Feketeerdő torta (Gemma formában)
Felvert („piskóta”):
- 80 g vaj
- 3 db tojássárgája
- 3 db tojásfehérje
- 60 g cukor
- 60 g liszt
- 20 g kakaó por
- sütőpor
A vajat elkezdjük habosítani, kb. 2 perc után egyenként hozzáadjuk a tojás sárgáit, majd félretesszük.
A tojásfehérjét és a cukrot közepesen kemény habbá verjük. Kimérjük a száraz összetevőket és elvegyítjük őket egymással. Óvatosan elkeverjük tojássárgája és vaj keveréket a felvert tojásfehérjével, majd amikor egynemű lett akkor szórjuk bele a lisztes kakaós sütőporos elegyet.
Eldolgozzuk. Egy tepsire sütőpapírt terítünk, és erre helyezünk 2 db 16 átmérőjű és 2 cm magas karikát, amiben kisütjük a felvert masszánkat.
Én 2/3- 1/3 arányba osztottam el, így az egyik vastagabb lett. 160 fokon 8-12 perc alatt sütjük ki őket. Értelemszerűen a vékonyabb lap rövidebb idő alatt sül ki, azt előbb ki kell venni.
Meggy töltelék:
- 500 g meggy
- 100 g cukor
- 50 g cukor
- 5 g pektin
- 4 db lapzselatin
A meggyet és a 100 g cukrot feltesszük főni, amikor felforrt, levesszük a hőfokot alacsonyabbra, (86-88 fok körülire) és hagyjuk így 1,5 órán keresztül lassan főni.
Az 50 g cukrot elkeverjük a pektinnel, és ha letelt a 1-5 óra főzési idő, akkor a meggyre szórjuk, elkeverjük és 5 percig magasabb tűzön rotyogtatjuk.
Levesszük és hagyjuk hűlni, közben a zselatin lapokat beáztatjuk jéghideg vízbe (kb. 7 percig). Amikor lejjebb hűlt a főzet,(kb.50 fok) akkor adjuk a meggy töltelékünkhöz a hidratált zselatint.
Vaníliás-tejszínes krém:
- 150 ml tej
- 150 ml tejszín
- 50 g cukor
- 25 g kukoricakeményítő
- fél rúd vanília kikapart belseje
- 350 g félig felvert tejszínhab
- 5 db lapzselatin
A tejet, tejszínt, kikapart vaníliát és a cukrot feltesszük főni. Kb. 4 evőkanálnyit kiveszünk belőle és a keményítőt elkeverjük csomómentesre. Ha felforrt, beleöntjük a keményítős keverékünket és állandó keverés mellet besűrítjük. Egy edénybe áttesszük, folpackkal letakarjuk, hogy ne bőrösödjön majd hűtő helyezzük, hogy teljesen kihűljön. Amikor ez megtörtént egy üstbe simára keverjük és mehet a félig felvert tejszín hozzá, amivel szintén elkeverjük. Ha nem elég édes, mehet még porcukor bele. A hidratált és felolvasztott zselatin lapokat csak közvetlen betöltés előtt csurgassuk hozzá. (Jéghideg vízben áztatjuk, mikróban folyósra melegítjük)
Csoki mousse:
- 1 db tojás
- 40 g csoki
- 200 g tejszínhab
- 2 db lapzselatin
A tojást és a csokit felrakjuk vízgőz fölé. Habverővel kevergetjük, majd amikor felolvadt és elérte a 60 fokot levesszük. Tegyük félre és hagyjuk lehűlni szobahőmérsékletűre. Hozzáadjuk a felvert tejszínhabot, végül a hidratált, olvasztott zselatin kerül bele.
Csoki bársonyfújáshoz:
- 100 g fehér csoki
- 100 g kakaóvaj
- zsírban oldódó fehér ételfesték
Vízgőz felett felolvasztjuk a csokit és a kakaóvajat. 45 fokig melegítjük. Zsírban oldódó ételfestékkel tetszés szerinti színre színezzük, én most fehéret használtam, de mehet hozzá piros, vagy barna is.
Összeállítás:
A kisült felvert lapokat, ha kell, akkor igazítsuk, hogy szép egyenletesek legyenek. Vastagabbikat elfelezzük és egy áltagos 16 cm-es tortakarikába helyezzük, melynek folpackkal becsomagoljuk az alját. Erre öntjük a meggytöltelék kicsivel több, mint a felét, eligazgatjuk, és ráhelyezzük a felver másik felét. Negyed órára hűtőbe, fagyasztóba helyezzük.
A vékonyabb lapot egy másik lefóliázott karika aljába tesszük, és erre megy a maradék meggy töltelék. Tegyük fagyasztóba ezt is.
Az előző karikát kivesszük a fagyasztóból és csoki mousse réteget töltünk rá egy habzsák és egy 8 mm cső segítségével, így egyenletesebb lesz és sokkal könnyebb lesz elsimítani.
Ez is mehet a fagyasztóba. Azért szeretem fagyasztóba tenni a tortabetéteket és egy kicsit meg is fagyasztani, mert könnyebb bánni velük, nem inog, egyenesebb, szebb lesz a betöltött torta.
Előkészítjük a formát, ráhelyezzük egy tepsire vagy deszkára, amellyel a fagyasztóba tudjuk tenni.
A krémünkbe belekeverjük a felolvasztott zselatint. Kb. félig megtöltjük a formát krémmel, majd egy spatula vagy egy kanál segítségével az oldalára is felhúzzuk, hogy ne maradjon benne levegő körben.
Következik a vékonyabb betét, melyet szépen egyenesen a formába helyezünk, erre töltünk még krémet. Ne legyen teljesen teli, hagyjunk helyet a másik tortabetétnek is.
A vastagabb betétel zárjuk le a tortát, melyet rögtön be is teszünk a fagyasztóba. Teljesen ki kell, hogy fagyjon, úgyhogy egy éjszakára maradjon is ott.
Kivesszük és az előre 45 fokra felmelegített bársony csokival lefújjuk. Szobahőmérsékleten tárolva 1-2 óra múlva szeletelhető.