g kakaó por | |
35 g liszt | |
30 g vaj | |
3 db tojás fehérje | |
90 g cukor | |
1 csipet só | |
Eper szósz |
|
400 g eper | |
120 g cukor | |
4 db lap zselatin | |
Fehér csoki mousse |
|
2 db tojás | |
150 g fehér csoki | |
30 g cukor | |
500 ml tejszínhab | |
5 db lap zselatin | |