Csoki tart nugátkrémmel és papayával
Elkészítés
Mai receptünk egy tányérdesszertet dolgoz fel. Természetesen otthoni körülmények közözött, nem feltétlenül fontos ilyen kifinomult díszítést alkalmazni. Ez a recept remek ötletet ad, ha szeretnénk, akkor a díszítés előtt megállhatunk, de ha igazán el akarjuk kápráztatni a vendégeinket, akkor készítsük el teljes egészében!
Eszközök az Aliexpressről olcsón beszerezhetők: http://desszertmesek.hu/piacter-aliexpress-linkek/
Omlós tészta lap:
- 240 g liszt
- 180 g vaj
- 120 g cukor
- 1 db tojás
Vajat a cukorral konyhagép üstjébe mérjük, és keverő karral elkezdjük keverni, hamarosan mehet a liszt is hozzá majd végül a tojás. Ahogy összeáll, nem kell tovább keverni, kivesszük és kb. 1 óráig a hűtőben pihentetjük. Majd kinyújtjuk kb. 3 mm (ez a mennyiség 30 cm*30-re elég) vastagra és kisütjük 170 fokon 15 percig.
Csoki töltelék (Délice au Chocolat)
- 480 g tejszín
- 210 g tej
- 3 db tojás
- 525 g étcsokoládé
- 3 db lapzselatin
A zselatint hideg vízbe áztatjuk, a csokit apró darabokra vágjuk, a tejet a tejszínnel felforraljuk, de, amíg melegszik addig sem tétlenkedünk, hanem a tojásokat habverővel habosra keverjük. Ha felforrt a tej és tejszín elegye, akkor folyamatos keverés mellet lassan hozzá csurgatjuk a tejszínes tejet a tojáshoz, majd a felaprított csoki adjuk hozzá és addig keverjük, míg el nem olvad, közben a zselatint is adjuk hozzá.
Az állítható keretbe helyezett kisült omlós tésztára öntjük és 5-6 óráig hűtőben pihentetjük. Ha kihűlt akkor kb. 9 cm*3 cm szeleteljük fel.
Nugát krém
- 100 g nugát massza (nutella)
- 100 g cukrászkrém recept itt
- 100 g tejszín
A cukrászkrémet simára keverjük, hozzáadjuk a nugát masszát amit szépen elkeverünk benne és végül a tejszínhab kerül bele.
Leveles tészta stangli ganázzsal
Otthon bolti leveles tésztát is használhatunk, de aki szeretné elkészíteni a tésztát saját kezűleg (kétség nem fér hozzá, hogy sokkal-sokkal finomabb, mint a készet vásárolható), annak, ebben a leveles tészta a receptben részletes elkészítési útmutatót mutatunk, hozzávalókkal, hajtogatásokkal.
Ganázs:
- 250 g csoki
- 250 g tejszín
- 30 g glükóz szirup
- Az elkészítés megvan a lapon.
A tésztát vékonyra nyújtjuk (2-3 mm) egy picit hosszabbra vágjuk, mint a csoki tartunk mert sütés közben kicsit összemegy. A szélessége pedig 1 cm legyen. Ezeket a két sütőlemez vagy két tepsi között sütőpapírok között sütjük ki, hogy szép egyenletes vékony lapot kapjunk. 180 fokon 12 perc alatt. Ha kihűlt akkor sima csővel ganázst nyomunk rá, mehet a mélyhűtőbe egy kicsit lehűteni a bársonyfújásnak, erre fél óra tökéletesen elegendő. Ez után sima csokival lefújjuk (50 g csoki +50 g kakaóvaj, ami 35-38 fok hőmérsékletű).
Mogyorós édes morzsa:
- 65 g vaj
- 95 g liszt
- 75 g cukor
- 50 g pörkölt durvára vágott török mogyoró
Mindent egybe mérünk, és kézzel lassan összegyúrjuk. Ne legyen homogén tészta, hanem darabos, morzsás. Sütőlemezre szórjuk, szépen szétterítjük. 160-170 fokon légkeveréses sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Miután kihűlt, nyújtófával vagy aprító géppel kisebb szemcséjűre tördeljük.
Papaya:
A papayát félbe vágjuk, kikanalazzuk belőle a magokat és egy gömbvájóval gömböket vájuk belőle. Lime héjjal és lével ízesítjük és egy pici porcukrot is tegyünk rá, majd állni hagyjuk 1-2 órát.
Összeállítás:
A tart szeletet a tányérra tesszük, ráhelyezzük a ganázsos leveles tésztát. A tart elé nugátkrémet nyomunk egy 4 mm-es sima csőből. Mogyorós morzsát szórunk rá, majd 3 db papaya golyót helyezünk el a tetején. Friss mentával és szárított citromfűvel díszítjük még.