Csokis banános cupcake
Elkészítés
A muffin az egyik leggyakrabban készített sütemény. Hogy ne unjuk meg, készítsünk belőle cupcake-t! Mi adjuk a receptet!
Egy csokis banánoshoz mit szóltok?
Töltelék
Csokoládé crémeux (crémő) (2-3 órával a töltés előtt készítjük)
- 125 g tej
- 125 g tejszín (35%)
- 25 g cukor
- 50 g tojás sárgája
- 110 g jó minőségű, magas kakaó tartalmú csokoládé
Csoki nélkül, az összes hozzávalót összekeverjük, állandó keverés mellett felfőzzük 83 C °-ig. Vigyázzunk, hogy ne legyen magasabb a hőfok, mert akkor kicsapódik a tojás és darabos lesz a krém. Amikor elkészült, finom szűrőn keresztül hozzáadjuk a csokoládéhoz. Sima masszává keverjük habverővel, de botmixerrel is keverhetünk rajta.
Olcsó hőmérő az Aliexpress-ről
Tészta
- 250 g liszt
- 75 g vaj
- 150 g cukor
- 2 nagyon érett banán
- 1 tojás
- 150 ml tej
- 1,5 teáskanál sütőpor
A banánt, a tejet, és a tojást összeturmixoljuk, pürésítjük. A száraz hozzávalókat a konyhagép üstjébe mérjük (liszt, sütőpor, cukor) és keverőkarral egyneműsítjük. A mikróban picit meglangyosított vajat (kb. 20 másodperc) hozzáadjuk és addig keverjük amíg morzsalékos nem lesz, majd hozzáadjuk az összeturmixolt tojásos banános tejes keveréket.
Ez után simára keverjük.
Muffin papírral kibéleljük a muffin formákat. ¾-ig töltjük majd 165 C °fokon 20 percig sütjük. Az idő lejárta után nyomáspróbával ellenőrizzük. (Ha megnyomjuk a tetejét és szép ruganyos, akkor jól átsült.
Csoki mousse (díszítésként a tetejére)
- 2 tojás
- 150 g csoki
- 500 ml tejszín habbá verve
A csokit felaprítjuk, és a tojással vízgőz felett állandó keverés mellett felfőzzük, majd visszahűtjük szobahőmérsékletűre. (A keverőtál jeges tálba, vagy hideg vízbe való állítással gyorsíthatunk a folyamaton.)
Ha kihűlt, óvatosan belekeverjük a tejszínhabot, és hozzáadjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott és felolvasztott zselatint. Hűtőben egy órát pihentetjük.
Csoki ropogós
- 120 g cukor szirup
60 g glükóz szirup
60 g kakaó por
60 g liszt
A kakaó nélkül az összes hozzávalót egybe tesszük, felmelegítjük, amikor felforrt, levesszük a tűzhelyről és addig hagyjuk hűlni, míg 60 fokos nem lesz. Ez után keverjük bele a kakaó port és a lisztet. Igen sűrű masszát kapunk, ha túl sűrű, akkor tehetünk hozzá egy kis vizet, hogy kenhető állagú legyen.
Szilikon lapra, kb. 1 mm vastagon kenjük fel a krémet. Ez a recept kb. egy sütőlapnyi mennyiség. Kenés előtt érdemes előtte forma leválasztó sprayt használni.
Előmelegített sütőben 160 fokon, 5-8 perc alatt ropogósra sütjük. Amikor kihűlt, közepes méretűre tördeljük (kb. gyufásdoboznyi méretűre).
Elkészítés:
Amikor kihűlt a muffin, akkor a közepét alma maghéj kiszedővel kiszúrjuk, úgy hogy vigyázzunk arra, hogy ne szúrjuk át teljesen. Késsel ki tudjuk emelni a kiszúrt tésztát. megtöltjük cremeux-al, A tetejét csillagcsővel kör alakban csoki mousse-al díszítjük. A látvány és íz fokozása érdekében díszíthetjük még csoki ropogóssal. A fotón mini habcsók és csokis gabonagolyó is díszíti a desszertet.