• Home
  • Egyéb
  • Mákos-szedres tortácska bársonyfújással (12db)

Mákos-szedres tortácska bársonyfújással (12db)

Sejtelmesek és titkokzatosak ezek a lila bársony tortácskák. Szedres-mákos ízorgiát rejtenek, a kóstolók nagy örömére! Aki nem kimondottam “mákos típus”, az is beleszet ebbe az ízkombinációba. Fogadjátok szeretettel!

Mákos-szedres tortácska bársonyfújással
Mákos-szedres tortácska bársonyfújással

Felvert:

  • 2 db tojássárgája
  • 2 db tojásfehérje
  • 60 g cukor
  • 60 g liszt
  • 20 g olvasztott vaj

Először a tojássárgáját habosítjuk ki, majd a tojásfehérjét és is a cukorral. A felvert fehérjét óvatosan a sárgájába keverjük úgy, hogy lehetőleg ne törjön meg a hab. Hozzáadjuk a lisztet és végül az olvasztott vajat is. Sütőpapírra kenjük ki, kb. 16*30 cm nagyságúra. 11 perc alatt, 165 fokon kisütjük.

Szeder töltelék:

  • 400 szeder
  • 80 g cukor
  • 40 g cukor
  • 4 gr pektin
  • 4 db lap zselatin

A szedret és a 80 g cukrot feltesszük főni. Egy nagyon pici vizet önthetünk alá, nehogy odakapja. 1 órán át alacsony hőfokon lassan rotyogtatjuk. Elkeverjük a 40 g cukrot a 4g pektinnel és hozzáöntjük. Ezt így együtt 5 percig nagyobb hőfokon hagyjuk főni. Levesszük és kimérünk belőle 320 grammot, amibe bekeverjük a jéghideg vízbe áztatott, majd felolvasztott zselatint.

A maradékból pedig majd a mousse fog elkészülni.

Szeder mousse:

  • „maradék” szederfőzet
  • 60 g tojásfehérje
  • 20 g cukor
  • 250 g tejszínhab
  • 3 db lapzselatin

A lefőzött szedrünket egy kicsit kézi habverővel összetörjük. A fehérjéket közepes habbá verjük a cukorral együtt. Ha felverődött beleforgatjuk a szederbe, majd a tejszínhabot adjuk hozzá. Végül a beáztatott és felolvasztott zselatint csorgatjuk bele. (Jéghideg vízben áztatott, majd megmelegített.)

Mákos mousse:

  • 2 db egész tojás
  • 100 g fehércsoki
  • 60 g darált mák
  • citromhéj
  • 500 g félig felvert tejszínhab
  • 6 db zselatinlap

A tojásokat, fehér csokit, mákot és a citromhéjat vízgőz fölé tesszük, és 55-60 fokig melegítjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. Ha lehűlt hozzáadjuk a félig felvert tejszínt és simára keverjük. A zselatint majd csak közvetlenül a betöltés előtt keverjük bele.

Csoki bársonyfújáshoz

  • 100 g fehér csoki
  • 100 g kakaóvaj
  • zsírban oldódó étel festék

A csokit és a kakaóvajat felolvasztjuk egyneművé keverjük , a zsírban oldódó festékkel a kívánt színűre színezzük. 45-50 fokon használjuk fel.

Összeállítás:

A felvertnek levágjuk a széleit úgy, hogy kb. 15* 25 cm nagyságú lapot kapjunk, amit egy állítható keretbe helyezünk. Erre jön a lefőzött szeder, melyet szép egyenesre simítunk el. Míg megköt és kihűl hűtőbe vagy fagyasztóba helyezzük.

Eközben elkészítjük a szeder mousse-t. Amikor elkészült a mousse a kihűlt szederre rétegezzük, majd visszatesszük a hűtőbe, hogy rendesen megkössön mindkettő.

Amikor kihűlt, akkor egy 4,5-5 cm kiszúróval 12 db-ot kiszúrunk, ez lesz a majd a betétünk a tortácskába. Előkészítjük a formákat, és a mákos mousse-hoz hozzáadjuk a zselatint.

Én mindig csinálok egy próbatöltést, hogy mennyi mousse kerüljön a formába ahhoz, hogy pont elég legyen, ne túl sok és ne túl kevés sem. Ennek alapján töltöm be a többit is és helyezem beléjük a betéteket. Fagyasztóba tesszük, míg teljesen ki nem fagy.

Amikor kifagyott, kivesszük a formából a tortácskákat és lefújjuk csokoládéval. Kb. 3 óra múlva tálalhatóak, mert addigra enged fel a fagyott mossusse tortácska.

(Visited 863 times, 1 visits today)

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás