Csokis-banános képviselőfánk recept
Elkészítés
Szeretem azt az érzést, amikor egy sütemény, vagy desszert meglepetést rejteget magában. Ez a csokis képviselőfánk épp ezt teszi. A ropogós craquelinnel bevont képviselőfánk, selymesen krémes csoki mousse tölteléke alatt isteni meglepetés pihen, a banánlekvár!
Képviselő tészta kakaós craquelinnel
Kakaós craquelin (a fánk tetején lévő ropogós réteg):
- 70 g liszt
- 30 g kakaópor
- 100 g barna cukor
- 80 g vaj
A hozzávalókat simán összegyúrjuk és két sütőpapír között kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 15 percre fagyasztóba helyezzük pihenni.
Égetett tészta (képviselő fánk tészta)(20-24 db)
- 60 g tej
- 60 g víz
- 2 g cukor
- 2 g só
- 80 g liszt
- 50 g vaj
- 125 g egész tojás
A tejet, vizet, cukrot, sót és a vajat feltesszük forrni. Először lassan melegítjük, hogy a vaj is elolvadjon, majd amikor a vaj elolvadt, beletesszük a lisztet. Addig reszteljük, amíg el nem válik az edény falától esetleg még utána is egy percig, hogy jól le legyen resztelve.
Konyhagép üstjébe tesszük (4-5 percig hűlni hagyjuk). Közepes sebesség mellett hozzáadjuk lassan a mixerrel elkevert tojásokat. Keverőkarral (nem a habverővel) dolgozzunk! Mielőtt felhasználnánk, egy spatulával szedjük fel az oldalára és az aljára ragadt tésztát és keverjük át még egyszer.
Egynemű masszát kapunk, nyomózsákból sima kb. 10 mm- átmérőjű csővel szilikonos sütőpapírral nyomjuk a fánkokat, figyelembe véve, hogy kb. 3-4-szer nagyobbak lesznek.
A craqulenne sütés előtt még nyersen kerül rá. Süteményszúróval kiszúrjuk a már előzőleg kinyújtott tésztát, ráhelyezzük a kinyomott képviselő tésztára majd 170 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
Csillagcsőkészlet Aliexpressről olcsón
Szilikon sütőlap Aliexpressről
Banán lekvár
- 500 g banán
- 50 g+20 g cukor (vagy barna cukor)
- 1 db citrom leve
- 2 g pektin
Banánt meghámozzuk és felkarikázzuk, 50 cukorral (barna cukorral még finomabb) és a citrom lével feltesszük főni. Gyenge tűzön, épphogy néha egy picit rottyanjon kb. 1 órán keresztül főzzük. A banán érettségétől függ a cukor mennyisége amit, ha szükséges növelhetünk is picit.
Mielőtt kész lenne, 20 g cukorral elkeverjük a 2 g pektint és még 5 percig főzzük. A pektin elhagyható, anélkül is finom lekvár készül, csak nem lesz olyan jó az állaga. Igazából a további felhasználás határozza meg, hogy feltétlen kell-e bele.
Csoki mousse:
- 40 g tojás sárgája
- 20 g cukor
- 50 g tejszín
- 100 g csoki
- 250 g tejszínhab
A tojás sárgáját cukorral és 50 g tejszínnel vízgőz felett folyamatosan kavarva besűrítjük. Kevergetve szoba hőmérsékletűre hűtjük, és belekeverjük a közben felolvasztott csokiba.
Amikor egyneművé vált, hozzáadjuk a felvert tejszínhabot és óvatosan elkeverjük.
Összeállítás:
A képviselő fánk tetejét levágjuk kb. 2/3-1/3 arányban, az alját betöltjük banán lekvárral majd csillag csővel rányomjuk a csoki mousse-t, ráhelyezzük a tetejét és el is készültünk vele!