Jégzselé
A jégzselét nagyon sokféleképpen lehet felhasználni: tükörglazúr egyik alkotó eleme, lehet vele tortát, tortácskát át húzni, gyümölcsöket bevonni vele, hogy díszítő elemként is megőrizzék a frissességüket stb.
Sokáig lehet tárolni hűtve, zárható műanyag dobozban vagy üvegben 1 hónapig eláll.
Jégzselé:
- 250 ml víz
- 200 ml cukor
- 20 g glükóz szirup
- 50 g cukor
- 8 g pektin
- 2 g citromsav vagy citrom lé
A vizet cukorral és a glükóz sziruppal együtt elkezdjük főzni.
Amikor kb. 40 fokos akkor lassan állandó keverés (habverő) mellett beleszórjuk a cukor és pektin elegyét. Ha felforrt, kisebb gázon 4-5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük még a citromsavat vagy citromlevet.
Teljesen kihűlve használjuk fel.