Citromos málna szelet (24 db)
Elkészítés
Frissítő, ízletes, zamatos szelet készült néhány napja. Megmutatom és mellékelem a receptet is hozzá! Fagyasztott málnából is nagyon finom, de kivárhatjuk a málnaszezont is. Szerintem ez is bakancslistás süti!
Citromos málna szelet (24 db)
Joconda piskóta (csokis):
- 5 db egész tojás
- 100 g cukor
- 125 g mandula liszt
- 160 g tojás fehérje
- 50 g cukor
- 20 g liszt
- 30 g kakaópor
- 50 g olvasztott vaj
Az egész tojásokat elkezdjük a 100 g cukorral habosítani, ha már szépen felhabosodott akkor hozzáöntjük a mandula lisztet. Félre rakjuk, felverjük a tojás fehérjét az 50 g cukorral.
Közben kimérjük a lisztet és a kakaóport, a vajat pedig felolvasztjuk.
Mikor kész a tojásfehérje akkor hozzákeverjük óvatosan az egésztojás és mandulaliszt keverékéhez, majd a kakaós lisztet adjuk hozzá és végül az olvasztott vajat.
Ehhez a szelethez 3 db 24*30 cm lap kell, tehát úgy kell szétosztani hogy ennyi lapunk legyem belőle. 165 fokon 10 percig sütjük.
Málna töltelék:
- 600 g málna
- 150+30g cukor
- 2 gr pektin
- 4 db lap zselatin
A málnát és a 150 g cukrot feltesszük főni. Alacsony hőfokon, lassan 1-1,5 órán át épp, hogy rotyogtatjuk. Amikor majdnem kész 30 g cukorba elkeverjük a pektint, hozzáadjuk és 5 percig főzzük egy picit nagyobb lángon.
Ha kész akkor 200 g-ot tegyünk félre a mousse-nak és a maradékhoz menjen a zselatin.
Málna mousse:
- 200 g konfitált málna (a málna töltelékből vettük ki)
- 2 db tojás fehérje
- 20 g cukor
- 250 g tejszínhab
- 5 db lapzselatin
Tojás fehérjét a cukorral habbá verjük. Mikor megvagyunk vele akkor a konfitált málnához adjuk. Úgy keverjük, hogy ne nagyon törjük össze a habot. Ez után a tejszínhab következik és végül az előzőleg hidegvízbe áztatott zselatin.
Citrom mousse:
- 1 db tojás
- 1db citrom leve+héj
- 100 g cukor
- 50 g fehér csoki
- 500 g tejszínhab
- 6 db lapzselatin
- őrölt vanília
Tojást a cukorral, citromlével és a citrom héjjal egy üstben vízgőz felett kb. 60 fokra melegítjük. Ez után lehűtjük (jégkockákra rakva pár perc vagy hideg vízbe állítjuk edényestől). Hozzá keverjük a tejszínhabot és az előzőleg hideg vízbe áztatott és felolvasztott zselatint.
Összeállítás:
A csokis joconde lapot egy állítható keretbe helyezzük. Ráöntjük a málna tölteléket és berakjuk a hűtőbe hogy kihűljön. Ekkor elkészíthetjük a mousse-at. Ha megfelelően kihűlt, fele citrom mousse-t rátesszük a málna töltelékre. Szépen egyenletesen eligazítjuk és ráhelyezzük a második csokis joconde lapot, erre pedig a málna mousse kerül. Ha ezt is sikerült elsimítanunk, az utolsó csokis joconde lapot helyezzük a szeletre. Felülre a maradék citrom mousse kerül, a tetejét nem muszáj simára igazítani, tetszés szerint lehet bármilyen mintázata. Hűtőbe rakjuk és legalább 3 órán át hagyjuk hogy megkössön a zselatin rendesen és összeérjenek az ízek. A képen 6*3 cm-esre vágtam a szeleteket.