Csoki-vanília-banán szelet
Elkészítés
Kitaláltad már, hogy mit sütsz hétvégére? Szeretitek a csokit és a banánt? Itt egy remek szelet hozzá! Banánmentésre is szuperül megfelel.
Piskóta:
- 6 db tojás
- 180 g cukor
- 135 g liszt
- 45 g kakaó por
- 60 g olvasztott vaj
A tojásokat szétválasztjuk, sárgáját elkezdjük kihabosítani, aztán a fehérjét verjük habbá a cukorral, közben kimérjük a lisztet, kakaóport és összekeverjük őket. A tojássárgájába óvatosan beleforgatjuk a felvert tojás fehérjét, ha egynemű lesz, akkor beletesszük a kakaós lisztet, majd az olvasztott vajat.
3 db 30 x 25 cm piskótát sütünk ebből a mennyiségből.
Szépen egyenleten eligazítjuk és 165 fokon 10 perc alatt készre sütjük.
Vanília krém
- 330 ml liter tej
- 33 g vaníliás puding por
- 1 tojás sárgája
- 20 g vaj
- 50 g cukor
- kikapart vanília rúd
- 400 g tejszínhab
- 8 db lap zselatin
A tejet a cukorral és a kikapart vaníliával feltesszük a tűzhelyre melegedni. A kimért pudingport és a tojás sárgáját és kb. 1 dl langyos tejet botmixerrel simára keverjük. Ha felforrt a tej, hozzáadjuk ezt a keveréket. Forrásig főzzük. Üstben lassú keveréssel hűtjük, amikor nagyjából 60 fokos, hozzáadjuk a vajat és tovább hűtjük. A keverve hűtés előnye, hogy szép, egynemű krémet kapunk.
A kihűlt krémhez adjuk a felvert tejszínhabot és az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd felmelegített lapzselatint.
Csoki mousse
- 200 g csoki
- 3 db egész tojás
- 600 g felvert tejszín
- 6 db lap zselatin
A zselatinlapokat jéghideg vízben leáztatjuk.
Az étcsokit a tojással 50-60 fokig vízgőz felett melegítjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot a tál jeges fürdőbe való állításával gyorsíthatjuk. Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a felvert tejszínt, majd elkeverjük. Utolsó lépésként, a felolvasztott zselatin kerül bele.
Csokis ganache (ganázs)
- 240 g étcsokoládé
- 240 ml tejszín
- 2 teáskanálnyi glükóz szirup
A tejszínt és a glükóz szirupot felforraljuk, amikor kész, ráöntjük a csoki lencsére (aprított csokoládéra). Egy két percig állni hagyjuk, hogy felolvadjon a csoki, majd óvatosan habverővel keverjük, hogy minél kevesebb levegő jusson bele. Botmixerrel is ajánlatos keverni, mert sima, egynemű és levegőmentes marad. Kihűtjük.
Összeállítás
- Kb. 5-6 banán
A kisült piskótákat 3 egyenlő nagyságúra vágjuk, (30 x 20 cm) ami köré állítható keretet teszünk.
Osztható, állítható sütemény keret
Alulra kerül az első piskóta. Erre meghámozott és hosszában felszeletelt banánokat sorakoztatunk. A banán mennyisége ízlés függő, be lehet teljesen is teríteni, vagy helyet is hagyni közöttük, mindkét megoldással finom lesz a végeredmény! Egyenletesen rákenjük a vanília krémet. Erre a második piskóta lap kerül. Következő rétegünk a csokoládé mousse. Ha kissé lágyabb a mousse, akkor könnyebb elteríteni a piskótán. Jöhet a harmadik piskóta! Ügyeljünk rá, hogy szép egyenletesen álljon rajta, ne legyen hullámos. Igazgassuk el szépen! Ez után egy óra hűtés következik, hogy kezdjen megkötni a krémekben lévő zselatin és könnyebben dolgozhassunk majd tovább a szeletünkkel.
Következő lépésként a ganázst tegyük rá. A ganázs kissé folyékony. Szépen igazgassuk el, kicsit még meg is rázogathatjuk az egész süteményt, hogy segítsük a jobb terülést.
Kb. 2 óra múlva szeletelhető. A fotón lévő szeletek 6 x 3 cm-re lettek szeletelve.