Epres fehér csokis képviselő fánk
Elkészítés
Gondoltad volna, hogy ezek a kis piros „pöffetegek” fehér csoki mousse-t és konfitált epret rejtenek? A zamatos konfitált eper, cseppnyi menta ízzel – csak hogy még finomabb legyen, és könnyed fehér csokiból készült mousse kellemes összhangot teremt. Mindezt ropogós, színes craquelin borítású képviselőfánkba rejtve.
Képviselő tészta piros craquelinnel
Craquelin (a fánk tetején lévő ropogós réteg):
- 100 g liszt
- 100 g barna cukor
- 80 g vaj
- piros Fractal gél festék
A hozzávalókat simán összegyúrjuk és két sütőpapír között kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 15 percre fagyasztóba helyezzük pihenni.
Égetett tészta (képviselő fánk tészta)(20-24 db)
- 60 g tej
- 60 g víz
- 2 g cukor
- 2 g só
- 80 g liszt
- 50 g vaj
- 125 g egész tojás
A tejet, vizet, cukrot, sót és a vajat feltesszük forrni. Először lassan melegítjük, hogy a vaj is elolvadjon, majd amikor a vaj elolvadt, beletesszük a lisztet. Addig reszteljük, amíg el nem válik az edény falától esetleg még utána is egy percig, hogy jól le legyen resztelve.
Konyhagép üstjébe tesszük (4-5 percig hűlni hagyjuk). Közepes sebesség mellett hozzáadjuk lassan a mixerrel elkevert tojásokat. Keverőkarral (nem a habverővel) dolgozzunk! Mielőtt felhasználnánk, egy spatulával szedjük fel az oldalára és az aljára ragadt tésztát és keverjük át még egyszer.
Egynemű masszát kapunk, nyomózsákból sima kb. 10 mm- átmérőjű csővel szilikonos sütőpapírral nyomjuk a fánkokat, figyelembe véve, hogy kb. 3-4-szer nagyobbak lesznek.
A craqulenne sütés előtt még nyersen kerül rá. Süteményszúróval kiszúrjuk a már előzőleg kinyújtott tésztát, ráhelyezzük a kinyomott képviselő tésztára majd 170 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
Csillagcsőkészlet Aliexpressről olcsón
Szilikon sütőlap Aliexpressről
Konfitált eper
- 500 g eper
- 100 g+50 g cukor
- 3 g pektin
- 1 db menta szár
Az epret megtisztítjuk, felezzük vagy negyedeljük majd gyenge tűzön, a menta szárral együtt, épphogy néha egy picit rottyanjon kb. 1 órán keresztül főzzük. Mielőtt kész lenne, vegyük ki a menta szárat, majd 50 g cukorral elkeverjük a 3 g pektint, hozzáadjuk és még 5 percig főzzük.
Fehér csoki mousse:
- 30 g fehér csoki
- 2 tojás
- 1 liter tejszín habbá verv
- 8 lap zselatin
A fehér csokit a tojássárgájával vízgőz felett 50-60 C fokig melegítjük, majd lehűtjük szoba hőmérsékletűre. A tál jégbe állításával és keveréssel ez a folyamat gyorsítható.
A habbá vert tejszínt a csokihoz keverjük óvatosan. Amikor egynemű lett a hideg vízbe áztatott és felmelegített zselatint is hozzá adjuk.
Összeállítás:
A képviselő fánk tetejét levágjuk kb. 2/3-1/3 arányban, az alját betöltjük a konfitált eperrel, majd csillag csővel rányomjuk a fehér csoki mousse-t, ráhelyezzük a tetejét és el is készültünk vele!