Hol készülnek?
Eszetekbe jutott már, hogy vajon hol készülnek ezek a desszertek?
Egy része persze itthon, a család nagy örömére. Természetesen, ha vendégeket várunk, „lakógyűlést” tartunk a szomszédainkkal, vagy valamilyen iskolai vagy sportegyesületi rendezvény van, akkor is Sanyi az, akire a süteménykészítés nemes feladata hárul. Legyen az egy „egyszerű” krémes, créme brülée, vagy kicsit összetettebb Fehércsokis eper álom, amivel a 2017-évben megnyertük a Rókusi iskolában a sütiversenyt. Természetesen a gimnáziumi gólyabálon is az asztal éke volt egy tükörglazúros tortánk.
Egyik legnagyobb, itthon készült büszkeségünk a szüleink aranylakodalmára készült torta volt. Nem csupán a kivitelezés miatt, hanem hogy megélhettük ezt a csodás napot és ezzel a tortával megkoronázhattuk az ünnepséget.
De, hol készülnek a szebbnél szebb, különlegesnél különlegesebb tányérdesszertek?
Ausztria egyik legszebb tartománya Tirol csodás hegyei közt. Ott, ahol a víz már 96 fokon forr és annyira tiszta a levegő, hogy szinte harapni lehet.
1427 méteren Serfausban egy kis falucskában, ami télen síparadicsom, hiszen a Serfaus-Fiss –Ladis sípályáinak hossza összesen több mint 200 km. Nyáron pedig az aktív pihenés fellegvára mert túrázás, kerékpározás, úszás, vízibiciklizés és még nagyon sok más kikapcsolódási lehetőség elérhető.
Ebben a faluban van a Világ legkisebb és legmodernebb metrója is.
https://www.hetedhetorszag.hu/hirek/2017-07-26/egy-kis-osztrak-fauban-epul-a-vilag-legmodernebb-es-legkisebb-metroja
https://go-n-visit.blog.hu/2014/11/05/a_vilag_egyetlen_falusi_metroja
Itt a gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező kis faluban, egy családi szállodában a Hotel Furglerben dolgozik Sanyi. Itt készíti estéről estére a különlegesnél különlegesebb desszerteket.
Ez a családbarát négy csillagos szálloda már 4 generáció óta a Westreicher család tulajdonában van. A legutóbbi felmérés szerint Európa 50 legjobb szállodája közé tartozik a kategóriájában. Welness részleg medencével, felnőttek és gyermekek részére számos szórakozási lehetőséggel. Svédasztalos reggelivel, büfé ebéddel és több fogásos vacsorával kényeztetik a vendéget. Ennek a vacsorának az utolsó fogása a Sanyi által készített desszert.Amikor az elkészült művet látjuk a tányéron, azt gondolhatnánk, hogy igen, szép, minden bizonnyal finom is, de hát csak pár darab készül belőle, könnyű ezzel „elbabrálni”. Hát, nem pár darab készül, hanem 70-80 vagy akár 90 db is. Nézzünk hát így ezekre a sütikre!
Szerencsés helyzetben van Sanyi, mert szabadon kísérletezhet új technikákkal, ízekkel, kombinációkkal és textúrákkal. Sokszor kap olyan feladatot (kihívást), hogy pl. Csokoládé szimfónia. Ebbe ugye nagyon sok minden bele tartozhat. És ahogy Sanyi munkáját az évek során megismertem állíthatom, hogy tartozik is! A napról-napra, hétről- hétre való készülődés mindig valami újat, valami különlegest szül. Ebben az alkotói folyamatban minden támogatást megkap a konyhafőnök és a tulajdonosok részéről.
Amit még fontosnak találok az a minőségi és különleges alapanyagok használata. Idény gyümölcsök, egzotikus gyümölcsök, különleges csokoládék, molekuláris alapanyagok. A tejtermékek megbízhatóan állandó minőségűek, megkönnyítve a munkát. Az étel allergiával vagy bármilyen érzékenységgel élőknek is kedvez a szálloda, ők is minden este választhatnak desszertet a számukra megfelelő alapanyagokból.
Sanyi 2012 decembere óta dolgozik ebben a szállodában. Magával ragadta a hely természeti szépsége, a munka, amiben minden nap van kihívás és a tulajdonosok a családjához való viszonyulása. Nagy örömmel tölt el mindannyiunkat, amikor nyáron és télen is meglátogatjuk 10-10 napra. Ezeken a kirándulásokon kihasználjuk a falu és a szálloda által kínált lehetőségeket és megkóstoljuk Sanyi által készített finomságokat.