Matcha teás macaron
Macaron recept:
- 225 g mandula liszt
- 225 g porcukor
- 30 g kukorica keményítő
- 90 g tojásfehérje
- 85 g tojásfehérje
- 50 g cukor
- 200 g cukor
- zöld festék
Kimérjük egy egyedénybe a mandula lisztet, átszitált porcukrot és a kukorica keményítőt. Ezeket az összetevőket kézzel, még így szárazon alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a 90 g tojásfehérjét és némi zöldfestéket. Célszerű gumikesztyűt húzni és úgy összekeverni, hogy ne fogja be a festék a kezünket! Egy üstben lassan habbá verjük a 85 g tojásfehérjét, az 50 g cukorral együtt.
Közben elkészítjük a szirupot: a 200 g cukrot annyi vízzel, ami ellepi, feltesszük főni egy edényben. Ha szirupunk elérte a 118 fokot, akkor vékony sugárban az üst falára csurgatva adjuk a közepesen kemény habbá vert tojás fehérjéhez (folyamatos keverés mellett).
Nagy sebességre kapcsolunk és így keverjük, míg le nem hűl egy kicsit. Akkor jó a hab, ha a habverőről csúcsosan visszahajlik. 1/3-át a mandulás masszánkhoz keverjük egy nagyobb fejű fakanállal vagy egy műanyagvégű lapáttal. Ha elkevertük, akkor mehet hozzá a többi hab és simára keverjük addig, míg nem folyik le a kanalunkról szalagosan. Szilikon lapra tetszés szerinti nagyságra nyomjuk, a végleges nagysága pármásod perc múlva lesz alakul ki. A szilikon lapot megemelve és leejtve egy kicsit oda is csaphatjuk az asztalra, hogy a légbuborékok kijöjjenek. 1 órát száradni hagyjuk, majd előmelegített 145 fokos sütőben 14 perc alatt kisütjük. Mikor kihűlt teljesen, leszedjük a szilikon lapról és betöltjük őket.
Töltelék:
- 450 g olvasztott fehércsoki
- 150 ml tejszín
- 80 g vaj
- 2 teás kanál matcha por
Belekeverjük a matcha port a tejszínbe, botmixerrel egyneműsítjük és felforraljuk. Ráöntjük az olvasztott fehércsokira és simára keverjük. Hozzáadjuk a vajat, amit szintén simára keverünk benne. Finom szűrőn átszűrjük, hűtőben kidermesztjük.
Töltés előtt félórával kivesszük a hűtőből, hogy puhább legyen töltés előtt.