Feketeerdő torta (Gemma formában)

Bársonyfújt feketeerdő torta
Bársonyfújt feketeerdő torta

Felvert („piskóta”):

  • 80 g vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 3 db tojásfehérje
  • 60 g cukor
  • 60 g liszt
  • 20 g kakaó por
  • sütőpor

A vajat elkezdjük habosítani, kb. 2 perc után egyenként hozzáadjuk a tojás sárgáit, majd félretesszük.

 A tojásfehérjét és a cukrot közepesen kemény habbá verjük. Kimérjük a száraz összetevőket és elvegyítjük őket egymással. Óvatosan elkeverjük tojássárgája és vaj keveréket a felvert tojásfehérjével, majd amikor egynemű lett akkor szórjuk bele a lisztes kakaós sütőporos elegyet.

Eldolgozzuk. Egy tepsire sütőpapírt terítünk, és erre helyezünk 2 db 16 átmérőjű és 2 cm magas karikát, amiben kisütjük a felvert masszánkat.

Én 2/3- 1/3 arányba osztottam el, így az egyik vastagabb lett. 160 fokon 8-12 perc alatt sütjük ki őket. Értelemszerűen a vékonyabb lap rövidebb idő alatt sül ki, azt előbb ki kell venni.

Meggy töltelék:

  • 500 g meggy
  • 100 g cukor
  • 50 g cukor
  • 5 g pektin
  • 4 db lapzselatin

A meggyet és a 100 g cukrot feltesszük főni, amikor felforrt, levesszük a hőfokot alacsonyabbra, (86-88 fok körülire) és hagyjuk így 1,5 órán keresztül lassan főni.

Az 50 g cukrot elkeverjük a pektinnel, és ha letelt a 1-5 óra főzési idő, akkor a meggyre szórjuk, elkeverjük és 5 percig magasabb tűzön rotyogtatjuk.

Levesszük és hagyjuk hűlni, közben a zselatin lapokat beáztatjuk jéghideg vízbe (kb. 7 percig). Amikor lejjebb hűlt a főzet,(kb.50 fok) akkor adjuk a meggy töltelékünkhöz a hidratált zselatint.

Vaníliás-tejszínes krém:

  • 150 ml tej
  • 150 ml tejszín
  • 50 g cukor
  • 25 g kukoricakeményítő
  • fél rúd vanília kikapart belseje
  • 350 g félig felvert tejszínhab
  • 5 db lapzselatin

A tejet, tejszínt, kikapart vaníliát és a cukrot feltesszük főni. Kb. 4 evőkanálnyit kiveszünk belőle és a keményítőt elkeverjük csomómentesre. Ha felforrt, beleöntjük a keményítős keverékünket és állandó keverés mellet besűrítjük. Egy edénybe áttesszük, folpackkal letakarjuk, hogy ne bőrösödjön majd hűtő helyezzük, hogy teljesen kihűljön. Amikor ez megtörtént egy üstbe simára keverjük és mehet a félig felvert tejszín hozzá, amivel szintén elkeverjük. Ha nem elég édes, mehet még porcukor bele. A hidratált és felolvasztott zselatin lapokat csak közvetlen betöltés előtt csurgassuk hozzá. (Jéghideg vízben áztatjuk, mikróban folyósra melegítjük)

Csoki mousse:

  • 1 db tojás
  • 40 g csoki
  • 200 g tejszínhab
  • 2 db lapzselatin

A tojást és a csokit felrakjuk vízgőz fölé. Habverővel kevergetjük, majd amikor felolvadt és elérte a 60 fokot levesszük. Tegyük félre és hagyjuk lehűlni szobahőmérsékletűre. Hozzáadjuk a felvert tejszínhabot, végül a hidratált, olvasztott zselatin kerül bele.

Csoki bársonyfújáshoz:

  • 100 g fehér csoki
  • 100 g kakaóvaj
  • zsírban oldódó fehér ételfesték

Vízgőz felett felolvasztjuk a csokit és a kakaóvajat. 45 fokig melegítjük. Zsírban oldódó ételfestékkel tetszés szerinti színre színezzük, én most fehéret használtam, de mehet hozzá piros, vagy barna is.

Összeállítás:

A kisült felvert lapokat, ha kell, akkor igazítsuk, hogy szép egyenletesek legyenek. Vastagabbikat elfelezzük és egy áltagos 16 cm-es tortakarikába helyezzük, melynek folpackkal becsomagoljuk az alját. Erre öntjük a meggytöltelék kicsivel több, mint a felét, eligazgatjuk, és ráhelyezzük a felver másik felét. Negyed órára hűtőbe, fagyasztóba helyezzük.

A vékonyabb lapot egy másik lefóliázott karika aljába tesszük, és erre megy a maradék meggy töltelék. Tegyük fagyasztóba ezt is.

Az előző karikát kivesszük a fagyasztóból és csoki mousse réteget töltünk rá egy habzsák és egy 8 mm cső segítségével, így egyenletesebb lesz és sokkal könnyebb lesz elsimítani.

Ez is mehet a fagyasztóba. Azért szeretem fagyasztóba tenni a tortabetéteket és egy kicsit meg is fagyasztani, mert könnyebb bánni velük, nem inog, egyenesebb, szebb lesz a betöltött torta.

Előkészítjük a formát, ráhelyezzük egy tepsire vagy deszkára, amellyel a fagyasztóba tudjuk tenni.

A krémünkbe belekeverjük a felolvasztott zselatint. Kb. félig megtöltjük a formát krémmel, majd egy spatula vagy egy kanál segítségével az oldalára is felhúzzuk, hogy ne maradjon benne levegő körben.

Következik a vékonyabb betét, melyet szépen egyenesen a formába helyezünk, erre töltünk még krémet. Ne legyen teljesen teli, hagyjunk helyet a másik tortabetétnek is.

A vastagabb betétel zárjuk le a tortát, melyet rögtön be is teszünk a fagyasztóba. Teljesen ki kell, hogy fagyjon, úgyhogy egy éjszakára maradjon is ott.

Kivesszük és az előre 45 fokra felmelegített bársony csokival lefújjuk. Szobahőmérsékleten tárolva 1-2 óra múlva szeletelhető.

(Visited 7 913 times, 1 visits today)

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás