Egyszerű csoki torta mangóval és pisztáciával

Egyszerű és nagyszerű! Egyszerűen elkészíthető és nagyszerűen néz ki! Mindemellett nagyon finom is ez a pisztáciás mangós csoki torta. Ha kedvetek van, próbáljátok ki!

Omlós tészta lap:

  • 120 g liszt
  • 90 g vaj
  • 60 g porcukor
  • 1 db tojás sárgája

A lisztet és porcukrot átszitáljuk, hozzáadjuk a vajat és lassan elkezdjük összegyúrni. Amikor kezd kialakulni a morzsás állagg, akkor mehet bele a tojássárgája. Addig gyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta. Folpackba csomagoljuk, és 1 órán át pihentetjük a hűtőben. Ez után két sütőpapír között kb. 3mm vastagra nyújtjuk. Én egy 22cm-es, kapcsos tortaformát használtam, amelynek az alját lefújtam formaleválasztó spray-jel. Erre illesztettem a kinyújtott tésztalapot, körbevágtam, ez után feltettem a forma oldalát és fél órára a hűtőben pihentettem.

Pihentetés után lefedjük alufóliával, szórunk rá babot és így tesszük az előmelegített 170 fokos sütőbe, ahol 12-14 perc alatt kisütjük. (a bab nehezékként szolgál, több sütésnél is felhasználható)

Kivesszük, eltávolítjuk a fóliát és babot és hagyjuk kihűlni.

Mangó töltelék:

  • 300 g mangó
  • 30 g cukor
  • 20 g cukor
  • 1,5 g pektin
  • 75 g enyhén pirított pisztácia
  • 3 db lapzselatin

Az apróra vágott mangót feltesszük 30 g cukorral főni (tehetünk több cukrot is bele, de amit én használtam az nagyon érett és édes volt ezért ez a cukormennyiség elég volt). Alacsony hőfokon maximum 90 fokon, bő egy órát főzzük.
Amikor majdnem kész, nagyobb hőfokra tekerjük és beleszórjuk a 20g cukor és pektin keverékét. Ezután még 5 percig főzzük ezen a magasabb hőmérsékleten.

Levesszük, félretesszük, míg hűl egy picit. Ez idő alatt beáztatjuk a zselatin lapokat jéghideg vízbe kb. 7 percre. Amikor felázott a mangóhoz adjuk, elkeverjük, végül beleszórjuk a pisztáciát.

Csoki töltelék

  • 110 g tej
  • 260 g tejszín
  • 280 g csoki
  • 2 tojás
  • 3 db lapzselatin

A csokit apró darabokra vágjuk. Tejet és a tejszín feltesszük főni, mindeközben a tojást egy üstben nagy fordulaton habosítjuk.

Amikor a tej és tejszín felforrt, alacsonyabbra vesszük a fordulatot és apró adagokban hozzácsorgatjuk a tejes tejszínt a tojáshoz.

Ez után visszaöntjük az edénybe és állandó keverés mellet közepes lángon felmelegítjük 82-84 fokig. Egy finom szűrőn keresztül ráöntjük a csokira. Hagyjuk 1-2 percig állni, majd egy habverő segítségével elkeverjük, végül pedig botmixerrel egyneműsítjük. Utolsó lépésként a hidegvízben hidratált zselatin kerül bele.

Csokis tükörglazúr:

  • 360 g cukor
  • 280 ml víz
  • 240 g tejszín
  • 120 g kakaópor
  • 12 db lap zselatin
  • 80 g jégzselé (készen vásárolható, vagy elkészíthető)

A zselatint beáztatjuk hideg vízbe, félre tesszük. A vizet a cukorral együtt felforraljuk. Ha felforrt levesszük, a tüzet takarékra és bele szórjuk a kakaóport. Habverővel simára keverjük. Állandó keverés mellet 103 C°-ig melegítjük fel. Mikor elérte a 103 C°-ot levesszük, hozzáadjuk a tejszínt, a jégzselét végül a jól kinyomkodott zselatint.
Habverővel nagyon alaposan összekeverjük.
Ahhoz, hogy még szebb eredményt kapjunk, botmixerrel is egyneműsítjük, de ügyeljünk arra, hogy ne sok levegőt keverjünk bele.
Finom szitán átszűrjük, 30-33 C°-on használjuk majd fel.

Zárható dobozban 1 hétig tárolható a hűtőben.

Összeállítás:

Ha az omlós tésztalap kihűlt, benne hagyjuk a formában. Egy kisebb torta karikát a közepére állítjuk, pl. egy 16 cm átmérőjűt, de lehet bármekkora, ami belefér a karikánkba. Ebbe töltjük a lefőzött mangót a pisztáciával együtt. Hűtőbe, fagyasztóba helyezzük addig, míg kicsit meg nem dermed. Amikor megdermedt, akkor a kisebb karikát kivesszük és a csoki tölteléket öntjük a mangótöltelék köré. Nem nagyon kell igazgatni, mert magától is szépen elterül. Mehet vissza a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Mielőtt a 30 fokos tükörglazúrt ráöntenénk, tegyük egy kis időre a fagyasztóba, de maximum egy órára. Tükörglazúrozás után nem sokkal már szeletelhetjük is!

(Visited 1 435 times, 1 visits today)

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás