Kókusz macaron karemellizált fehércsokis töltelékkel

Tudjátok, hogy mi készülhet mandula lisztből, mogyoróból, mákból vagy akár kókuszból is? Igen, a macaron!

Különböző alapanyagokból készülhet a macaron héj, hozzá illő finom töltelékkel. Próbáljátok ki kókuszból is!

Macaron:

  • 220 g kókusz reszelék
  • 220 g porcukor
  • 35 g kukoricakeményítő
  • Fractal sárga ételfesték (vagy a kívánt színű)
  • 80 g tojásfehérje
  • 90 g tojásfehérje
  • 50 g cukor
  • 175 g cukor

Lehetőleg minél apróbb szemű kókusz reszeléket szerezzünk, annál simább lesz majd a tésztánk. Az enyém eléggé rusztikusra sikerült, de az íze viszont mindenképp kárpótolt ezért az esztétikai hiányosságért.

Kimérjük a kókusz reszeléket, porcukrot, keményítőt és alaposan elkeverjük őket csak így szárazon. Hozzáadjuk a 80 g tojásfehérjét és a sárga festéket, így egy marcipán keménységű tésztát kapunk. Félre tesszük. A 90 g tojásfehérjét és az 50 g cukrot elkezdjük habosítani. Közben feltesszük főni 175 g cukrot annyi vízzel, amely éppen ellepi, és 120 fokig forraljuk. Hozzácsurgatjuk a tojásfehérjéhez, melyet éppen habosítunk. Nagy sebességre kapcsolunk és hagyjuk, hogy kifényesedjen a tojáshab.

Akkor lesz jó, ha a habverőről enyhén visszakonyul a felvert tojáshab csúcsa. Kb. 1/3-át a kókuszos masszához adjuk és egy spatula vagy egy fakanál segítségével simára eldolgozzuk. Mehet a többi tojásfehérje is bele és ezeket addig keverjük, míg nem lesz a tésztánk olyan állagú, hogy szalagosan folyik le a spatuláról. Szilikon lapra nyomkodjuk ki őket a nekünk megfelelő méretűre. Hagyjuk bő 1 -1,5 órán át. 145 fokon 13-14 perc alatt sütjük ki. Hagyjuk teljesen kihűlni, utána szedjük le a lapról őket.

Töltelék:

  • 300 g fehér csoki
  • 120 g tejszín
  • 100 g vaj

A fehér csokit egy hőálló edénybe mérjük ki és ez előmelegített 110-125 fokos sütőbe helyezzük. Bő egy óráig fog tartani a csoki karamellizálása, melyet kb. 10 percenként kavarjunk át, hogy egyenletesen barnuljon. Amikor kész kivesszük a sütőből, habverővel átkeverjük, hogy minél simább legyen. Ráöntjük a tejszint és azzal is simára keverjük. Ha lehűlt 50 fok körülire, akkor adjuk hozzá a kockára darabolt szobahőmérsékletű vajat. Egy botmixer segítségével egyneműsítjük és hűtőbe téve várjuk, hogy teljesen kihűljön.

Összeállítás:

A macaron héjakat leszedjük a szilikon lapról. Előfordulhat, hogy némelyik nehezebbel válik el, annak óvatosan alá kell vágni egy késsel. A habzsákba csövet helyezünk, nem muszáj simát, lehet csillagcső is, és betöltjük őket. Zárható dobozba tároljuk az elkészült macaronokat, hűtőben 1 hétig is eláll, már ha marad belőle……

(Visited 1 159 times, 2 visits today)

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás