Fahéjas keksz, medve tappancs, mézes puszedli recept
Elkészítés
Három kiváló finomság receptjével rukkoltunk most elő. Az egyik, finomabb, mint a másik. Hetekkel karácsony előtt is elkészíthető, de akár pár nappal előbb is.
Fém dobozban szépen várják a sorukat, amikor a vendégek és a háziak nagy örömére karácsony délutánján vagy estéjén előbújhatnak rejtekükből és a gyertya fénye mellett emelik az ünnep fényét.
Fahéjas keksz
- 300 g vaj
- 110 g porcukor
- 2 db egész tojás
- 400 g liszt
- 1 teás kanál őrölt fahéj
A vajat és a porcukrot kihabosítjuk, hozzáadjuk a tojásokat.
A lisztet és a fahéjat elkeverjük egymással és a vajas részhez adjuk.
Habzsákba töltjük és csillagcsővel tetszőleges formára nyomjuk.
160 fokon légkeveréssel 10 -12 perc alatt kisütjük.
Csillagcsövek és nyomózsák az Aliexpressen
Medve tappancs
- 225 g reszelt csoki
- 300 g darált pörkölt mogyoró
- 25 g kakaópor
- 1 kávés kanál fahéj
- 200 g tojás fehérje (kb. 6 db)
- 225 g cukor
- olvasztott csoki díszítéshez
Reszelt csokit mogyoróval, kakaóval, és a fahéjjal összekeverjük. Közben a tojás fehérjét habbá verjük a 225 g cukorral.
A mogyorós keveréket és lazán elkeverjük a felvert cukros tojáshabbal.
Csillagcsővel medve tappancs formára nyomjuk, 160 fokon légkeveréssel 12 percig sütjük,
ha kihűlt a vastagabbik végét csokival kimártjuk. Vigyázat, függőséget okoz!
Csillagcsövek és nyomózsák az Aliexpressen
Mézes puszedli
- 400 g rozs liszt
- 250 g vaj
- 10 g szódabikarbóna
- 1 db tojás
- 250 g méz
- mézes kalács sütemény fűszer
Vajat kihabosítjuk, majd mehet hozzá a tojás, folyamatos keverés mellet lassan a méz is , és végül liszt
(itt váltsunk át a konyha gépünknél keverő karra mert könnyebb vele összekeverni és a habverőnk sem lesz hosszú életű)
Ha kész a tészta, akkor 1-2 órára hűtőbe küldjük pihenni.
Ha kivettük diónyi golyókat formázunk belőle, és a tepsibe rakjuk, de hagyjuk egy kis helyet közöttük mert nőni fognak!
170 fokon kb. 10 percig sütjük. Ha kihűlt akkor tojáshabba kimártjuk.
Szilikon sütőlap jó áron az Aliexpressen
Tojáshab
- 100 g tojás fehérje,
- 50 g kristály cukor
- 150 g porcukor
A fehérjét a kristály cukorral kezdjük felverni majd apránként adjuk hozzá a porcukrot. Amikor kisimult a hab, akkor kész.
Ebből a tojáshabból habkarikát is készíthetünk, ahhoz tetszés szerint színezhetjük.
Max 70 fokos sütőben (55-60 fok az ideális) kiszárítunk úgy, hogy közben a sütő ajtaja résnyire nyitva van.